Deserki jogurtowe z borówkami
DROŻDŻOWE LOVE
Już jest !!! Przedsprzedaż mojej pierwszej książki „Drożdżowe love”.
Znajdziecie w niej 120 przepisów na drożdżowe wypieki na słodko i wytrawnie.
Już teraz możesz ją zamówić online w atrakcyjnej cenie - linki poniżej !!!
Dziękuję wszystkim za wsparcie i każde miłe słowo. Ta książka powstała dla was 💜
Dziękuje wydawnictwu Purple Book za możliwość wydania tej książki, zaufanie i spełnienie mojego marzenia 💜
To co 💜 to niech się wam smacznie upiecze !!!
„Drożdżowe wypieki towarzyszą mi od najmłodszych lat. Ten zapach, ten smak zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i ciepłem domowego ogniska. Nie ma niczego piękniejszego.
Zapraszam, rozgość się w moim kulinarnym świecie. Zebrałam dla Ciebie ponad 120 sprawdzonych i przetestowanych wielokrotnie przepisów na dania z wykorzystaniem drożdży.
Rogaliki z marmoladą, domowy chrupiący chleb, ciasto drożdżowe z kruszonką, jagodzianka z lukrem, gofry czy naleśniki, a może drożdżowe pierogi? Na co masz dzisiaj ochotę?
Piecz, próbuj, inspiruj się, ucztuj z rodziną i przyjaciółmi. Z moimi przepisami na pewno Ci się uda.
Smacznego drożdżowego!”
Kulinarna Maniusia
Składniki:
SAŁATKA MAKARONOWA
Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszną sałatkę, która powstała dla niezapowiedzianych gości z tego co miałam akurat pod ręką. Wyszła naprawdę przepyszna w smaku.
Miłego poniedziałku wam życzę i pozdrawiam cieplutko.
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron gotuję. Ogórki i ananasa kroję na kawałki. Por kroję i przekładam go na sitko, przelewam gorącą przegotowaną wodą.
Filet z kurczaka drobno kroję (wykorzystałam mięso z rosołu).
Do miski wsypuję makaron, ogórki, kukurydzę, por, ananasa oraz mięso.
Przygotowuję sos - jogurt mieszamy z majonezem, solą i pieprzem oraz musztardą. Dodaję do miski i mieszam. Na koniec posypuję szczypiorkiem. Częstujcie się.
[wpis sponsorowany/reklama]
Jak wybrać najlepsze opakowania cukiernicze?
Trwałe i estetyczne opakowania cukiernicze to niezbędny
element wyposażenia każdej kawiarni, cukierni czy sklepu z wypiekami. Ich wybór
ma duże znaczenie w kontekście odpowiedniego zabezpieczenia zawartości.
Przygotowaliśmy krótką charakterystykę pudełek cukierniczych - sprawdź, czym
się kierować przy ich wyborze!
Opakowania dla cukiernictwa produkuje się z różnych
materiałów. Najczęściej jest to tektura lita, tektura falista lub tworzywo
sztuczne.
Tektura lita to bardzo wszechstronny materiał, który doskonale nadaje się na
opakowania cukiernicze. Co ważne, posiada atesty spożywcze
dopuszczające do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Z tektury litej
produkowane są nie tylko pudełka cukiernicze, ale także
podkłady pod torty. Materiał ten może być dodatkowo powleczony od środka folią
spożywczą, co:
Niektóre pudełka z tektury litej mają dodatkowo foliowe okienko, które
pozwala wyeksponować zawartość. Wybierając opakowania cukiernicze dostępne
na Polmarkus,
zwróć uwagę na gramaturę papieru, czyli grubość. Najlepiej wybierać karton lity
o średniej gramaturze 300 GSM.
Kolejnym stosowanym do produkcji opakowań cukierniczych materiałem
jest tektura falista. Z niej tworzone są np. zbiorcze pudełka
cukiernicze na pączki lub pudełka na piętrowe torty. Szybko i łatwo
można je złożyć bez użycia dodatkowych materiałów łączących. I co istotne,
umożliwiają piętrowe przechowywanie wypieków.
Plastikowe opakowania dla cukierni to ciekawa alternatywa
dla produktów kartonowych. Tego typu pudełka wykonuje się z polietylenu. Ich
największe atuty to:
Wybór odpowiedniego materiału kupowanych opakowań cukierniczych do swoich
wypieków jest oczywiście ważny, ale warto rozpatrzyć także inny aspekt - ich
estetykę. Opakowania dla cukiernictwa dostępne są w wariantach
z nadrukiem i bez nadruku. Te drugie są bardziej uniwersalne. Służą przede
wszystkim do bezpiecznego transportu wyrobów cukierniczych. Pudełko z nadrukiem
zaś to dobra opcja przede wszystkim ze względu na większą estetykę. Może być to
także okolicznościowa grafika związana ze ślubem, komunią, urodzinami lub
jakąkolwiek inną okazją. Ozdobne opakowanie ma duże znaczenie, jeśli chcesz
wręczyć ciasto jako prezent. W takiej sytuacji efektowne pudełko
cukiernicze zrobi „dobre pierwsze wrażenie”.
Opakowania dla cukiernictwa są dostępne w wielu kształtach
i rozmiarach. Dzięki temu możesz dopasować je do konkretnego wypieku. W
sprzedaży znajdziesz:
Różnorodne pod względem kształtów i rozmiarów są w szczególności plastikowe opakowania
cukiernicze.
Do pakowania ciast i ciastek kruchych czy suchych nie jest potrzebne pudełko
z folią spożywczą. Przy tłustych i ciężkich wypiekach lepiej zdecydować się na opakowania
cukiernicze z folią oraz zastosować grube podkłady.
Opakowania dla cukierni pomagają odpowiednio zabezpieczyć
wypieki na czas transportu. Dobrej jakości pudełka są estetyczne, trwałe i
praktyczne - pod warunkiem że dostosujesz ich wybór do rodzaju i wielkości
wypieku. Wykorzystaj powyższe informacje i wybierz najlepsze opakowania
cukiernicze do Twoich wypieków.
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na chwilkę aby się zrobiły płynne. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać wodę i olej i drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i rozciągnąć palcami. Grubość około 3-4 cm.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ponacinać nożem.
Rozpuścić masło. Wymieszać z wyciśniętymi ząbkami
czosnku i posiekaną natką. Posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez
25 minut w 180 stopniach.