Ciasteczka migdałowe rogaliczki

 


CIASTECZKA ORZECHOWE 

To moje ukochane ciasteczka, bardzo często je piekę i ile bym ich nie zrobiła to zawsze znikają błyskawicznie, zbyt wielu chętnych jest na nie, ale się nie dziwię bo smakują rewelacyjnie i nie można im się oprzeć. 


Składniki:

- 200 g masła 

- ⁠300 g mąki tortowej typ 450

- ⁠150 g cukru

- ⁠1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ⁠3 żółtka

- ⁠łyżka cukru waniliowego lub pasty waniliowej 

- ⁠100 g zmielonych migdałów lub innych orzechów (może być mąka migdałowa)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. 

Robimy z kulki mały wałeczek i formujemy go na kształt półksiężyca/rogalika i układamy na blaszce z papierem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 11-13 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę aby wystygły. Posypujemy cukrem pudrem. 

Możemy także zamoczyć połowę ciastka w czekoladzie i ozdobić posypkami. Przechowujemy w zamkniętych pojemniku. 

Częstuj się. Smacznego.








Sernik królewski



SERNIK KRÓLEWSKI

Pokochasz ten sernik, jest obłędny w smaku i zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Chodź zrób go razem ze mną. Będzie idealny na świąteczny stół  


Składniki:

ciasto

- 340 g mąki pszennej tortowej typ 450

- 100 g cukru

- 40 g kakao 

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

- 200 g masła 

- 1 jajko

Wszystkie składniki włóż do misy miksera i wymieszaj na jednolitą masę. Możesz także połączyć składniki na ciasto ręcznie. Podziel ciasto na 6 kulek. 

sernik

- 1 kg twarogu z wiaderka 

- 130 g cukru

- 200 g rozpuszczonego masła 

- 4 jajka 

- 80 g budyniu waniliowego - 2 opakowania

dodatkowo 

- łyżka masła do wysmarowania blaszki 

W misie miksera ubij jajka z cukrem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Dodaj twaróg i budyń. Wymieszaj chwilkę tylko do połączenia się składników. 

Tortownice 26 cm wysmaruj masłem. 4 kulki ciasta przełóż na spód tortownicy razem z bokami, wyrównaj. 

Masę twarogową wyłóż na ciasto i wyłóż pozostałą część ciasta - odrywaj palcami małe kawałki i rozłóż na całej powierzchni. 

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 70 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw go jeszcze do wystudzenia na godzinę. Następnie możesz schować go do lodówki, lub zostawić do całkowitego wystudzenia na blacie. Wyciągnij z lodówki przed podaniem. Ten sernik zawsze jest hitem. 



Najlepszy przepis na pierogi



NAJLEPSZY PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROŻKI 

Bardzo lubię jeść pierogi ale nie za bardzo lubiłam je robić. Może problem tkwił w przepisie może w moim podejściu. Ale jedno jest pewne - dopracowałam w końcu przepis idelany  będzie idelany dla każdego, absolutnie każdego nawet dla osób, które nie umieją robić pierogów lub nie lubią tego robić. Od dzisiaj robienie pierogów to świetna zabawa. 

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej typ 480 (uwierz mi to ma znaczenie)

- 4 żółtka 

- pół łyżeczki soli

- 3 łyżki oleju

- 520 ml gorącej, przegotowanej wody 

Przygotowanie:

Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka, sól i olej. Uruchom mikser i następnie powoli wlewaj wodę. Niech mikser wszystko dobrze wymiesza. Możesz to także zrobić ręcznie ale ja lubię ułatwiać sobie życie i pracę w kuchni. 

Ciasto przełóż na blat i jeszcze raz wszystko zagnieć. Przykryj je dobrze ściereczką na 15 minut, niech odpocznie. Następnie wałkuj partiami na placek, wycinaj kółka i napełniaj dowolnym farszem. Zlepiaj i gotuj pierożki. Ciasto jest mega elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką. Acha i pamiętaj, żeby zawsze ciasto które czeka w kolejce na wałkowanie było przykryte ściereczką aby nie wysychało. I już. Czyż to nie jest proste. A ile w tym frajdy. Serio.




Mini rogaliki francuskie

 


MINI ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Mam dla ciebie dzisiaj super pomysł na przekąskę, którą możesz przygotować na spotkanie z przyjaciółmi czy śniadanie. Szybkie i pyszne mini rogaliki z ciasta francuskiego. Możesz je podać z czym tylko chcesz, na wytrawnie lub na słodko.


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego 

- 1 jajko 

- garść sezamu do posypania rogalików 

dodatkowo

- serek kanapkowy, sałata rzymska, szynka, ser, ogórek kiszony i wykałaczki 

Przygotowanie:

Rozwiń gotowe ciasto francuskie i pokrój je na trójkąty. Zawiń każdy trójkąt tworząc rogaliki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. 

Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut. Odstaw na chwilę, aby przestygły. 

Rogaliki rozkrój i dodaj ulubione dodatki - u mnie serek kanapkowy, sałata rzymska, plastry szynki i sera, ogórek kiszony. Nadziej rogaliki na wykałaczki i już można jeść. Smacznego i miłego dnia. 




Ciasteczka cynamonowe

 

 
CIASTECZKA CYNAMONOWE

Pyszne i bardzo aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Idealne do kawki czy deserek w pracy. Przygotowanie ich zajmie ci tylko kilka minut. Ja użyłam do przygotowania ciasteczek wałka ze wzorkiem, ale jak go nie masz to po prostu użyj zwykłego wałka, uzyskasz wówczas ciasteczka bez wzorów. Smakowo nic nie stracą !!! Zrób i daj znać jak smakowało. 

Składniki:

- 200 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ziarenka wanilii z połowy laski

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełóż do misy i wyrób ciasto, aby składniki się dobrze połączyły. Ciasto przełóż do woreczka i schowaj na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkuj najpierw zwykłym wałkiem na grubość około 6 cm i następnie użyj wałek ze wzorem, powoli przejedź wałkiem po cieście. Wykrawaj kształty. Jak nie masz takiego wałka ze wzorkami to po prostu rozwałkuj ciasto i wycinaj kształty foremkami.

Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut. Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę, aby wystygły. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.




Sernik pistacjowy z jabłkami i kruszonką

 


Dzień dobry. Dzisiaj na salony wjeżdża obłędny w smaku serniczek z jabłkami. Mówię wam jak on smakuje, no obłęd.

Ja wam tu tak go zostawię… częstujcie się. Pięknego dnia i smacznego.


Składniki:

Spód ciasta 
- 300 g herbatników i 60 g roztopionego masła

Sernik 
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g pasty pistacjowej
- budyń waniliowy

Dodatkowo 
- 2 jabłka i 1,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka 
- 50 g masła, 60 g cukru, 80 g mąki pszennej

Lukier - 3 łyżki soku z cytryny, cukier puder

Przygotowanie:

Ciasteczka miksuję na pył i mieszam z roztopionym masłem. Tortownice (26 cm) wykładam papierem do pieczenia - spód i boki. Wykładam ciasteczkową masę i rozprowadzam łącznie z bokami. Chowam do lodówki.

Jabłka obieram i kroję w kostkę. Chwilkę podprażam na patelni i mieszam z cynamonem. Przygotowuje kruszonkę - mąkę mieszam z cukrem i masłem.

Twaróg mieszam w misce z cukrem i pastą pistacjową, śmietanką i jajkami oraz budyniem. Przekładam masę serową na ciasteczkowy spód. Układam jabłka. Posypuje kruszonką. Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę godzinę, następnie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Sernik zostawiam na godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i chowam na całą noc do lodówki - lub na 3-4 godziny.

Następnie polewam lukrem - sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem aż uzyskam konsystencję jogurtu. I już można jeść.




Chałwa i bita śmietana – 4 pomysły na mini desery i torciki na przyjęcie

 


wpis sponsorowany 

Planowanie słodkości na przyjęcie to doskonała okazja, aby zadbać o różnorodność. Goście z pewnością będą chcieli spróbować różnych przysmaków, dlatego warto przygotować je w wersji mini. Zamiast stawiać na stole duży tort czy ciasta, lepiej sprawdzą się ich mniejsze odpowiedniki. Wśród wielu pomysłów na mini desery znajdziesz przepisy z wykorzystaniem chałwy i bitej śmietany.


Zarówno bita śmietana, jak i chałwa to składniki chętnie wykorzystywane w różnych deserach. Doskonale komponują się z wieloma dodatkami i zaspokajają kulinarne gusta większości osób. Jeśli zaliczasz się do grupy ich wielbicieli, sięgnij po nie, przygotowując imprezowe menu. Co masz do wyboru?

Miniserniczki chałwowe na ciasteczkowym spodzie

Serniki zaliczają się do popularnych ciast, które mogą być w wielu odsłonach, a w tym przepisie jest propozycja na oryginalne małe serniczki. Spód przygotujesz z roztopionego masła, mieszanki kruchych ciasteczek i orzechów. Składniki zblenduj, a następnie przełóż do foremek na muffinki. Teraz czas na masę serową: zmiksuj twaróg z wiaderka, mascarpone, jajka, cukier i chałwę na gładką masę. Następnie ułóż na ciasteczkowym spodzie. Piecz około pół godziny. Ubij śmietanę 30% na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj wystudzone serniczki, posypując je na koniec pokruszoną chałwą.

Składniki niezbędne do przygotowania serniczków są dostępne w sklepie online Auchan, na przykład chałwa jest do kupienia tutaj

https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/słodycze/chałwa/4953

Minitorciki z kremem chałwowym

Tort w takim wydaniu zrobi furorę! Torciki fenomenalnie się prezentują, a dzięki niewielkim porcjom goście będą mogli spróbować więcej niż jednego. Możesz go upiec samodzielnie i wyciąć kieliszkami bądź węższymi szklankami małe spody albo kupić biszkopty i na nie nakładać krem. Krem przygotujesz szybko z kilku składników: podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj kostki białej czekolady, a gdy masa stanie się jednolita, wmieszaj pokruszoną chałwę. Po schłodzeniu w lodówce połącz z serkiem mascarpone i przekładaj na biszkopty. Aby torciki wyglądały jeszcze bardziej efektownie, możesz stworzyć warstwy i udekorować je w atrakcyjny sposób.


Ptysie z bitą śmietaną i chałwą

Ptysie to lekkie i puszyste desery, po które z pewnością sięgną wszyscy goście. Możesz je upiec samodzielnie, korzystając z dostępnych przepisów, lub kupić gotowe ptysie, a następnie przygotować tylko nadzienie. W tym przypadku będzie to bita śmietana z dodatkiem pokruszonej chałwy. Ubij śmietanę 30% na sztywno, dodając podczas ubijania śmietan fix, aby ptysie długo zachowały swój kształt. Delikatnie wmieszaj pokruszoną chałwę do ubitej śmietany, a następnie przełóż ją do rękawa cukierniczego i nadziewaj przekrojone ptysie.




Produkty do przygotowania ptysiów kupisz w sklepie online Auchan. W fix do śmietany możesz zaopatrzyć się za pośrednictwem strony 

https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/wypieki/do-dekoracji/bita-śmietana/4998

Panna cotta z chałwą

Hitem każdej imprezy będzie panna cotta z chałwy. Jej przygotowanie jest proste, a smak wyśmienity. Zacznij od podgrzania śmietanki, cukru i mleka. Dodaj pokruszoną chałwę i mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij rondel z ognia i przygotuj żelatynę, zalewając ją wodą. Po napęcznieniu dodaj do śmietany. Przelej masę do niewielkich foremek i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.