Bułki drożdżowe z wiśnią i kruszonką

 


ZAPRASZAM NA OBŁĘDNE W SMAKU BUŁKI DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI !!!

Dzień dobry. Tak od rana zapraszam was na coś słodkiego, wczoraj zrobiłam drożdżówki z wiśnią i kruszonką. Wyszły przepyszne, w sam raz do kawki, częstujcie się. 
Oczywiście jeżeli nie macie wiśni we własnym soku (ja zawsze mam zapas od mamy, która robi je sama) to możecie dać dżem wiśniowy lub kupić wiśnie mrożone lub dać inne owoce. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 



Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- słoik wiśni we własnym soku
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Ciasto będzie nieco luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę je na 16 kulek - będzie potrzebne podsypywanie mąką. 

Każdą z nich rozpłaszczam na placek i kładę na środek kilka wiśni (5-6) i zamykam, tworzę bułkę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. 

Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki układam na kratce, aby przestygły. 







Kanapki z serem pleśniowym i figą

 


Dzień dobry. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na moje ukochane śniadanie, połączenie sera pleśniowego z figą i miodem smakuje wyjątkowo dobrze. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takie połączenia smaków na kanapkach to zachęcam was do spróbowania. 
Jestem pewna, że będzie wam smakowało.

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego. 



KANAPKI Z SEREM PLEŚNIOWYM I FIGĄ


Składniki:

- kilka kromek chleba - najlepiej takiego domowego
- ser pleśniowy
- świeże figi
- miód lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Ser pleśniowy kroimy na plasterki, tak samo figi. 

Ser układamy na chlebie, dodajemy plasterki fig i wszystko polewamy miodem lub syropem z agawy.
Figi super smakują także w towarzystwie twarożku, sera owczego i orzechów włoskich. 







Drożdżówki z frużeliną owocową i kruszonką

 


(współpraca reklamowa z SFD)

Witam się z wami słoneczka. Dzisiaj znowu zapraszam was na drożdżówki, ale co ja poradzę, że tak bardzo lubię je robić. Mogłabym ciasto drożdżowe piec niemal codziennie. 
Dzisiaj mam dla was przepis na drożdżowki z frużeliną owocową i kruszonką, mówię wam jakie one wyszły pyszne, do kawki idealne. Skusicie się na jedną ?
Miłego wieczorku wam życzę i smacznego. Udanego weekendu. 

Frużelinę kupicie w sklepie SFD - z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i SFD Nutrition. 


DROŻDŻÓWKI Z FRUŻELINĄ OWOCOWĄ I KRUSZONKĄ


Składniki:

- 750 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 340 ml ciepłego mleka
- 120 g roztopionego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli

dodatkowo
- frużelina truskawkowa i jabłko z cynamonem

kruszonka
- 40 g masła
- 40 g cukru
- 60 g mąki pszennej

Drożdże rozkruszamy w miseczce i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy na chwilę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i rozbełtane widelcem jajko i żółtko. Dodajemy ciepłe mleko (max 37 stopni) i roztopione, przestudzone masło. Wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godzin do wyrośnięcia. 

Przygotowujemy kruszonkę - w misce mieszamy za pomocą rąk mąkę, cukier i masło. Z ciasta robimy 18 kulek. Układamy je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i rozpłaszczamy na placki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut, aby podrosły. Następnie szklanką robimy pośrodku wgłębienie. 

Na środek nakładamy frużelinę i smarujemy boki drożdżówek białkiem. Posypujemy kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy bułki przez 25 minut, grzanie góra dół. Upieczone bułki studzimy na kratce.





Wpis powstał we współpracy z SFD.

Zapiekanka wegetariańska z makaronem z soczewicy



SPRÓBUJ PYSZNEJ ZAPIEKANKI Z MAKARONEM Z SOCZEWICY !!!

Witam się z wami od samego rana i mam dla was dzisiaj pyszny pomysł na obiad. Kupiłam w sklepie tak na próbę makaron z żółtej soczewicy i przygotowałam z niego zapiekankę. Powiem wam, że wyszło naprawdę fajne danie a sam makaron bardzo mi smakował. 
Oczywiście taką zapiekankę możecie zrobić z dowolnym makaronem, będzie tak samo pyszna. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.



Składniki:

- makaron z soczewicy żółtej
- 250 g pieczarek
- czerwona papryka
- 300 g dyni
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwek
- 150 g tartej mozzarelli
- 100 ml śmietanki 12%
- sól i pieprz
- łyżka oleju

Przygotowanie:

Makaron gotujemy. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojoną dynię i jeszcze chwilkę dusimy.

Makaron mieszamy z pieczarkami, papryką, dynią. Dodajemy fasolę, ciecierzycę i oliwki. Dodajemy pół sera i śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Wykładamy wszystko do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.





Szybki deser z mascarpone i frużeliną w szklankach

 


MEGA SZYBKI I PYSZNY DESER !!! KONIECZNIE SPRÓBUJCIE 

Deser w szklaneczkach z serkiem mascarpone i jogurtem naturalnym, do tego pokruszone ciasteczka czekoladowe i frużelina truskawkowa. Mówię wam jakie to jest pyszne. Taki deser zrobicie w ciągu dosłownie kilku chwil, jak jadą niezapowiedziani goście lub macie ochotę na coś słodkiego w ciągu dnia. Jeżeli nie macie frużeliny możecie użyć dowolnego dżemu lub świeżych owoców. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



SZYBKI DESER Z MASCARPONE I FRUŻELINĄ W SZKLANKACH


Składniki:

- 250 g serka mascarpone
- 400 g jogurtu naturalnego greckiego
- 3 łyżki erytrytolu
- pokruszone ciasteczka czekoladowe
- frużelina truskawkowa

Na dno szklaneczek układamy pokruszone ciasteczka. Serek mascarpone mieszamy z jogurtem naturalnym i erytrytolem, część wykładamy na ciasteczka. 

Następnie wykładamy warstwę frużeliny truskawkowej lub jakiegoś dżemu i przykrywamy pozostałą masą z serka mascarpone i jogurtu.

Na wierzch sypiemy jeszcze pokruszone ciasteczka czekoladowe. Deser jemy od razu lub schładzamy go w lodówce. 







Ciasteczka kakaowe z musli


Dobry wieczór moje słoneczka. Zapraszam was na pyszną herbatkę a do herbatki mam pyszne ciasteczka. Tak mnie naszło na coś słodkiego i je zrobiłam. Te ciasteczka zrobicie w ciągu kilku chwil, są bardzo proste i szybkie. Ciasto jest bazą a dodatki możecie sobie dowolnie zmieniać. 
Ja miałam akurat pod ręką musli to dodałam. Możecie dodać do ciasteczek kawałki czekolady, orzechy, żurawinę czy rodzynki, co tylko chcecie. Takie małe przyjemności na poprawę humorku. 


Składniki:

- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 małe jajka
- 400 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 100 g musli 


Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy musli i mieszamy. 

Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam takie małe kuleczki (wychodzi ok 60 ciasteczek). Takie ciasteczka na jeden kęs.

Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. 

Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.




Fasolka z warzywami


Dzisiaj mam dla was danie z serii czyszczenie lodówki i szafek kuchennych. Poza tym chłopaki od kilku dni wołali o fasolkę po bretońsku, więc wykombinowałam im takie oto danie. Powiem wam, że fasolkę w pomidorach można przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego co macie akurat pod ręką. Możecie dodać podsmażoną szynkę, kiełbasę, pieczarki, klopsiki, cukinię i inne warzywa. Podstawą jest fasola i sos pomidorowy. Danie jest syte, rozgrzewające, idealne na zimne dni. Smakuje każdemu. To ja was zostawiam z fasolką i życzę miłego wieczorku. 


Polecam wam także inne przepisy na obiady:


Składniki:

- 2 puszki białej fasoli
- 300 g fasolki szparagowej
- papryka czerwona
- papryka zielona
- puszka pomidorów
- 500 ml sosu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano)
- szczypta chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki

Przygotowanie:

Fasolę białą odsączamy i przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę, ząbki czosnku wyciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną paprykę. Następnie dodajemy pomidory z puszki i fasolkę szparagową. Dusimy pod przykryciem, aż fasolka zmięknie. 

Następnie dodajemy fasolę białą, kukurydzę, sos pomidorowy, przyprawy i wszystko razem jeszcze dusimy 10 minut.

Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Super smakuje także z makaronem.
Smacznego.