Placki ziemniaczane z warzywami pieczone w piekarniku


Nie wiedziałam co zrobić wczoraj na obiad. Przeglądałam szafki i lodówkę i wybór padł na placki. Są ziemniaki, są warzywa, więc zabrałam się do pracy. W kilka minut starłam warzywa na tarce, wymieszałam, dodałam co trzeba i upiekłam je w piekarniku. Powiem wam szczerze, że nie chciało mi się stać przy patelni i je smażyć, wybrałam szybszą i zdrowszą wersję. Ale wiecie co, takie placki z piekarnika są pyszne, chrupiące no i nie zawierają w sobie tyle tłuszczu co smażone. Tak więc jest to wersja fit placków ziemniaczanych. To co robicie takie same na obiad, ja je wam polecam. 


Składniki:

- 800 g startych ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- łyżeczka mieszanki ziół (bazylia, oregano, majeranek)
- łyżka oleju rzepakowego (Woj-Len)


Ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy odrobinę soli i zostawiamy, aby puściły sok. Po 10-15 minutach sok z ziemniaków odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przesmażamy je na patelni. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. 

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
Podajemy z jogurtem naturalnym, sałatą, kiełkami i pomidorem. 
Smacznego.


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś dla rodzinki zrobię takie pieczone ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na placki 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  4. Od samego czytania przepisu ślinka cieknie. A tu jeszcze w brzuszku burczy.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne placuszki Marzenko :) To zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie pomysł dla mnie ! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś w piekarniku ale nie specjalnie nam smakowały i mąż powiedział takim plackom kategoryczne "no" :D Co nie oznacza że sobie może kiedyś jeszcze takie upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe aczkolwiek mi najbardziej smakuje tradycyjna wersja z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja z patelni jest najlepsza :-) ale raz na jakiś czas taka odmiana smakuje rewelacyjnie :-)

      Usuń
  9. Ciekawa propozycja, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.