10/28/2018 3

"Insulinooporność w polskiej kuchni" recenzja książki



Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, nie trzeba już gotować dla każdego innego obiadu, czas na zdrowe odżywianie dla całej rodziny. 
"Insulinioporność w polskiej kuchni" Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej to już trzecia książka o insulinooporności. Dotyczy cię ten problem - to książka zdecydowanie dla ciebie. Ta choroba to nie wyrok, to może być bodziec do nowego, zdrowszego odżywiania i nie wymaga to aż tak wielkich wyrzeczeń a tym bardziej jakiś głodówek. W tej książce znajdziesz pomysły na pyszne dania na różne pory dnia. 




Książka została podzielona na dwie części - pierwsza część to wyjaśnienie czym jest właściwie insulinooporność, jakie są jej przyczyny, jak ją zdiagnozować, oraz jak z nią postępować. Dowiemy się także jak zmienić swój styl życia na zdrowszy, jak zmniejszyć stres, jak sobie radzić z podjadaniem, jak odzwyczaić się od słodyczy, jaka aktywność fizyczna jest najlepsza. Wszystko jest bardzo dokładnie wyjaśnione i wszystko jest naprawdę zrozumiałe. 




Druga część to przepisy - i tu jest ich prawdziwe bogactwo. Są propozycja na śniadanie, na drugie śniadanie, obiad, kolację, są sałatki, surówki i zupy. Są też dania specjalne dla dzieci i takie, które dzieci bardzo lubią. Są to przepisy dopasowane do całej rodziny. Są dania z mięsem i takie bez mięsa, tak więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. 
Są także desery, bo przecież każdy z nas je lubi i może przygotować taki deser, który będzie zdrowy. 




Fajnym, nowym pomysłem jaki ukazał się w książce jest roczny plan motywacyjny w formie kart. Możemy tutaj zaznaczać czy zjedliśmy warzywa do każdego posiłku, czy wypiliśmy odpowiednią ilość wody, czy była u nas w danych dniu aktywność fizyczna, czy spaliśmy odpowiednią ilość czasu oraz możemy tam oznaczyć nasze samopoczucie - czy mieliśmy dobry humor, czy uśmiechaliśmy się do życia a także czy wzięliśmy w danym dniu leki i zostały one popite wodą. Myślę, że to fajna sprawa. 

"Insulinooporność w polskiej kuchni" to takie dopełnienie i uzupełnienie poprzednich części, przepisy uwzględniające potrzeby całej rodziny. Z pewnością będę korzystać z przepisów, bo są łatwe, ciekawe i z ogólnie dostępnych składników. 




Tytuł - "Insulinooporność w polskiej kuchni"
Autor - Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Wydawnictwo Feeria
Miękka oprawa, stron 350
Cena - 39,90 zł

3 komentarze:

  1. Świetna i bardzo przydatna dla wielu osób książka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się naprawdę bardzo ciekawa lektura :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.