10/12/2018 31

Bataty nadziane mięsem


No i mamy w końcu piątek, za mną ciężki tydzień i naprawdę na niego bardzo czekałam, bardzo. Trzeba jeszcze wytrzymać te osiem godzin w pracy a potem luzik. Tym bardziej, że czeka mnie bardzo przyjemny weekend. Pogoda naprawdę cudna, cieplutko i słonecznie, no i jest tak pięknie. Wczoraj byłam na kijkach, całe dwie godziny chodzenia, całe 12 km zrobione - radość, mnóstwo endorfin i tak po prostu super. Widoczki wspaniałe, bo ta jesień obfituje w takie barwy, że aż staję i się tak normalnie zachwycam. Polecam kijki każdemu kto lubi jakąś formę ruchu, ja niestety nie mogę biegać a kijki sprawdzają się świetnie. Ja jestem bardzo zadowolona. 
A co na obiad kochani - u mnie bataty nadziane mięsem. Po prostu wspaniałe w smaku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji, bo jest pyszna. To ja uciekam już do pracy, życzę wam cudownego piątku i przesyłam pozdrowionka. Pamiętajcie także o konkursie, do wygrania paczki z produktami Henryka Kani. Naprawdę warto spróbować swojego szczęścia i wygrać. No i uśmiechajcie się do życia, ja uśmiecham się do was. 



Składniki:

- 4 bataty
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- 2 łyżki suszonej cebuli
- szczypta chilli
olej rzepakowy (Woj-Len)
- kilka plasterków sera żółtego

Bataty myjemy i kroimy je na pół. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i bataty smarujemy całe olejem. Nakłuwamy je nożem w kilku miejscach, pieczemy w piekarniku - 200 stopni przez 40-50 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygły. 

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, wrzucamy kukurydzę. Dodajemy suszoną cebulę i chili, wszystko jeszcze dusimy około 5 minut. 

Bataty wydrążamy do 3/4 zawartości. Mięsem napełniamy bataty i układamy na wierzchu plasterki sera. Zapiekamy jeszcze w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach, pod koniec pieczenia możemy włączyć na 5 minut funkcję termoobiegu. 
Farsz z batatów możemy wykorzystać do zupy krem lub zrobić z nich pastę na kanapki lub wykorzystać do placków. 






31 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam batatów. Może kiedyś uda mi się spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko uwielbiam tak przygotowane bataty, robiłam już kilka razy i są rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała propozycja. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie nadziane! Ty zawsze masz super pomysły na niebanalne obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajni wyglądają, jednak danie nie dla mnie, bataty raczej jak już to umieszczę w moim jadłospisie w słodkich rzeczach ;) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko fakt, mają słodkawy smak, ale w połączeniu z mięsem czy warzywami smakują zupełnie inaczej :-)

      Usuń
  6. Pysznie wygląda, uwielbiam nadziane warzywa. Musze spróbowac batatów. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, bataty mają taki fantastyczny kolor, jak dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Batatow jeszcze nie nadziewałam. Zapowiadają się przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takim farszem musiało być mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. iście jesienne danie- kolory niesamowite i działają na moje ślinianki;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię bataty :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. w takiej wersji muszą smakować super

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.