10/25/2018 21

Muffinki z mąki ryżowej - bez glutenu


Dzień dobry kochani. No i mamy weekend a jak weekend to coś słodkiego do kawki być musi. Mam dla was przepis na świetne muffinki z mąki ryżowej, ciekawa byłam jak smakują - przepis mam z książki "Wszystkie poranki świata". Powiem tak - są genialne w smaku, naprawdę pyszne - musicie koniecznie je spróbować. Do kawki idealne. Możecie je posypać jeszcze cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem. Ale uwierzcie, że takie same już są super. Ja w ten weekend planuje odrobinkę odpocząć, tak po prostu poleniuchować no i oczywiście coś pogotować, planuje również jakieś większe zakupy bo zapasy się pokończyły. A wy co planujecie ? życzę wam cudownego weekendu i smacznego.


Składniki:

- 200 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (wersja zwykła lub bez glutenu)
- łyżeczka soli
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 300 ml napoju lub mleczka kokosowego
- 75 g masła

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i szczyptę soli. Miksujemy wszystko mikserem na puch. Następnie dodajemy napój lub mleczko kokosowe i rozpuszczone masło. Wsypujemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. 

Na blaszce układamy foremki do muffinek - ja miałam silikonowe i nalewamy porcję ciasta - tak do 3/4 wysokości foremek. Nie martwcie się konsystencją ciasta - będzie dość rzadka. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy muffinki przez 25-30 minut.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy na 5 minut w foremkach, następnie je wyciągamy i układamy do wystudzenia na kratce. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.



21 komentarzy:

  1. Fajne takie babeczko/biszkopciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladają na bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mufinki z dodatkiem mleczka kokosowego to na pewno niebo w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na bezglutenwą muffinkę chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio znalazłam proszek do pieczenia bez glutenowy:) a muffinki wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy w środku powinny być lekko wilgotne/mokre?

    OdpowiedzUsuń
  9. Z mąką ryżową jeszcze nie eksperymentowałam, ale babeczki wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.