Sernik z białą czekoladą i orzechami

 


Sernik z białą czekoladą i orzechami z dodatkiem skórki pomarańczowej. Mówię wam jaki ten serniczek jest pyszny, kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Musicie go koniecznie spróbować. My serniki uwielbiamy. Zapraszam was na kawałek i życzę miłego dnia. 

Sernik możecie przygotować na świąteczny stół, jestem pewna, że będzie wam smakował. 


Składniki:

- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 200 g masła 
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 150 g białej czekolady
- garść rodzynek i skórki pomarańczowej
- garść orzechów ziemnych solonych
- łyżka mleka

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy twaróg z wiaderka. proszek do pieczenia i budynie oraz wlewamy roztopioną czekoladę - 100 g (pozostałe 50 g zostawiamy do dekoracji). Ucieramy lub miksujemy chwilkę tylko do połączenia się składników. 

Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy sernikowej skórkę pomarańczową i rodzynki  Mieszamy wszystko łyżką i na sam koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. 

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Wylewamy masę. Pieczemy sernik przez 1 godzinę i 15 minut. 

Sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku przez godzinę, aby wystygł. Następnie go wyciągamy. Roztapiamy pozostałą czekoladę z łyżką mleka i polewamy nią sernik. Posypujemy posiekanymi orzeszkami i schładzamy go w lodówce. 







Babka majonezowa

 


NAJLEPSZA W SMAKU BABA - MAJONEZOWA !!!! MUSISZ JĄ SPRÓBOWAĆ

Babka majonezowa to ciasto, które zawsze robię na świąteczny stół, jest obłędna w smaku i bardzo długo utrzymuje świeżość. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to koniecznie spróbujcie. Robi się ją bardzo szybko i jest łatwa, wyjdzie każdemu bez problemu. Zapraszam i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 4 jajka
- 180 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek majonezu

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. 

Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i sok z cytryny, mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Blaszkę do baby smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. 

Pieczemy około 40 minut. Babkę odstawiamy aby wystygła. 

Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny - 3 łyżki i dodajemy cukier puder w takiej ilości aż powstanie gęsty lukier. Lukrem polewamy babkę i ja udekorowałam ją jeszcze kandyzowaną skórką pomarańczową. 






Pizza z warzywami

 


DOMOWA PIZZA - NIE MA NIC LEPSZEGO !!! CZĘSTUJ SIĘ 

Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na domowej roboty pizzę z dodatkiem warzyw, my bardzo taką lubimy. Tak naprawdę podstawą jest ciasto a dodatki możecie dowolnie zmieniać i dać to co lubicie lub macie akurat pod ręką. 
Domowa pizza smakuje zdecydowanie najlepiej. 

Częstujcie się !!! smacznego i miłego dnia. 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml cieplej wody

Drożdże przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i wodę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakiem. Możemy to zrobić także ręcznie - wyrabiamy około pięć minut. Wyciągamy ciasto i kilka razy uderzamy go o blat kuchenny. Następnie wkładamy do misy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Dodatki do pizzy:

- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka różyczek brokuła 
- papryka czerwona - kroimy ją w paski
- 2 łyżki tartej marchewki w słupki
- 2 małe pieczarki - kroimy je w plastry i podsmażamy na patelni
- 100 g startego sera żółtego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii

Ciasto przekładamy na blaszkę, rozciągamy na całej powierzchni. Nakłuwamy ją widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy bazylią i większą połową sera. Układamy dodatki. Posypujemy resztą sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 230 stopni przez około 15-20 minut. 






Placki ziemniaczane

 


NAJLEPSZE PLACKI ZIEMNIACZANE !!! SPRÓBUJ

Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was mój ukochany przepis na obiad - placki ziemniaczane, które mogłabym jeść niemal codziennie i z różnymi dodatkami, na słodko lub na wytrawnie. Lubię z cukrem, jogurtem, same bez dodatków, odsmażane na drugi dzień na patelni z jajkiem, z gulaszem mięsnym, z mielonym kotletem, z warzywami a nawet z owocami. Każdy ma swój sprawdzony na nie sposób, ja zazwyczaj robię je na oko, ale dzisiaj macie dokładny przepis z odmierzonymi składnikami. 

Częstujcie się !!! miłego dnia wam życzę. 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- pół łyżeczki soli
- 1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę także. Wszystkie składniki miksujemy w mikserze na gładką masę. 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. 

Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. 






Gulasz z wolnowara

 


PYSZNY GULASZ MIĘSNY !!! NAJLEPSZY 

W mojej kuchni znajdziecie mnóstwo różnych pomocników, ja mam dosłownie bzika na ich punkcie, tak samo jak na punkcie kubków, talerzy czy miseczek. 
Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiad z wolnowaru, który używam już od jakiegoś czasu i bardzo się polubiliśmy. To fajne rozwiązanie, bo nastawiam danie i w zasadzie nie muszę o pilnować, obiad robi się sam. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego. 
Oczywiście taki gulasz możecie także zrobić w zwykłym garnku, wówczas czas gotowania wynosi 2,5 godziny na małym ogniu. 


Składniki:

- 800 g schabu
- 500 g karkówki
- 300 g pieczarek
- 2 papryki u mnie czerwona i żółta
- 2 cebule
- sól i pieprz
- łyżka słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Mięso pokroiłam na kawałki, przyprawiłam solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podsmażyłam na oleju. Pieczarki pokroiłam na plasterki i także podsmażyłam. 

Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę. Do mięsa dodałam pieczarki, paprykę, cebulę, liście laurowe i ziarenka pieprzu, zalałam gorącą wodą i gotowałam w wolnowarze przez 5 godzin na poziomie High. 

Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy, przyprawiłam jeszcze do smaku, dodałam natkę pietruszki i zagęściłam sos mąką. 

Gulasz podałam z ziemniakami. Wyszedł przepyszny obiadek a mięsko aż się rozpływało w ustach.









Ciasteczka bezglutenowe

 


PYSZNE I CHRUPIĄCE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE !!!!

Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was przepis na ciasteczka bezglutenowe, wiele osób mnie o nie prosiło w wiadomościach, więc proszę bardzo. 
Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, przechowujcie je w szklanym słoiku lub zamykanym pojemniku. 

Smacznego i miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:

Składniki:

- 120 g mieszanki bezglutenowej do ciast 
- 130 g mielonych orzechów laskowych (lub innych)
- 120 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru trzcinowego lub innego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- garść posiekanych migdałów

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby masło przestygło. 

Dodajemy zmielone orzechy, mąkę bezglutenową, jajko, proszek i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy. 

Chowamy masę na pół godzimy do lodówki. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Za pomocą dłoni formujemy kulki wielkości orzecha i układamy na blaszce. 

Pieczemy 15-17 minut. Upieczone ciasteczka zostawiamy na chwilkę na blaszce, następnie przekładamy na kratkę, aby wystygły. Zrobią się wówczas twardsze. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 






Klopsiki w sosie z białą kiełbasą i boczkiem

 


Zapraszam was dzisiaj na pyszny obiadek. Zrobiłam klopsiki mielone w sosie z białą kiełbasą i boczkiem, mówię wam jakie wyszły pyszne. Do tego ryż i ulubione dodatki w postaci buraczków (domowej roboty od mamuni) i kiszonych ogórków. Częstujcie się. 

[współpraca reklamowa]

Do przygotowania tego dania użyłam produktów ze sklepu internetowego schroniskobukowina.pl, chciałabym wam polecić ten sklep i produkty, koniecznie zajrzyjcie. 
Znajdziecie tam wyroby takie jak wędliny, prawdziwe bez zbędnych, sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników (szynki to po prostu rewelacja, domowy tradycyjny smak - od razu wróciłam pamięcią do wędlin, które robi mój tato), pyszna biała kiełbasa, smalec, pasztety, kiełbasy, ryby. Mój mąż był zachwycony smakiem jak spróbował boczek wędzony i stwierdził, że to najlepszy boczek jaki do tej pory jadł. 
Duży wybór przetworów z owoców i warzyw, grzybów, sosów i soków i syropów - szczególnie polecam wam syrop z żurawiny. Dostaniecie tam również pieczywo, różnego rodzaju sery i gotowe dania w słoikach, miody, herbaty i kawy, oleje, słodkości. Każdy znajdzie coś dla siebie. 

Dla mnie absolutnym hitem są produkty prosto z Włoch, które możecie także znaleźć w sklepie, obłędne w smaku sery, prawdziwe włoskie salami, konfitury, oliwy, makarony i wiele wiele innych pyszności, jeżeli szukacie czegoś specjalnego to znajdziecie to w sklepie schroniskobukowina.pl. 

Schronisko Bukowina to nie tylko sklep internetowy, to także restauracja, którą z pewnością odwiedzę jak będę w pobliżu, próbowałam kwaśnicy z wędzonym żeberkiem - po prostu coś pysznego i jest ona także dostępna w menu restauracji. 

A teraz już zapraszam was po przepis na te pyszne klopsiki. Zróbcie koniecznie. 


Składniki:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 białe kiełbasy
- 150 g boczku wędzonego
- 400 g pieczarek
- 4 marchewki
- 2 łyżki koperku
- mały por
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki sosu sojowego
- czubata  łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
- przyprawa gyros
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawiam przyprawą gyros, mieszam. Formuje małe kulki i podsmażam je na patelni z dodatkiem oleju. Odkładam do miseczki. 

Białą kiełbasę kroję na plastry, boczek kroję w kostkę. Podsmażam na patelni. Pieczarki kroję na półplasterki i również podsmażam. 

Do garnka przekładam kotlety, boczek z białą kiełbasą, dodaje pokrojoną marchewkę, pieczarki, pokrojony por, suszone grzyby i zalewam wodą. Gotuje pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. 

Dodaje posiekany koperek, wlewam sos sojowy, przyprawiam jeszcze do smaku pieprzem i solą. W kubeczku rozrabiam mąkę z zimną wodą, dodaje kilka łyżek sosu z garnka i mieszam, wlewam do garnka i jeszcze chwilkę gotuje. 

Klopsiki podaje z ryżem i ulubionymi dodatkami.