Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy pestki dyni i słonecznik. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.
Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.
Deser tiramisu w nieco odchudzonej wersji. Zrobicie go dosłownie w kilka minut, ja dodałam jeszcze do niego wiśnie i to był super pomysł. Wyszło naprawdę rewelacyjne w smaku, sami się przekonajcie. Taki deser można zrobić także w szklaneczkach czy pucharkach. Taki deser będzie idealny, gdy jadą do was niezapowiedziani wcześniej goście lub nie macie czasu na długie stanie w kuchni a musicie przygotować coś pysznego. Oczywiście jak nie macie wiśni to możecie dać inne owoce.
Składniki:
Przygotowanie:
Biszkopty namaczamy w kawie i układamy je w formie - ja mam taką do tarty. Wiśnie odsączamy.
Połowę wiśni ułożyłam na biszkoptach.
Twaróg mieszamy z mascarpone i erytrytolem i wykładamy na biszkoptach. Posypujemy wszystko kakao i układamy resztę wiśni.
I deser jest gotowy. Możemy go zjeść od razu lub schłodzić w lodówce.
Składniki:
- dwa opakowania herbatników - użyłam bonitki z biedry te czekoladowe
- puszka kajmaku
- słoik dżemu porzeczkowego
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany 30%
- 60 g czekolady karmelowej
- 100 g orzeszków w czekoladzie - ja miałam w mlecznej i białej
- 100 g truskawki liofilizowanej - ja miałam w białej czekoladzie
Przygotowanie:
Na dno blaszki (35x23) wyłóż warstwę herbatników. Rozsmaruj dżem porzeczkowy i następnie kajmak. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
Serek mascarpone przełóż do miski, wlej 250 g schłodzonej śmietany i wszystko razem zmiksuj na gęsty krem - trwa to dosłownie chwilkę. Do kremu dodaj orzeszki i liofilizowaną truskawkę i wymieszaj łyżką.
Krem przełóż na herbatniki. Schowaj ciasto do lodówki.
Do tej samej miski wlej schłodzoną śmietanę i ją ubij. Ja nie dodawałam dodatkowo cukru bo ciasto i tak jest słodkie, ale jak chcesz to możesz dodać.
Ubitą śmietanę przełóż na krem i zetrzyj na tarce na dużych oczkach czekoladę. Schłodź ciasto co najmniej dwie godziny w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Do kremu zamiast orzechów i truskawki możesz dać pokrojone batony jakie lubisz, wafelki, czekoladę, ciasteczka. To jest jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam. Naprawdę wam polecam.