Naleśniki z dżemem


Moje ukochane śniadanie, które zazwyczaj przygotowuje, gdy mam wolny dzień. Moje ukochane naleśniki, które po prostu kocham i mogłabym je jeść bez przerwy, o każdej porze dnia i nocy. Gdy nie wiem co mam przygotować do jedzenia lub gdy mam na coś ochotę, to wówczas robię naleśniki. To szybkie i pyszne danie. Zazwyczaj na śniadanie podaje je z dżemem, jogurtem lub owocami. Na obiad robię z twarożkiem lub z mięsnym farszem. Możliwości jest naprawdę wiele, zależy na co macie w danej chwili ochotę. Do tego kawka i jak dla mnie to śniadanie idealne, i zjedzone wspólnie z rodzinką, to najpiękniejsze chwile.

Polecam wam także inne przepisy na naleśniki:


Składniki:

- 200 ml mleka
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 200 ml wody
- 3 jajka
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- olej kokosowy do smażenia lub inny jaki macie w kuchni

- ulubiony dżem


Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy, następnie wlewamy mleko, wodę i dodajemy jogurt oraz szczyptę soli i cukier. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego, nalewamy łyżką porcję ciasta i smażymy na rumiano z dwóch stron.

Na każdy naleśnik nakładamy łyżeczką dżem, duuuużo dżemu i składamy w dowolny sposób. Ja składam na pół i na pół. 

Naleśniki podajemy od razu, możemy je także podsmażyć dodatkowo na patelni, będą bardziej chrupiące. 






Po prostu frytki


Dzień dobry dzień dobry. Wczoraj tak coś za mną chodziło i zrobiłam domowe frytki, robię je zazwyczaj w piekarniku, ale tym razem zaszalałam i usmażyłam je na oleju we frytkownicy. Są po prostu pyyyyszne, ale ze względu na to, że ciut ciężkie i kaloryczne to przygotowuję je raz na jakiś czas. Do takich frytek bardzo lubimy sos pikantny lub sos czosnkowy i już nic więcej. A wy lubicie takie domowe frytki ?
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy z ziemniaków:



DOMOWE FRYTKI

Przygotowanie: 30 minut + czas smażenia
Ilość porcji: w zależności od ilości ziemniaków - na 1 kg ziemniaków - 2-3 porcje



Składniki:

- ziemniaki (najlepsze z większą zawartością skrobi)
- olej do smażenia frytek
- sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy je do miski z zimną wodą i zostawiamy ziemniaki na 15 minut, następnie odsączamy.
Rozgrzewamy olej we frytkownicy i przekładamy ziemniaki, smażymy, aż się zarumienią. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą. 



Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

 


Dzień dobry, dzień dobry. Zapraszam was tak od rana na kawkę i ciacho. Upiekłam wczoraj jogurtowe ze śliwkami i kruszonką, u mnie to ciasto pojawia się dość często, wszyscy bardzo je lubią. To jest chyba jedno z najprostszych ciast jakie istnieją i wychodzi naprawdę każdemu bez problemu, nawet tym osobą, które mówią, że nie umieją piec i nic im nigdy nie wychodzi. Ja robię to ciacho z różnymi owocami w zależności od ich dostępności. Koniecznie spróbujcie kochani, jestem pewna, że wam zasmakuję. Życzę wam cudownego dnia i dużo uśmiechu. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:


CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 16-20


Składniki:

 

-  150 g jogurtu naturalnego

- 200 g cukru

- 200 g oleju

- 330 g mąki pszennej

- 3 jajka

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 350 g śliwek  - waga bez pestek

 

kruszonka

- 50 g zimnego masła

- 80 g mąki pszennej

- 60 g cukru


 

Przygotowanie:

 

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

 

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

 

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

 

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców. 

 

Kruszonką posypujemy ciasto. 

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. 






 


Garnek chłopski z kiełbasą

 


Garnek chłopski z kiełbasą to moja dzisiejsza propozycja na pyszny, w zasadzie jednogarnkowy obiad. Za oknem zrobiło się nieco chłodniej i nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie dania, są syte i takie rozgrzewające. 
Takie danie może być dla was inspiracją do przygotowania własnej wersji, możecie dodać to co lubicie lub to co macie akurat w lodówce, to także fajny pomysł na czyszczenie lodówki. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na obiady:



GARNEK CHŁOPSKI Z KIEŁBASĄ

Przygotowanie: 1 godzina
Ilość porcji 4-6


Składniki:

- 300 g kiełbasy z filetu kurczaka 
- papryka czerwona
- cebula
- puszka białej fasoli
- kilka ziemniaków
- 400 g pieczarek
- dwie łyżki kukurydzy i groszku z puszki
- 2 garście szpinaku świeżego
- 300 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- ostra papryka
- łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:


Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy je na patelni. Przekładamy do garnka. 

Następnie podsmażamy pokrojoną paprykę i cebulę, przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i również ją podsmażamy na rumiano i przekładamy do garnka. 

Dodajemy pokrojone ziemniaki, szpinak, kukurydzę i groszek, fasolę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Na koniec wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ostrą papryką. Mieszamy. 

I już mamy gotowy pyszny obiad. 






Placki z ziemniaków i cukinii


Zapraszam was dzisiaj na obłędne w smaku, chrupiące placki z ziemniaków i cukinii. Bardzo lubimy takie placki i jak już je zrobię to znikają w ekspresowym tempie.  Do takich placków obowiązkowo sos czosnkowy i to w dużej ilości. To kto ma ochotę na takie pyszne placki ? zapraszam tylko się spieszcie bo one naprawdę jakoś tak szybko znikają. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.

 
Polecam wam także inne przepisy na placki:



PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I CUKINII

Przygotowanie: 1 godzina
Ilość porcji: 3

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cukinię tak samo zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i dodaj sól, odstaw na 20 minut, aby warzywa puściły sok.

Następnie odciśnij sok z ziemniaków i cukinii, dodaj do warzyw jajko, mąkę orkiszową i wymieszaj wszystko razem.

Rozgrzej patelnię, wlej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż placki na rumiano z dwóch stron. Usmażone placki ułóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Placki podawaj z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy - jogurt naturalny gęsty mieszam z łyżką majonezu, dodaje 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem mieszam. 







Sernik nowojorski

 


Dzień dobry w poniedziałek. Dzisiaj mam dla was do kawki przepyszny sernik, który jak raz zrobicie to będziecie go piekli już zawsze. Jest niesamowicie wilgotny, puszysty i po prostu obłędny w smaku. My go uwielbiamy i piekłam go już kilkanaście razy z różnymi dodatkami. Jest bardzo szybki i prosty do przygotowania, wyjdzie każdemu bez problemu, trzeba tylko pamiętać, aby użyć twarogu z wiaderka dobrej jakości. Zapraszam was na kawałek i życzę wspaniałego dnia i smacznego. 


Polecam wam także inne przepisy na serniki:



SERNIK NOWOJORSKI

Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12

Składniki:

- 1 kg twarogu z wiaderka 
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny

spód
- 150 g herbatników
- 70 g masła

wierzch ciasta
- 400 g serka homogenizowanego lub twarogu z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- garść posiekanych pistacji
- 40 g posiekanej czekolady
 
Przygotowanie:

Przygotowujemy spód ciasta - herbatniki mielimy na pył i dodajemy roztopione masło, mieszamy. 

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wykładamy ciasteczka, rozprowadzamy na całej powierzchni i dociskamy. Chowamy do lodówki. 

Przygotowujemy masę sernikową - do miski wkładamy twaróg (polecam użyć twarogu z Piątnicy lub Mlekovity, może być także President), dodajemy serek mascarpone, jajka, cukier, mąkę i skórkę z cytryny (pamiętajcie, aby cytrynę przed użyciem sparzyć wrzątkiem). Wszystko razem miksujemy mikserem chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Masę sernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy.

Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie 1 godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy ciasto na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika.

Przygotowujemy wierzch ciasta - serek homogenizowany lub twaróg z wiaderka mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy posiekanymi pistacjami (możecie użyć także innych orzechów) i posiekaną czekoladą. 

Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc lub dwie godziny przed podaniem. 








Pieczone warzywa z ziemniakami

 


Dzień dobry dzień dobry. Jak tam wasze samopoczucie ? mam nadzieję, że wstaliście z uśmiechem i macie dobry humorek. Mam dla was dzisiaj wspaniały i bardzo szybki pomysł na obiad.
Pieczone warzywa, wszystko co macie pod ręką wrzucacie na blaszkę i pieczecie. Oczywiście możecie do takich warzyw przygotować jakieś mięsko, ale ja uwielbiam takie warzywa podać z ulubionymi surówkami czy sosem, w moim przypadku słodki sos chili - który muszę mieć zawsze w lodówce. 
Ten obiad robi się w zasadzie sam a wy macie czas np. na chwilkę relaksu z ulubioną książką lub czas aby przygotować deser. 
To co przekonałam was do takiego dania ? mam nadzieję, że tak i będzie wam smakowało. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na pyszne obiady:



PIECZONE WARZYWA Z ZIEMNIAKAMI

Przygotowanie: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 3


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 5 marchewek
- pół kalafiora
- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- papryka czerwona
- sól
- pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój ją w słupki. Paprykę pokrój na kawałki a kalafiora podziel na różyczki. Z fasolki odetnij końce. 

Wlej do warzyw oliwę, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wymieszaj wszystko razem. 

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. 

Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę. 

W czasie pieczenia 2-3 razy warzywa wymieszaj. 

Upieczone warzywa podawaj z sosem - u mnie słodki chilli.