Dżem z porzeczek

 


PRZEPYSZNY DOMOWY DŻEM PORZECZKOWY !!!!

Mam dla was dzisiaj przepis na domowy dżem porzeczkowy. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam robić dżemy i cieszyć się ich smakiem zimą. Te ze sklepu tak nie smakują jak domowe. Bardzo lubimy dżem z porzeczki do kanapek, ciast, naleśników. Może przyda wam się przepis. 
Pozdrawiam i życzę miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na domowe dżemy


DŻEM Z PORZECZEK

Składniki:

- 1,5 kg czarnej porzeczki
- 0,5 kg czerwonej porzeczki
- 600-800 g cukru

Przygotowanie:

Porzeczki trzeba obrać z gałązek. Włożyć je do szerokiego garnka i wsypać cukier - ja na początku daje 600 g a potem ewentualnie dosypuje więcej - wszystko zależy od tego jak słodkie są porzeczki i jaki smak chcemy uzyskać. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż dżem uzyska gęstą konsystencję. Dzieje się to dość szybko bo porzeczka ma dużo pektyny. Dżem przekładam do wyparzonych słoiczków i zakręcam. 

Przykrywam je deską i ręcznikiem lub kocem. Zostawiam na noc. Rano wynoszę je do piwnicy. Taki dżemik naprawdę super smakuje i pasuje do wielu ciast a także na kanapki. 







Komentarze

  1. Uwielbiam taki dżem do świeżutkiej chałki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ! mam pytanie czy do zrobienia dzemow na zime mozna dac erytrytol jako zamiennik bialego cukru,. Pozdrawim

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.