Filet z kurczaka z marchewką i groszkiem


FILET Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 

Dzień dobry. Mam dzisiaj dla was pyszny pomysł na obiad, ja bardzo lubię marchewkę z groszkiem i w zasadzie z tej mojej miłości powstało takie danie. Koniecznie spróbujcie bo wyszło przepyszne. 

Smacznego i miłego dnia.

Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- opakowanie marchewki z groszkiem mrożonej
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz 
- ostra i słodka papryka
- przyprawa gyros
- czosnek granulowany 
- suszona bazylia 
- olej do smażenia 

Przygotowanie :

Filet z kurczaka kroję na plastry. Przyprawiam przyprawą gyros. Mięso podsmażam na rozgrzanej patelni z olejem. 

Przekładam do garnka. Dodaje marchewkę z groszkiem i wlewam szklankę wody. Gotuję 20 minut pod przykryciem. 

Następnie wlewam śmietankę, dodaję łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku granulowanego i suszonej bazylii. 

Doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuję jeszcze 5 minut. 

Ja podałam mięso z podsmażonymi kopytkami, możecie także podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Częstujcie się.






Zakręcone bułki drożdżowe z kremem czekoladowym

 


ZAKRĘCONE BUŁKI DROŻDŻOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Dzień dobry. Dzisiaj od samego rana zapraszam cię na kawkę i przepyszne, drożdżowe bułki z kremem czekoladowym, są tak dobre, że nie można się im oprzeć. 
Życzę ci smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 150 g ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 60 g roztopionego masła
dodatkowo
- 200 g kremu czekoladowego
- jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Do miski wkruszam drożdże i zasypuję je łyżką cukru, rozcieram i zostawiam na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Zalewam je ciepłym mlekiem i dodaje resztę cukru. Mieszam. Wbijam jajko, wlewam roztopione masło. Wsypuje mąkę i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Następnie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt. Połowę ciasta smaruję kremem i przykrywam pozostałym ciastem. Dzielę ciasto na 12 pasków. Każdy pasek zakręcam spiralnie i następnie zawijam jak ślimaka tworząc bułeczki. 

Układam na blaszce z papierem i zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruję jajkiem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę bułeczki przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzę na kratce. 







Kapsalon

 


KAPSALON

Witam się z wami już po świętach, mam nadzieję, że spędziliście je miło i w rodzinnym gronie. Dzisiaj mam dla was pyszne danie coś takiego jak fast food ale w domowej wersji. Musicie koniecznie tego spróbować, bo to danie jest przepyszne i będzie bardzo smakowało zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ja przygotowałam je w trzech naczyniach do zapiekania, ale jak nie macie takich to możecie to danie przygotować w jednym dużym naczyniu lub na blaszce tej dużej z piekarnika. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 750 g frytek mrożonych
- filet z kurczaka
- sałata rzymska
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryka
- pół puszki kukurydzy
- 5 pieczarek
- 100 g sera mozzarella
- kilka małych kulek sera wędzonego
- sól, pieprz
- przyprawa gyros
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- olej

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do gyrosa i podsmażam na patelni z dodatkiem oleju. Odkładam do miseczki. Na tej samej patelni podsmażam pokrojone pieczarki. 

Frytki piekę w Air Fryer (możecie w piekarniku). 

Przygotowuje trzy naczynia do zapiekania (może być jedno duże lub blaszka z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia). Na dno naczyń układam frytki i posypuję je solą, następnie układam kurczaka i pieczarki, posypuję startą mozarellą oraz układam pokrojone kulki sera. 

Zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.

Wyciągam naczynia i układam pokrojoną sałatę rzymską, pokrojoną paprykę, kukurydzę, pomidorki, ogórka. Polewam sosem (jogurt mieszam z majonezem, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem) i pokrojonym szczypiorkiem.

I już pyszny obiadek gotowy. Koniecznie spróbujcie tego dania.







Jajka faszerowane szynką

 


JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ

Uwielbiam faszerowane jajka i na moim blogu jest dość dużo przepisów na nie, możecie sobie zobaczyć tutaj. Cała moja rodzinka je uwielbia i pojawiają się na śniadaniowym stole co najmniej raz w tygodniu. Super się sprawdzają także na imprezach, koniecznie spróbujcie takiej wersji. Ja użyłam w przepisie szynki drobiowej a ty możesz użyć jaką lubisz lub jaką akurat masz w lodówce. 

Życzę ci smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 8 ugotowanych jajek
- 100 g szynki - u mnie drobiowa
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- do dekoracji papryka i szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka kroje na pół i wyciągam żółtka. Dodaje pokrojoną bardzo drobno szynkę, przyprawy, majonez i musztardę. Rozdrabniam widelcem i mieszam. 

Napełniam połówki białka i układam na talerzu. Dekoruje pokrojoną papryką i szczypiorkiem.







Rolada z mięsa mielonego

 


ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO

Mam dla ciebie dzisiaj przepis na bardzo fajny dodatek do kanapek lub danie obiadowe. Ja zawsze taką roladę robię na święta i jest hitem, wszystkim bardzo smakuje tak więc dzisiaj dzielę się tutaj tym przepisem z tobą. Może zrobisz taką roladkę na świąteczny stół lub przygotujesz ją po prostu jako dodatek na pyszne rodzinne śniadanie. Zapewniam, że będzie ci smakowała. Przepis może się wydawać ciut skomplikowany, ale jest bardzo łatwy do przygotowania. Zachęcam cię do zrobienia takiej rolady. 


Składniki:

- 700 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 300 g pieczarek
- 70 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz, przyprawa gyros
- 30 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 ml wody
- 40 g bułki tartej

Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy. 

Na papierze do pieczenia układamy plastry szynki zakładając je na siebie - po dwa plastry obok siebie.

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, dodajemy jajka, wodę, bułkę tartą i wyrabiamy przez chwilkę. Mięso będzie na początku rzadkie ale potem połączy się w całość i będzie odpowiednie. Przekładamy mięso na szynkę i równomiernie rozprowadzamy na całej długości.

Posypujemy serem żółtym przy dolnej krawędzi i układamy pieczarki. Zawijamy roladkę pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w jeszcze jeden papier dość ciasno. 

Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę i 15 minut.

Po tym czasie odwijam delikatnie roladkę i piekę ją jeszcze przez 20 minut, aby się ładnie zarumieniła. Po upieczeniu odstawiam ją, aby wystygła. Chowam do lodówki. Kroję na plastry. 







Śniadaniowe kanapki z jajkiem i awokado


ŚNIADANIOWE KANAPKI Z JAJKIEM I AWOKADO 

Pyszne kanapeczki z jajkiem, awokado, pieczarkami i serkiem.  Może zrobisz ze mną pyszne śniadanko dla siebie i swojej rodzinki  jestem pewna, że będzie wam smakowało. Miłego dnia i smacznego.


Składniki:

- 8 kromek chleba 
- 8  jajek 
- 8 pieczarek 
- awokado 
- serek topiony o smaku pieczarkowym  
- przyprawa pomidory suszone z bazylią 
- świeża bazylia 
- łyżeczka soku z cytryny 
- sól, pieprz 
- 2 łyżki majonezu 
- łyżka oleju

Przygotowanie:

Z chleba przygotowuje grzanki.

Pieczarki kroję na plastry i je podsmażam na patelni z łyżką oleju. 

Jajka gotuje, studzę i ścieram na tarce na małych oczkach. 

Do miski wkladam awokado i rozdrabniam je widelcem, dodaje jajka, majonez, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Mieszam. 

Grzanki smaruje serkiem topionym, dodaje pastę z jajka, ukladam pieczarki, posypuje przyprawą i pokrojoną bazylią. 





Kurczak w sosie z warzywami i masłem orzechowym

 


KURCZAK W SOSIE Z WARZYWAMI I MASŁEM ORZECHOWYM

Cześć. Zapraszam cię dzisiaj na pyszny i szybki obiad, przygotujesz go dosłownie w ciągu kilku minut. Jestem pewna, że taki obiad posmakuje twojej rodzince i będziesz wracać do tego przepisu często. 
Tak naprawdę możesz do niego dodać różnego rodzaju warzywa, podstawą jest mięso i koniecznie trzeba dodać masło orzechowe, które nadaje całemu daniu fajny posmak. 
To co - gotujesz razem ze mną ??? Miłego wieczorku ci życzę. 

[wpis sponsorowany/reklama]

Przyprawy jakie użyłam do przygotowania tego dania zamówiłam w sklepie internetowym true.green.twoje.przyprawy. Chciałabym je wam bardzo polecić, znajdziecie tam przyprawy jednorodne jak i bardzo fajne mieszanki przypraw, które są naturalne i bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Dla chętnych mam zniżkę -15% z kodem Marzena15. 

Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- czubata łyżka mąki pszennej
- dwie łyżki oleju
- dwie szklanki wody
- przyprawa do kurczaka - łyżka
- pomidor igły - 2 łyżki
- przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią - łyżka
- kawałek kapusty włoskiej
- marchewka
- czerwona cebula
- kawałek papryki
- czubata łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelnię wlewam olej. Dodaje pokrojonego kurczaka i posypuję go mąką. Dodaje przyprawy i mieszam, podsmażam chwilkę. 

Następnie wlewam wodę i dodaję pokrojoną kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaje masło orzechowe i sos sojowy, mieszam. 

Gotuję przez 20 minut. Posypuje natką pietruszki. Przyprawiam do smaku jak jest taka potrzeba. 

Podaje z ryżem i buraczkami, na koniec posypuję jeszcze natką pietruszki.