Świąteczny likier kawowo waniliowy

 


DOMOWY LIKIER KAWOWO WANILIOWY

Zobacz jakie urocze są te buteleczki, a jak napełnisz je ulubionym likierem to będą super pomysłem na prezent. Chodź zróbmy razem coś pysznego. Wystarczy kilka składników, 5 minut pracy i gotowe. 


Składniki:

500 ml wódki

250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki rozpuszczalnej kawy

1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu)

3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko skondensowane i śmietankę. Podgrzej. Następnie wsyp cukier i kawę i wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilkę, aby cukier i kawa się rozpuściły. 

Dodaj wanilię i wlej wódkę, wymieszaj. 

Przelej do butelki i odstaw na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając. To idelany likier na grudniowe wieczory z rodzinką czy przyjaciółmi. 

Miłego dnia. 








Krokiety z pieczarkami i serem

 


KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pyszny dodatek do barszczyku, koniecznie zrób bo są przepyszne w smaku. 


Składniki:

naleśniki

- 370 ml mleka 

- 370 ml wody

- 3 jajka

- 2 łyżki oleju 

- 330 g mąki pszennej tortowej typ 450

- szczypta soli

- szczypta cukru 

farsz

- 700 g pieczarek 

- 2 cebule 

- 200 g tartej mozarelli

- sól i pieprz do smaku

- 2 łyżki masła klarowanego 

dodatkowo

- bułka tarta do panierowania

- 3 rozbełtane jajka 

- olej do smażenia 

Przygotowanie:

Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż je na patelnię i podsmaz z łyżką masła, odparuj na nadmiaru płynu. Odłóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, na łyżce masła. Do miski przełóż pieczarki, cebulę, dodaj ser, sól i pieprz. 

Przygotuj naleśniki - wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano. Naleśniki przekrój na pół. Bok każdej połówki zagnij lekko do środka.  Nałóż porcję farszu i zwijaj w trójkącik. Każdy trójkąt obtocz w jajku i następnie w bułce. Smaż krokiety na rozgrzanej patelni na oleju na rumiano z dwóch stron. Podawaj z barszczykiem. Smacznego i miłego dnia.







Ciasteczka migdałowe rogaliczki

 


CIASTECZKA ORZECHOWE 

To moje ukochane ciasteczka, bardzo często je piekę i ile bym ich nie zrobiła to zawsze znikają błyskawicznie, zbyt wielu chętnych jest na nie, ale się nie dziwię bo smakują rewelacyjnie i nie można im się oprzeć. 


Składniki:

- 200 g masła 

- ⁠300 g mąki tortowej typ 450

- ⁠150 g cukru

- ⁠1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ⁠3 żółtka

- ⁠łyżka cukru waniliowego lub pasty waniliowej 

- ⁠100 g zmielonych migdałów lub innych orzechów (może być mąka migdałowa)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. 

Robimy z kulki mały wałeczek i formujemy go na kształt półksiężyca/rogalika i układamy na blaszce z papierem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 11-13 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę aby wystygły. Posypujemy cukrem pudrem. 

Możemy także zamoczyć połowę ciastka w czekoladzie i ozdobić posypkami. Przechowujemy w zamkniętych pojemniku. 

Częstuj się. Smacznego.








Sernik królewski



SERNIK KRÓLEWSKI

Pokochasz ten sernik, jest obłędny w smaku i zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Chodź zrób go razem ze mną. Będzie idealny na świąteczny stół  


Składniki:

ciasto

- 340 g mąki pszennej tortowej typ 450

- 100 g cukru

- 40 g kakao 

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

- 200 g masła 

- 1 jajko

Wszystkie składniki włóż do misy miksera i wymieszaj na jednolitą masę. Możesz także połączyć składniki na ciasto ręcznie. Podziel ciasto na 6 kulek. 

sernik

- 1 kg twarogu z wiaderka 

- 130 g cukru

- 200 g rozpuszczonego masła 

- 4 jajka 

- 80 g budyniu waniliowego - 2 opakowania

dodatkowo 

- łyżka masła do wysmarowania blaszki 

W misie miksera ubij jajka z cukrem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Dodaj twaróg i budyń. Wymieszaj chwilkę tylko do połączenia się składników. 

Tortownice 26 cm wysmaruj masłem. 4 kulki ciasta przełóż na spód tortownicy razem z bokami, wyrównaj. 

Masę twarogową wyłóż na ciasto i wyłóż pozostałą część ciasta - odrywaj palcami małe kawałki i rozłóż na całej powierzchni. 

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 70 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw go jeszcze do wystudzenia na godzinę. Następnie możesz schować go do lodówki, lub zostawić do całkowitego wystudzenia na blacie. Wyciągnij z lodówki przed podaniem. Ten sernik zawsze jest hitem. 



Najlepszy przepis na pierogi



NAJLEPSZY PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROŻKI 

Bardzo lubię jeść pierogi ale nie za bardzo lubiłam je robić. Może problem tkwił w przepisie może w moim podejściu. Ale jedno jest pewne - dopracowałam w końcu przepis idelany  będzie idelany dla każdego, absolutnie każdego nawet dla osób, które nie umieją robić pierogów lub nie lubią tego robić. Od dzisiaj robienie pierogów to świetna zabawa. 

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej typ 480 (uwierz mi to ma znaczenie)

- 4 żółtka 

- pół łyżeczki soli

- 3 łyżki oleju

- 520 ml gorącej, przegotowanej wody 

Przygotowanie:

Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka, sól i olej. Uruchom mikser i następnie powoli wlewaj wodę. Niech mikser wszystko dobrze wymiesza. Możesz to także zrobić ręcznie ale ja lubię ułatwiać sobie życie i pracę w kuchni. 

Ciasto przełóż na blat i jeszcze raz wszystko zagnieć. Przykryj je dobrze ściereczką na 15 minut, niech odpocznie. Następnie wałkuj partiami na placek, wycinaj kółka i napełniaj dowolnym farszem. Zlepiaj i gotuj pierożki. Ciasto jest mega elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką. Acha i pamiętaj, żeby zawsze ciasto które czeka w kolejce na wałkowanie było przykryte ściereczką aby nie wysychało. I już. Czyż to nie jest proste. A ile w tym frajdy. Serio.




Mini rogaliki francuskie

 


MINI ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Mam dla ciebie dzisiaj super pomysł na przekąskę, którą możesz przygotować na spotkanie z przyjaciółmi czy śniadanie. Szybkie i pyszne mini rogaliki z ciasta francuskiego. Możesz je podać z czym tylko chcesz, na wytrawnie lub na słodko.


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego 

- 1 jajko 

- garść sezamu do posypania rogalików 

dodatkowo

- serek kanapkowy, sałata rzymska, szynka, ser, ogórek kiszony i wykałaczki 

Przygotowanie:

Rozwiń gotowe ciasto francuskie i pokrój je na trójkąty. Zawiń każdy trójkąt tworząc rogaliki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. 

Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut. Odstaw na chwilę, aby przestygły. 

Rogaliki rozkrój i dodaj ulubione dodatki - u mnie serek kanapkowy, sałata rzymska, plastry szynki i sera, ogórek kiszony. Nadziej rogaliki na wykałaczki i już można jeść. Smacznego i miłego dnia. 




Ciasteczka cynamonowe

 

 
CIASTECZKA CYNAMONOWE

Pyszne i bardzo aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Idealne do kawki czy deserek w pracy. Przygotowanie ich zajmie ci tylko kilka minut. Ja użyłam do przygotowania ciasteczek wałka ze wzorkiem, ale jak go nie masz to po prostu użyj zwykłego wałka, uzyskasz wówczas ciasteczka bez wzorów. Smakowo nic nie stracą !!! Zrób i daj znać jak smakowało. 

Składniki:

- 200 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ziarenka wanilii z połowy laski

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełóż do misy i wyrób ciasto, aby składniki się dobrze połączyły. Ciasto przełóż do woreczka i schowaj na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkuj najpierw zwykłym wałkiem na grubość około 6 cm i następnie użyj wałek ze wzorem, powoli przejedź wałkiem po cieście. Wykrawaj kształty. Jak nie masz takiego wałka ze wzorkami to po prostu rozwałkuj ciasto i wycinaj kształty foremkami.

Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut. Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę, aby wystygły. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.