Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem


MEGA PYSZNE I SZYBKIE CIASTKA Z BUDYNIEM !!!

Witam się z wami i od samego rana zapraszam na bardzo pyszny, łatwy i szybki deser. Ciasta z ciasta francuskiego z budyniem, mówię wam jakie one są pyszne. Robiłam je już kilka razy i mojej rodzince bardzo smakowały, jestem pewna, że posmakują także wam. 

Częstujcie się !!! smacznego i miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy z ciastem francuskim


CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM

Składniki:

- dwa opakowania ciasta francuskiego
- kilka łyżeczek dżemu
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła

Przygotowanie:

Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą a mleko będzie gorące. W pozostałym mleku mieszamy budynie, obie mąki i jajko. Wlewamy masę do garnka z mlekiem i jeszcze chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub prostokąty. Układamy podwójne kawałki na blaszce wyłożonej papierem i dociskamy brzegi widelcem. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut i studzimy na kratce. Następnie ciastka kroimy na pół. Smarujemy dżemem i nakładamy krem budyniowy, przykrywamy ciastem. 

Posypujemy cukrem pudrem i już mamy gotowy obłędny deser. Przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień są równie pyszne i chrupiące.






Naleśniki z twarogiem, mascarpone i sosem wiśniowym

 


OBŁĘDNE W SMAKU NALEŚNIKI !!!

Witam się z wami cieplutko i zapraszam na pyszne śniadanko. Zrobiłam obłędne w smaku naleśniki i podałam je z owocami i pysznym sosem wiśniowym. Częstujcie się, smacznego i miłego dnia. 

Sos wiśniowy kupicie w sklepie SFD.

Mam dla was także zniżkę na zakupy -10% z kodem MANIUSIA10


Polecam wam także inne przepisy na naleśniki:


NALEŚNIKI Z TWAROGIEM, MASCARPONE I SOSEM WIŚNIOWYM


Składniki:

- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka erytrytolu
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki oleju
- 250 g serka mascarpone
- erytrytol
- 350 g twarogu
- sos wiśniowy Allnutrition
- masło do podsmażenia naleśników

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki - mleko, wodę, olej, erytrytol i mąkę i ponownie miksujemy. Odstawiamy ciasto na 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.

Mascarpone mieszamy z twarogiem dosładzamy do smaku erytrytolem. Nakładamy na każdy naleśnik i składamy w kopertę. 

Podsmażamy naleśniki na maśle na rumiano. Przekładamy je na talerze, dodajemy ulubione owoce i polewamy sosem. 







Pizza z sosem bolońskim, serem i serowymi brzegami

 


PRZEPYSZNA PIZZA Z SOSEM BOLOŃSKIM !!! MUSISZ JEJ SPRÓBOWAĆ

Witam się z wami i zapraszam na szybki i pyszny obiad. Zrobiłam pizzę z sosem bolońskim, serem i serowymi brzegami. Mówię wam jaka ona wyszła pyszna, koniecznie musicie spróbować. 

Do przygotowania pizzy użyłam sosu bolońskiego z bazylią od Dawtona. Są to sosy z pomocą których przygotujecie w kilka chwil pyszny obiad dla całej rodziny. Produkty, które są wykorzystywane do przygotowania sosów pochodzą prosto z pola, sosy mają krótki i dobry skład. Są bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy.
Fajne jest to, że mają dużą pojemność bo aż 550 g w jednym słoiku, są pełne smaku i aromatu, spróbujcie sami, jestem pewna, że będą wam smakować. Często jest tak, że nie mamy pomysłu na obiad, zastanawiamy się co szybko zrobić. I tu z pomocą mogą przyjść właśnie gotowe sosy Dawtona. 
Możecie je wykorzystać do różnych dań z makaronem, ryżem, kaszą, mięsem czy warzywami. Dodać tak jak ja do pizzy, do klopsików a nawet do zupy. Pozwól się zainspirować i stwórz własne, pyszne danie z sosami Dawtona. 


PIZZA Z SOSEM BOLOŃSKIM, SEREM I SEROWYMI BRZEGAMI

Składniki:

- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 550
- 20  świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru i soli
- 140 ml ciepłej wody
- 25 ml oliwy lub oleju

dodatki
- świeża bazylia
- 150 g sera mozzarella tartego
- 150 g sera cheddar tartego

Przygotowanie:

Do kubeczka wkruszamy świeże drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i ciepłą wodę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut z hakiem, jak nie macie robota to wyróbcie ciasto ręcznie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Następnie ciasto przekładamy na blat podsypany mąkę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła. 

Brzegi ciasta posypujemy startym serem cheddar i zawijamy do środka, tak aby ser był ukryty w brzegach pizzy. 

Pizzę smarujemy sosem bolońskim, posypujemy połową sera, ponownie smarujemy sosem bolońskim i posypujemy serem. Na wierchu posypujemy posiekaną bazylią. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, grzanie góra-dół przez 13-15 minut do zarumienienia.  

Pizzę wyciągamy z piekarnika, posypujemy jeszcze bazylią i kroimy na kawałki. 
Smacznego.





Wpis powstał we współpracy z Dawtona. 

Chłodnik na maślance

 


NAJLEPSZY OBIAD NA UPAŁY !!! CHŁODNIK

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na szybki i pyszny obiadek. W takie ciepłe dni sprawdzi się idealnie właśnie chłodnik. My uwielbiamy takie letnie obiady. Przygotowałam go na maślance, bardzo mi taka wersja smakuje. Może być także jogurt naturalny czy kefir. 
Częstujcie się !!! smacznego i miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na zupy

CHŁODNIK NA MAŚLANCE

Składniki:

- 1 l maślanki
- 2 długie zielone ogórki
- pęczek rzodkiewek
- garść koperku
- ząbek lub dwa czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki. Ścieramy go na tarce na dużych oczkach, tak samo robimy z rzodkiewką. 

Dodajemy warzywa do maślanki. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, koperek, miód i oliwę. 

Wszystko razem mieszamy i już mamy gotowy pyszny chłodnik. 

Ja lubię go podawać z grzankami lub ziemniakami w mundurkach.






Szybka kawowa napoleonka na herbatnikach


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj piątek i mam dla was mega pyszne i szybkie ciasto do kawki. Polecam wam je bo po prostu znika w ekspresowym tempie, takie jest dobre. Wystarczy kilka składników, kilka minut przygotowania i chłodzenie w lodówce - najlepiej zrobić ciacho wieczorem i iść spać a rano cieszyć się smakiem ciasta do kawki. 

I właśnie kawa jest tym składnikiem w cieście, które robi robotę. 

Uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Chciałabym wam polecić sklep internetowy Venosa, gdzie znajdziecie ogromny wybór różnych kaw, herbat, dodatków i słodkości. Ja przepadłam !!! Czekolada, cytryny w syropie do herbaty, soki, miody, orzechy, owoce, kawy ziarniste i mielone, bezkofeinowe, w saszetkach czy kapsułkach, herbaty liściaste i ekspresowe, zaparzacze do kawy, kubki czy karty podarunkowe. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. 


SZYBKA KAWOWA NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH


Składniki:

- około 48 sztuk herbatników  
- 1 l mleka 
- 200 g masła 
- 180 g cukru 
- 230 g mąki pszennej 
- 4 jajka 
- 1 budyń waniliowy 
- łyżka zmielonej prawdziwej kawy
- cukier puder i zmielona kawa do posypania ciasta

Przygotowanie:

Blaszkę (28x19) wykładam warstwą herbatników. 

Do garnka wlewam 700 ml mleka i dodaje masło, cukier i kawę. Zagotowuję i mieszam, aż masło się rozpuści. 

Do pozostałego mleka wsypuję mąkę i budyń oraz jajka, miksuję wszystko blenderem na gładką masę. Masę wlewam do gotującego się mleka i mieszam najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Gotuję chwilkę, aż masa zgęstnieje. 

Następnie połowę masy wykładam na herbatniki i przykrywam warstwą herbatników i wykładam drugą połowę masy i ponownie herbatniki. Ciasto schładzam w lodówce.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i zmieloną kawą. 






Post powstał we współpracy ze sklepem Venosa.pl



Sernik z czereśniami

 


NAJLEPSZY SERNIK Z CZEREŚNIAMI !!! CZĘSTUJCIE SIĘ

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na obłędny w smaku sernik z czereśniami. Po prostu musicie go zrobić, przepis jest łatwy do przygotowania i dość szybki, każdy sobie z tym ciastem poradzi bez problemu. Zamiast czereśni możecie także dać inne owoce, mogą to być jagody czy wiśnie, śliwki. Z każdym owocem będzie pysznie, możecie także owoców nie dawać wcale i zrobić sam sernik. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Polecam także inne przepisy na serniki


SERNIK Z CZEREŚNIAMI

Składniki:

ciasto
- 340 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko

- 200 g zimnego masła

masa serowa
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 budyń waniliowy
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo - 380 g czereśni - waga przed wypestkowaniem

Przygotowanie:

Ciasto - wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i wyrabiamy - za pomocą motylka, lub zagniatamy ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części - dwie części przekładamy na blaszkę (28x19) i lekko dociskamy a jedną cześć chowamy do woreczka i do zamrażalnika.

Masa serowa - do misy miksera wkładamy twaróg, wbijamy jajka, wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną, cukier. Miksujemy chwilkę aby składniki się połączyły. Przelewamy na ciasto. 

Układamy wypestkowane czereśnie (pokrojone na pół). Następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach pozostałą cześć ciasta (z zamrażalnika). 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę (grzanie góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy i odstawimy do wystudzenia. Możemy włożyć po godzinie do lodówki wówczas szybciej się schłodzi i będzie można już jeść. 





Dżem z porzeczek

 


PRZEPYSZNY DOMOWY DŻEM PORZECZKOWY !!!!

Mam dla was dzisiaj przepis na domowy dżem porzeczkowy. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam robić dżemy i cieszyć się ich smakiem zimą. Te ze sklepu tak nie smakują jak domowe. Bardzo lubimy dżem z porzeczki do kanapek, ciast, naleśników. Może przyda wam się przepis. 
Pozdrawiam i życzę miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na domowe dżemy


DŻEM Z PORZECZEK

Składniki:

- 1,5 kg czarnej porzeczki
- 0,5 kg czerwonej porzeczki
- 600-800 g cukru

Przygotowanie:

Porzeczki trzeba obrać z gałązek. Włożyć je do szerokiego garnka i wsypać cukier - ja na początku daje 600 g a potem ewentualnie dosypuje więcej - wszystko zależy od tego jak słodkie są porzeczki i jaki smak chcemy uzyskać. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż dżem uzyska gęstą konsystencję. Dzieje się to dość szybko bo porzeczka ma dużo pektyny. Dżem przekładam do wyparzonych słoiczków i zakręcam. 

Przykrywam je deską i ręcznikiem lub kocem. Zostawiam na noc. Rano wynoszę je do piwnicy. Taki dżemik naprawdę super smakuje i pasuje do wielu ciast a także na kanapki. 







Pierogi z jagodami

 


PRZEPYSZNE PIEROGI Z JAGODAMI !!! ZAPRASZAM 

Pyszne pierogi z jagodami to dla mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim, tak samo jak jagodzianki. Muszą być i koniec. Poza tym ja uwielbiam pierogi z różnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i na wytrawnie. I mogę je jeść co drugi dzień. 
Jest tylko jedno ale w moim przypadku, nie za bardzo lubię je lepić. Jak już się za nie wezmę to przygotowuje sobie dzień wcześniej farsze i na drugi dzień ciasto i działam. Robię wówczas ich nawet ponad 100 sztuk i mrożę. A jak to jest u was ? lubicie pierogi ? jakie najbardziej ? ja wszystkie !!!
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na pierogi:



PIEROGI Z JAGODAMI

Przygotowanie: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6


Składniki:

ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju

farsz
- 500 g jagód
- 2-3 łyżki cukru pudru lub erytrytolu

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.

Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.

Jagody mieszamy z cukrem - pamiętajcie aby wcześniej dokładnie jagody wypłukać w wodzie i osuszyć.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut. 

Ja podsmażyłam pierożki na maśle i podałam je z jogurtem z dodatkiem erytrytolu.







Jak wybrać idealny blender ?

 

Jak wybrać idealny blender?

Wyposażenie kuchni nie jest łatwym zadaniem. Na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór sprzętów kuchennych, co nie ułatwia decyzji. Jeśli nie wiesz, na co zwrócić uwagę podczas wybierania blendera, to koniecznie przeczytaj ten tekst!

Koktajle, smoothie czy zupy to tylko niektóre potrawy wymagające użycia blendera. Ten sprzęt przyda się w każdej kuchni. Dlatego warto wybrać blender, który będzie funkcjonalny i posłuży latami. Jak wybrać odpowiedni model blendera?

Zastanów się, jakiego blendera potrzebujesz

Kwestią podstawową jest określenie swoich wymagań względem tego urządzenia. Zastanów się jakie potrawy chcesz nim przyrządzać. Potrzebujesz solidnego urządzenia o dużej mocy, które pokruszy lód oraz rozdrobni twarde pokarmy? Albo wręcz przeciwnie – szukasz raczej bardzo kompaktowego sprzętu, który nie będzie zajmował miejsca w małej kuchni? A może cenisz sobie uniwersalne rozwiązania i interesują Cię raczej modele z kilkoma wymiennymi końcówkami, dzięki którym blender szybko zmienisz np. w mikser? Wśród sprzętów dostępnych na rynku, każdy bez wątpienia znajdzie coś dla siebie!

Przygotowujesz mieszkanie na wynajem? Przeczytaj jak wyposażyć kuchnię

Blender ręczny czy kielichowy?

Dostępne są dwa rodzaje blenderów, które różnią się od siebie możliwościami i  funkcjonalnością. Popularnym rozwiązaniem jest blender ręczny, który składa się z uchwytu i mocowanej w nim końcówki wyposażonej w nożyki. Najistotniejszymi plusami blendera ręcznego są:

  •  rozmiar – to urządzenie z pewnością zmieści się w każdej, nawet najmniejszej kuchni,
  • mobilność – długi kabel i niewielkie wymiary pozwalają na używanie blendera w różnych częściach kuchni,
  • dowolna wielkość porcji – przy pomocy blendera ręcznego przygotujesz zarówno małe porcje, jak i dania dla całej rodziny,
  • łatwe utrzymanie w czystości – po użyciu końcówkę blendera wystarczy przemyć i osuszyć,
  • możliwość dokupienia końcówek, które rozszerzają funkcjonalność blendera.
Do wad tego rodzaju urządzenia należy konieczność manualnego starowania, blendery ręczne mogą mieć także niższą moc. Natomiast blender kielichowy to taki, który składa się z podstawy z ostrzami oraz kielicha. Do największych zalet takiego sprzętu należą:
  • duża moc – takie blendery mogą rozdrabniać naprawdę twarde pokarmy,
  • łatwość przygotowania posiłku – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do kielicha,
  • mniej zabrudzeń – zamykany kielich chroni przed rozpryskiwaniem blendowanych pokarmów,
  • wydajność – ten typ pozwala przygotować dużą porcję na raz.

Blendery kielichowe mają również wady, najistotniejszą jest ich rozmiar, który czasami może uniemożliwiać umieszczenie ich w niewielkiej kuchni.

Nie wiesz jaki blender wybrać? przejdź!

Zwróć uwagę na parametry blendera

Jedną z najważniejszych kwestii, na które należy zwrócić uwagę podczas wyboru, jest moc blendera. Zwykle im wyższa, tym lepiej będzie działał. Urządzenia o niższej mocy mogą nie poradzić sobie z blendowaniem bardziej twardych pokarmów. Mniejsza moc uniemożliwia także kruszenie lodu do koktajli. Słabsze urządzenia mogą też  przegrzewać się podczas pracy, co sprawia, że są bardziej awaryjne. Do przygotowywania koktajli i smoothie zaleca się blendery o odpowiedniej mocy, powyżej 600W, niektórzy twierdzą, że tą granicą jest 800W czy nawet 1000W.

Gościnny wpis sponsorowany

Gofry twarogowe z musem truskawkowym z chia


PRZEPYSZNE I ZDROWE GOFRY TWAROGOWE NA ŚNIADANIE !!! SPRÓBUJCIE KONIECZNIE JAK I MUS TRUSKAWKOWY Z CHIA

Dzień dobry. Dzisiaj chciałabym was zaprosić na pyszne śniadanko. Zrobiłam gofry twarogowe, które są przepyszne w smaku i mają dodatkowo niski indeks glikemiczny. Oczywiście jak chcecie użyć innej mąki to proszę bardzo, pamiętajcie tylko, żeby dać tak z 1-2 łyżki mąki więcej (chodzi o mąkę pszenną).  Do gofrów zrobiłam pyszny mus truskawkowy z nasionami chia, jest obłędny - spróbujcie koniecznie. Pozdrawiam was cieplutko i mam nadzieję, że będzie wam smakowało. 


Polecam także inne przepisy na gofry
- gofry z ciasta francuskiego


GOFRY TWAROGOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Z CHIA


Składniki:

- 200 g twarogu
- 50 g oleju 
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 4 jajka
- 120 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 400 g truskawek
- 40-50 g erytrytolu lub cukru
- 50 g nasion chia

Do miski wbijamy jajka, dodajemy twaróg, olej, erytrytol, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Truskawki miksujemy blenderem z erytrytolem i dodajemy nasionka chia, mieszamy i odstawiamy, aby spęczniały.

Rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Z podanych składników wychodzi 12 gofrów.

Gofry podajemy z musem chia i kawałkami truskawek.
Smacznego.

Jeżeli nie macie mąki orkiszowej lub chcecie użyć inną - możecie bez problemu, jeżeli dacie zwykłą mąkę pszenną to dodajcie jeszcze jedną-dwie łyżkę mąki do ciasta, aby miało odpowiednią konsystencję gęstej śmietany. Mus chia możecie zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce, taki mus fajnie pasuje do owsianek, placków czy jako dodatek do deserów.





Koktajl z maślanki i truskawek

 


NAJLEPSZY KOKTAJL TRUSKAWKA Z MAŚLANKĄ !!!

Witam się z wami moje kochane słoneczka i zapraszam na mój ukochany koktajl z maślanki i truskawek. Dodałam do niego jeszcze do smaku banana i miód. Składniki na takie koktajle możecie dowolnie modyfikować i przygotowywać je z różnymi owocami. 

Polecam wam także inne przepisy na koktajle


Składniki:

- 1 l maślanki
- 500 g truskawek
- 2 łyżki miodu
- 2 banany

Przygotowanie:

Maślankę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy truskawki i pokrojone banany. Dodajemy miód i wszystko razem miksujemy. I już mamy gotowy pyszny i szybki koktajl.