Cynamonowe bajgle

 


Cześć. Mam dla ciebie dzisiaj obłędnie pyszny przepis na cynamonowe bajgle, musisz je koniecznie przygotować, naprawdę warto. Są tak pyszne, że nie można przejść obok nich obojętnie  

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.


CYNAMONOWE BAJGLE 


Składniki:

- 25 g świeżych drożdży
- 40 g miodu
- 150 ml ciepłej wody
- 150 ml ciepłego mleka
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 3 żółtka
- szczypta soli

dodatkowo 10 g cynamonu i 10 ml wody
- 2 l wody plus łyżeczka sody oczyszczonej i łyżka słodu jęczmiennego (możesz zastąpić miodem)

Przygotowanie:

Do misy wkrusz drożdże i wymieszaj je z miodem. Następnie wlej ciepłe mleko i wodę i wymieszaj. Wsyp mąkę, dodaj żółtka i szczyptę soli. Wyrób ciasto przez 8 minut, ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Cynamon wymieszaj z wodą dokładnie, aż powstanie taka sypka pasta. Dodaj do ciasta i jeszcze dosłownie chwilkę wyrób, aby cynamon się delikatnie wmieszał w ciasto - ma powstać takie ciasto marmurkowe.

Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podziel na 9 kulek. Każda z nich lekko rozpłaszcz palcami i rozwałkuj na owalny/prostokątny placek. Zawiń ciasno jak roladę i sklej koniec z ciastem. Roluj każdy kawałek i zawijaj bajgle.

Każdy bajgel przełóż na osoby kawałek papieru do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na 25 minut.

Zagotuj wodę w garnku i dodaj sodę i słód jęczmienny (lub miód). Gotuj każdego bajgla przez 30 sekund z każdej strony i przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 18-20 minut. Upieczone bajgle przełóż na kratkę, aby wystygły.






Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą

 


ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ ♥️

One są takie pyszne. Chrupiące, oprószone cukrem pudrem, do kawki idealne. To co robisz je razem ze mną !!! Uwaga - one uzależniają !!!


Składniki:

- 380 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko
- 150 g roztopionego masła
- 35 g drożdży świeżych 
- 1 łyżka dowolnej nalewki lub likieru
- 2 łyżki cukru
- 40 ml ciepłego mleka 
dodatkowo 
- marmolada
- cukier puder

Przygotowanie:

Do miseczki skrusz drożdże i dodaj łyżkę cukru. Rozetrzyj łyżeczką i odstaw na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsyp mąkę i dodaj roztrzepane widelcem jajko. Dodaj ciepłe mleko, nalewkę lub likier, resztę cukru, wlej drożdże i roztopione ciepłe masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie luz za pomocą robota z hakiem. 

Uformuj z ciasta kulkę, przykryj ściereczką miskę i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przełóż ciasto na blat. 

Podziel na pół. Każdą część rozwałkuj na owalny placek i podziel na 12 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta ułóż porcję marmolady. Zwiń rogaliki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rogaliki przez 20 minut, grzanie góra dół. Upieczone przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Smacznego i miłego dnia.





Sernik na ciemnym spodzie z wiśniami i kruszonką


SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Dzień dobry. Zapraszam cię dzisiaj na pyszne ciacho, upiekłam sernik z wiśniami i kruszonką, wyszedł tak pyszny, że zniknął nawet nie wiem kiedy i muszę zrobić koniecznie powtórkę i to już jutro. Zamiast wiśni możesz dać czereśnie, maliny, śliwki. Spróbuj - zakochasz się w jego smaku.
Miłego dnia i smacznego.

Składniki:

ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko

Wszystkie składniki ze sobą łączymy - ja wyrobiłam w robocie i przełożyłam na blaszkę (28x12). Podpiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 12 minut.

masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 160 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 100 g cukru

Wszystkie składniki wymieszałam w misie robota, dosłownie chwilkę tylko do połączenia się składników, masę przelałam na podpieczony spód.

dodatkowo

- 500 g frużeliny wiśniowej lub słoik wiśni we własnym soku odsączony na sitku

Ułożyłam frużelinę równomiernie na masie serowej.

kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 50 g cukru

Składniki na kruszonkę łączę ze sobą - rozcieram za pomocą palców lub widelcem. Posypuje kruszonką ciasto.

Sernik piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 80 minut, po upieczeniu uchylam lekko drzwiczki i zostawiam go do wystudzenia na dwie godziny. Następnie chowam do lodówki do całkowitego schłodzenia - najlepiej na noc. Kroję i cieszę się smakiem. 






Grzanki z awokado jajecznicą i serem

 


Dzień dobry. Zapraszam cię dzisiaj na pyszne śniadanko, zrobiłam grzanki z jajecznicą i awokado - takie moje ukochane zestawienie śniadaniowe.  Zrób koniecznie i ciesz się smakiem.

Miłego dnia. 

GRZANKI Z AWOKADO JAJECZNICĄ I SZCZYPIORKIEM 

Składniki:

- bułki lub bagietki
- awokado
- jajka
- masło
- ser żółty długodojrzewający
- szczypiorek
- pieprz i sól

Przygotowanie:

Bagietki pokrój na pół i zrumień je suchej patelni. Posmaruj masłem. 

Awokado przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem, przypraw solą i pieprzem. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem, dopraw solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wlej jajka, mieszaj do uzyskania jajecznicy. Bagietki posmaruj awokado i przełóż jajecznicę. 

Zetrzyj ser i posyp pieprzem najlepiej świeżo mielonym. Posyp szczypiorkiem. 

I już pyszne śniadanko gotowe, koniecznie zrób takie kanapeczki dla rodziny.






Domowy chleb na zakwasie z ziarnami

 


Dzień dobry. Mam dla ciebie dzisiaj przepis na pyszny i łatwy chleb na zakwasie - wyjdzie ci bez problemu - potrzebujesz tylko zakwas !!!
Chleb jest przepyszny, chrupiący i długo zachowuje swoją świeżość. Spróbuj koniecznie. 
Miłego dnia i dużo uśmiechu i odpoczynku. 

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI 

Składniki:

zaczyn
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej typ 720 lub 150 g mąki żytniej typ 720 i 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 500 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki mieszam w misce i zostawiam do wyrośnięcia na 12-15 godzin. Przykrywam miskę ściereczką.

ciasto właściwe
- 770 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 220 g mąki żytniej typ 720 lub orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2-3 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- cały zaczyn
- 570 ml ciepłej wody
- 150 g ziaren (siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, sezam)
dodatkowo
- masło do wysmarowania blaszek
- ziarenka do posypania blaszki

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę pszenną chlebową oraz żytnią. Dodaje ziarenka, sól, płatki owsiane, miód, wodę oraz zaczyn. Mieszam. Wyrabiam ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 10 minut.

Keksówki smaruję masłem i posypuję ziarenkami. Przekładam do nich ciasto. Wyrównuje zmoczonymi wodą dłońmi wierzch i posypuję ziarenkami. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 3-4 godziny.

Chleby piekę w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Upieczone chleby wyciągam z blaszki i przekładam je na kratkę, aby wystygły.

Taki chleb jest pyszny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Nadmiar można zamrozić. Smacznego wam życzę i miłego dnia.





Rogaliki Maniusi ala croissanty



Mam dla ciebie dzisiaj prawdziwy hit. Zrobiłam obłędne w smaku rogaliki, które przypominają w smaku croissanty. Pyszne, maślane i chrupiące. Musisz je spróbować, jestem pewna, że pokochasz je tak jak ja. 

Koniecznie daj znać jak ci smakowały. 

Miłego wieczorku. 

ROGALIKI MANIUSI ALA CROISSANTY 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- łyżeczka soli
- 50 ml oleju
- 280 ml ciepłej wody
- 35 g świeżych drożdży 
- łyżeczka cukru
dodatkowo 
- 50 g miękkiego masła 
- 1 jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

Do miseczki wkrusz drożdże i zasyp je cukrem, wymieszaj i zostaw na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsyp mąkę, sól. Wlej ciepłą wodę i olej. Wlej drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 8 minut. Miskę przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Następnie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na owalny placek. Jeden placek posmaruj miękkim masłem za pomocą palców ręki lub łyżeczką. Nałóż drugi placek i jeszcze raz rozwałkuj odrobinkę. 

Ciasto podziel na 12 lub 8 części - trójkątów. Każdy trójkąt delikatnie rozciągnij i zawiń rogaliki - zaczynaj od szerszej strony. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze na 25 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, grzanie góra - dół. 

Rogaliki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym za pomocą widelca jajkiem. 

Rogaliki piecz przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone rogaliki przełóż na kratkę, aby przestygły. Możesz jeść jeszcze lekko ciepłe, najlepiej smakują z masłem.