Gofry bardzo puszyste


Uwielbiam gofry, nie wiem co one mają w sobie takiego, że nie można się im oprzeć. I powiem wam, że tu wcale nie chodzi o te wszystkie dodatki - owoce, bitą śmietanę czy jakieś słodkie polewy. Same gofry, w zasadzie bez niczego to moja wielka miłość. I robię je tak raz w tygodniu, różne wersje, różne składniki, różne mąki. Na śniadanie, na wycieczkę, jako posiłek w pracy czy w szkole, na obiad, na imprezkę, na rower. Sprawdzają się zawsze i smakują każdemu. To co - kto wpada na goferka ?
Cudownego dnia wam życzę i dużo uśmiechu. 



Składniki:

- 2 jajka
- 2 łyżki erytrolu (lub innego cukru)
- 200 ml mleka
- 200 ml maślanki
- 300 g mąki pszennej
- 70 ml oleju kokosowego  (Woj-Len)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g odżywki białkowej (można pominąć)


Jajka miksujemy razem z erytrolem, dodajemy mleko i maślankę oraz roztopiony olej koksowy, ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i odżywkę białkową. Wszystko razem zmiksować. 

Rozgrzewamy gofrownicę, łyżką nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Układamy je na kratce, aby przestygły. Podajemy same, z owocami, dżemem. Są naprawdę pyszne. 



Komentarze

  1. Zawsze jest pora na pyszne gofry! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak. U mnie chłopaki najbardziej lubią latem - dodają wtedy sezonowe owoce :-)

      Usuń
  2. Pychota, na takie gofry to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i dieta idzie w odstawkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jak zjesz gofry jako posiłek to nie ma problemu. Buziaki :-)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. To tak jak ja słoneczko. Może jeść ciągle i ciągle :-)

      Usuń
  6. pycha, muszę w końcu kupić gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O widzę, że u Ciebie również gofry zawitały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana u nas wszyscy je uwielbiają. Wiec szalejemy :-)

      Usuń
  8. Ale smaku mi narobiłaś. Robię w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne gofry. Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie śliczne te goferki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałe! :) wieki nie jadłam gofrów

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak one świetnie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.