Lemoniada z zieloną herbatą

 


NAJLEPSZA LEMONIADA NA UPALNE DNI !!!

Cześć moje kochane słoneczka. Uffff jak gorąco. W takie upały pamiętajcie o odpowiednim nawodnieniu przez cały dzień. Mam dla was dzisiaj pomysł na super pyszną i orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem zielonej harbaty. Ja teraz przygotowuje takie lemoniady litrami i popijamy sobie cały dzień. 
Życzę wam miłego dnia i pozdrawiam serdecznie. 


Polecam wam także inne przepisy na napoje i koktajle


Składniki:

- woda mineralna
- zielona herbata z pomarańczą 
- plasterki limonki lub cytryny
- listki świeżej mięty
- kostki lodu

Przygotowanie:

Zaparzamy mocną herbatę w niewielkiej ilości wody. Studzimy. Wlewamy do dzbanka. Dodajemy pokrojone plasterki limonki, listki mięty i lekko je dusimy. 

Dodajemy kostki lodu i uzupełniamy dzbanek wodą. I już mamy pyszny i orzeźwiający napój pełen smaku i zdrowia. 

Pamiętajcie o odpowiedniej ilości wody i właśnie takiej lemoniady w upały. Możecie przygotować różne wersje - można użyć herbatek owocowych i dodać świeże owoce. Można dodać listki melisy czy świeżej bazylii i plasterki ogórka.







Tarta z budyniem i frużeliną morela pomarańcza

 


OBŁĘDNA W SMAKU TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ !!! NAJLEPSZA

Dzień dobry w poniedziałek. Jak wam minął weekend, nam super. Co prawda gorąco, ale jest lato i trzeba się cieszyć z pogody, tym bardziej, że od dzisiaj zaczynamy urlopik. Mam dla was dzisiaj do kawki przepyszną w smaku tartę z budyniem i frużeliną morela pomarańcza, bardzo bym chciała wam polecić ten smak frużeliny, smakuje rewelacyjnie a tarta z nią jest obłędna. Koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Frużelinę Allnutrition kupicie w sklepie SFD - z kodem MANIUSIA10 macie - 10 % zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i Alldeynn.

Polecam wam także inne przepisy na tartę


TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ


Składniki:

tarta

- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 180 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli

dodatkowo
- frużelina morela pomarańcza Allnutrition - 7 łyżek

Przygotowanie:

Ciasto kruche - do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone masło, żółtka i sól. Wyrabiamy. Możecie także zagnieść ciasto ręcznie, ale w przypadku ciasta kruchego ja zdecydowanie wolę jak zrobi to za mnie robot. 

Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty (26 cm) - ja mam w wyjmowanym dnem co bardzo ułatwia potem wyjęcie ciasta, wylepiamy spód i boki tarty i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15-17 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby tarta chwilkę przestygła. 

krem budyniowy

- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła

Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą a mleko będzie gorące. W pozostałym mleku mieszamy budynie, obie mąki i jajko. Wlewamy masę do garnka z mlekiem i jeszcze chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Ostawiamy, aby chwilkę krem przestygł. 

Spód tarty smarujemy 3 łyżkami frużeliny, wykładamy krem budyniowy i na wierzch pozostałą frużelinę. Ja dodatkowo udekorowałam tartę kawałkami pomarańczy i listkami mięty. Tartę schładzamy w lodówce przez 2 godziny. 







Granola z jogurtem i owocami


PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE W KILKA CHWIL !!! KONIECZNIE SPRÓBUJ

Granola z jogurtem i owocami to świetny pomysł na śniadanie lub na deser. Potrzebujcie tylko kilku składników i pyszne danie gotowe. Jogurt, granola, ulubione owoce i nic więcej nie potrzeba. Ja bardzo lubię takie śniadania zwłaszcza teraz, gdy są już dostępne sezonowe owoce i moje ukochane truskawki. Miłego dnia wam życzę i smacznego. 


Polecam wam także inne przepisy na śniadania


GRANOLA Z JOGURTEM I OWOCAMI

Składniki: 

- granola u mnie truskawkowa z czekoladą
- jogurt naturalny
- borówki i truskawki

Przygotowanie:

W szklaneczkach układamy warstwę jogurtu naturalnego, granoli, wrzucamy owoce i na wierzch jeszcze jogurt i odrobina granoli. 

Mówię wam jakie to jest pyszne, mnie takie śniadanie syci na bardzo długo.

Przepis na domową granolę znajdziecie tutaj i tutaj






Szparagi pieczone w panierce


Witam się z wami i zapraszam was na coś pysznego. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam szparagi i teraz jak jest na nie sezon to jem niemal codziennie w różnych daniach. Szparagi w panierce to coś co musicie spróbować bo one są takie pyszne. Przygotujecie je w kilka chwil - do nich polecam sos czosnkowy - petarda. Pozdrawiam was cieplutko i życzę fajnego weekendu.


Polecam wam także inne przepisy na szparagi


Składniki:

- 2 jajka
- duży pęczek szparagów
- panier z ciecierzycy
- sól i pieprz
- olej - ja użyłam w sprayu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. 

Szparagi obtaczamy w jajku i panierce. Układamy je na blaszce z papierem, papier spryskujemy lub smarujemy olejem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. W połowie czasu pieczenia obróciłam szparagi na drugą stronę. 

Podałam je z sosem czosnkowym z dodatkiem posiekanej świeżej bazylii. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że będą wam smakować.

Sos czosnkowy - jogurt naturalny, sól i pieprz, czosnek, świeża bazylia.

Jeżeli nie macie panieru z ciecierzycy możecie użyć bułki tartej, ja polecam domową wersję z suchego chleba - zmiksowaną w blederze lub innym urządzeniu. 






Ciasteczka z oreo


Uwielbiam oreo i uwielbiam ciasteczka. Mam dzisiaj dla was przepyszne ciasteczka do kawki właśnie z dodatkiem oreo, mówię wam jakie one wyszły przepyszne. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania i bardzo szybko znikają. Koniecznie takie zróbcie dla rodzinki. Pozdrawiam was cieplutko. 





CIASTECZKA Z OREO


Składniki:

- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 ciasteczek oreo

Przygotowanie:


Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.

Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy pokrojone ciasteczka oreo i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki.

Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczamy.  

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. 

Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.






Muffinki z czekoladą

 


PYSZNE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ !!! CZĘSTUJCIE SIĘ

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszne muffinki z czekoladą, są bardzo proste do wykonania, możecie je przygotować razem z dziećmi - to super zabawa i wspólnie spędzony czas. Zamiast czekolady możecie dać jakieś owoce, także wyjdą pyszne.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Polecam wam także inne przepisy na muffinki


MUFFINKI Z CZEKOLADĄ

Składniki:

- 320 g mąki pszennej 
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 ml oleju
- 100 g czekolady

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, wlewamy mleko i olej. Wszystko razem miksujemy.

Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu mufinki studzimy na kratce.






Chleb orkiszowy pieczony w garnku

 


Zapraszam was dzisiaj na bardzo pyszny chlebuś drożdżowy, przepis jest mega łatwy i w zasadzie szybki - nie licząc czasu wyrastania i pieczenia. Ale uwierzcie mi nie napracujecie się przy nim. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc, na drugi dzień rano wyrobić i przełożyć do garnka, pozwolić mu chwilkę podrosnąć i upiec. Prawda, że proste. A jaki on jest pyszny. Spróbujcie koniecznie. Życzę wam miłego dnia i smacznego. 



Polecam wam także inne przepisy na chleby:



CHLEB ORKISZOWY PIECZONY W GARNKU


Składniki:

- 800 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody

Przygotowanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy wodę i drożdże. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.

Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł. 







Deser budyniowy z owocami w szklankach


NAJLEPSZY DESER BUDYNIOWY !!! CZĘSTUJCIE SIĘ

Deser budyniowy w szklance z owocami to bardzo łatwy i szybki pomysł na pyszny deser. Zrobicie go dosłownie w kilka minut. Jak spodziewacie się niezapowiedzianych gości to przygotujcie im takie pyszności. Owoce możecie dać jakie macie pod ręką, budyń także może być o dowolnym smaku. Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego. 




Składniki: 

- 2 budynie o smaku słony karmel
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 l mleka
- wiśnie i maliny we własnym soku
- truskawki
- roztopiona czekolada
- płatki migdałów

Przygotowanie:

Potrzebne będą takie szklaneczki do deserów lub pucharki. Porcja dla pięciu osób. 

Gotujemy budyń o smaku słonego karmelu - lub inny jaki macie pod ręką. Do szklaneczek wkładamy po kilka wiśni. Nakładamy budyń. 

Następnie wkładamy po kilka malin. Gotujemy budyń waniliowy i nakładamy do szklaneczek. Układamy pokrojone truskawki, polewamy czekoladą i posypujemy płatkami migdałów. 






Zielony koktajl mocy z natką pietruszki

 


PORCJA ZDROWIA DLA KAŻDEGO !!!

Zielony koktajl z owoców z dodatkiem natki pietruszki i miodu to super pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Może nam zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek a nawet kolację. To porcja zdrowia i witamin, dodaje nam mocy i energii. Polecam bo jest naprawdę przepyszny. 


Polecam także inne przepisy na koktajle


ZIELONY KOKTAJL MOCY Z NATKĄ PIETRUSZKI

Składniki:

- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 l wody niegazowanej

Przygotowanie:

Owoce obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy natkę pietruszki, miód i wodę. 

Wszystko razem miksujemy i już mamy pyszny i zdrowy koktajl.