Ciasteczka cynamonowe
Składniki:
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ziarenka wanilii z połowy laski
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełóż do misy i wyrób ciasto, aby składniki się dobrze połączyły. Ciasto przełóż do woreczka i schowaj na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj najpierw zwykłym wałkiem na grubość około 6 cm i następnie użyj wałek ze wzorem, powoli przejedź wałkiem po cieście. Wykrawaj kształty. Jak nie masz takiego wałka ze wzorkami to po prostu rozwałkuj ciasto i wycinaj kształty foremkami.
Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut. Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę, aby wystygły. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
















.jpg)