10/17/2018 16

Zupa krem z warzyw z klopsami i ziemniakami


Uwielbiam zupy i robię je naprawdę dość często. Są świetnym pomysłem na obiad, przychodzę z pracy i odgrzewam zupę i już. Nie muszę stać w kuchni i czegoś na szybko gotować. A zwłaszcza jesienią mój organizm się ich domaga. Tak więc dzisiaj mam dla was propozycję na pyszną, aromatyczną, gęstą i pełną witamin i smaku zupę krem z warzyw. Dodałam do garnka wszystko co miałam pod ręką, taki misz-masz. Ale zupa wyszła po prostu genialna. Do tego  ziemniaki i małe klopsy. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie lubiłam zup w postaci kremu a teraz je bardzo lubię. No cóż smaki zmieniają się z wiekiem. 
Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 



Składniki:

- 6 papryk
- 2 słodkie ziemniaki bataty
- 3 ząbki czosnku
- 6 pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- śmietana do zupy lub mleko

- 5 ziemniaków
- małe kotlety mielone (przepis znajdziecie tutaj)

Papryki myjemy i wydrążamy z nich środek. Kroimy je na ćwiartki i wkładamy do miski. Wlewamy 2 łyżki oleju i porządnie smarujemy nim każdy kawałek papryki. Następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy 30 minut. Upieczoną paprykę przekładamy do woreczka i go zamykamy (ja używam woreczka strunowego) i zostawiamy je na 20 minut. Następnie ściągamy z papryk skórkę i przekładamy je do garnka.

Do papryk dodajemy pokrojone pomidory, obrane i pokrojone bataty, marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojony czosnek. Dodajemy szklankę wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę i koperek. Jak warzywa zmiękną to wówczas miksujemy je blenderem. Do zupy dodajemy mleko lub śmietanę (dodajcie co lubicie), przyprawiamy solą i pieprzem. 

Podczas, gdy zupa się gotuje na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy je solą, pieprzem i suszonymi ziemniakami. Możecie dodać do nich odrobinę wody, aby zmiękły a nie zarumieniły się zbyt mocno. Możecie także ziemniaki upiec w piekarniku. Klopsiki miałam zrobione już wcześniej i część z nich zamroziłam, tak więc teraz idealnie się przydały. 

Zupę przelewamy na talerze i podajemy z podsmażonymi ziemniakami i klopsikami. 
Smacznego. 



16 komentarzy:

  1. sycąca, starczy za cały obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowa zupka,aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ma kolor :) Ostatnio pokochałam zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda, no i taka sycąca się wydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe pożywne danie Marzenko. I ten piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z papryki i pomidorów, wychodzą najlepsze zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zupy lubię od zawsze, choć nie tak gęste jak Twoja;)
    mnie się pomysł bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowita ta zupa, mam nadzieję, że mojemu mężowi też zmienią się smaki w końcu i przekona się do kremowych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa z klopsikami zawsze świetnie smakuje, u mnie zawsze się sprawdza takie zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałyśmy na Insta i aż ślinka nam poleciała :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pożywna i o pięknym kolorze!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! ;-)

    Zapraszam na mojego bloga! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Za zupami krem nie przepadam, co nie znaczy że bym jej nie zjadła, bo smacznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.