Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym


Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju zupy i pojawiają się one u nas bardzo często. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym bardzo często je gotuje. Super sycą i rozgrzewają no i są pyszne.
Jako dziecko nie lubiłam zup w postaci kremów co zmieniło mi się kilka lat temu, teraz je uwielbiam i jem nawet kilka razy w tygodniu w takiej wersji i to nie tylko na obiad, zdarza mi się taką zupę zjeść na kolację lub zabrać ze sobą do pracy. Zupy to bogactwo smaków, witamin i składników odżywczych, mój organizm bardzo dobrze je toleruje i dobrze się po nich czuje.
Tak więc polecam wam je i polecam taką zupę krem z cukinii, jest pyszna. 
Zapraszam i życzę miłego dnia.



Składniki:

- 600 g cukinii
- 500 g bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora
- sól, pieprz
- szczypta chili
- natki pietruszki

- groszek ptysiowy Brześć
- śmietana lub jogurt



Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę, czosnek obieramy z łupiny i wrzucamy do warzyw. Por kroimy na kawałki, tak samo marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.

Wszystko zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 30 minut. 

Następnie pozwalamy zupie nieco wystygnąć i miksujemy blenderem. Ma powstać gładki krem. Doprawiamy pieprzem, chilli oraz solą.

Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy natką pietruszki, dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu i dodajemy groszek ptysiowy. 
Smacznego.





Komentarze

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.