Ciasteczka z kleiku ryżowego

8/23/2019

Ciasteczka z kleiku ryżowego


Ciasteczko, kawka, taras, słońce i cisza. W oddali słychać szum drzew i śpiew ptaków. Odpoczywam, relaksuje się i nigdzie się nie spieszę. Nic nie muszę, mogę tylko chcieć. Taki idealny poranek, chwila tylko dla mnie i moich myśli. Urlop - taki mój czas. Bardzo go lubię i jak dla mnie mógłby trwać w nieskończoność. No i moje ukochane ciasteczka ryżowe, oj dawno ich nie robiłam, ale tak sobie o nich przypomniałam i są. Zawsze jak je robię to znikają w oka mgnieniu, warto zrobić je z podwójnej porcji od razu, mówię wam. 
To ja sobie jeszcze tak posiedzę w tej ciszy a wam życzę cudownego wieczorku i całego weekendu. 


Składniki:

- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 1,5 opakowania kleiku ryżowego (250 g)
- 150 g cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 3 jajka

- marmolada


Do miski wbijamy żółtka i miksujemy je z cukrem. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Wsypujemy kleik i wszystko razem ze sobą mieszamy za pomocą rąk, po prostu rozcieramy w palcach składniki ze sobą. 

Ubijamy pianę z białek i na końcu dodajemy ją do masy, mieszamy ponownie.

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie góra-dół. Z ciasta robimy kulki i każdą z nich lekko spłaszczamy, w każdym ciastku robimy dziurkę palcem i nakładamy porcję marmolady. 

Ciasteczka pieczemy przez 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciastka studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 



Placki z cukinii z serem

8/21/2019

Placki z cukinii z serem


Dzień dobry słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na obiadek - zrobiłam placki z cukinii i dodałam do nich ser grana padano - ostatnio ciągle go kupuje i dodaje do różnych dań. Możecie takie placki usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, są pyszne. Możecie także nie dodawać do nich sera tylko samą cukinię - będą równie pyszne. Cukinia ma tą zaletę, że jest nisko kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, można ją jeść bez wyrzutów sumienia. Ja dodaje ją do wielu dań. Do takich placków ja uwielbiam jogurt naturalny, ale możecie także zrobić sos czosnkowy a mój Junior zawsze je wcina z ketchupem. 
Życzę wam miłego dnia i smacznego.


Składniki:

- 2 młode cukinie - około 600 g
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 80 g sera grana padano
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia 


Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką (jak jest młoda cukinia, jak ma twardą skórkę to obieramy i wydrążamy środek) i solimy, odstawiamy na 20 minut, aby cukinia puściła sok.

Ser grana padano ścieramy na tarce na małych oczkach.

Cukinię porządnie odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, ser, sól i pieprz, mieszamy. 

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Odsączamy je na ręczniku papierowym.

Ja podałam placki z jogurtem naturalnym, możecie zrobić także sos czosnkowy lub tzatziki. 





Ciasto jogurtowe z borówkami i malinami

8/18/2019

Ciasto jogurtowe z borówkami i malinami


Dzień dobry słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na ciacho, które ostatnio dość często u mnie gości z różnymi owocami. Jest tak pyszne, że moje chłopaki ciągle o niego wołają. A przygotowanie zajmie wam dosłownie dziesięć minut plus czas pieczenia. Możecie dać owoce jakie macie pod ręką, teraz mamy z czego wybierać, ja dałam borówki amerykańskie i maliny. Oj mniam, pysznie wyszło, do tego kawka i nie ma nic przyjemniejszego. Ja dzisiaj zabieram ciacho ze sobą w podróż, mały urlopik i zupełna zmiana klimatu. Czas powitać górskie szlaki. 
Kochani życzę wam cudownej niedzieli i dużo dużo uśmiechu, no i zapraszam na ciacho. 

 Składniki:

-  150 g jogurtu naturalnego
- 250 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g borówek amerykańskich
- 100 g malin

kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru


Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców. 

Kruszonką posypujemy ciasto. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. 





Szakszuka z kabanosami i warzywami

8/16/2019

Szakszuka z kabanosami i warzywami



Dzień dobry słoneczka. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na pyszny obiad, który zrobicie dosłownie w ciągu kilku chwil. To chyba już wszystkim znana szakszuka. U mnie dzisiaj nieco bogatsza, ponieważ dodałam do niej warzywa i kabanosy. Bardzo lubię robić to danie, bo jest łatwe w przygotowaniu, bardzo syte i można dowolnie je modyfikować. Możecie ją zrobić na bazie samych pomidorów lub poszaleć i dodać to co lubicie. Możliwości jest naprawdę wiele. Można ją podać na śniadanie lub obiad, super sprawdzi się także na spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Szkszuka to popularne danie kuchni izraelskiej, egipskiej czy tunezyjskiej. Tak mówiąc prosto to jajka duszone w sosie pomidorowym. Macie ochotę ? zapraszam i życzę smacznego. Miłego i słonecznego dnia. 



Składniki:

- 3 pomidory
- mała cukinia
- 250 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 150 g kabanosów drobiowych z wieprzowiną Balcerzak
- 6 jajek
- garść szczypiorku
- sól, pieprz
- szczypta curry i kurkumy
- 1 łyżka oleju


Pomidory sparzamy i obieramy je ze skórki, wydrążamy środek z pestkami. Kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy na kawałki, ząbek czosnku wyciskamy. 

Połowę kabanosów kroimy w plasterki a resztę na większe kawałki, które nacinamy poprzecznie z jednej i drugiej strony. 

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy większe kawałki kabanosów i podsmażamy je tak długo, aż ich końce się wywiną jak rogi. Odkładamy na talerzyk.

Na tej samej patelni wlewamy olej i podsmażamy pieczarki, kabanosy pokrojone w plasterki, cukinię i pomidory. Dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy curry i kurkumę. 

Wbijamy jajka i posypujemy je solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż jajka się zetną. Pod sam koniec gotowania układamy kabanosy z wywiniętymi końcami. 

Szakszukę podajemy z chlebem, ziemniakami lub samą. 
Smacznego. 











Wpis powstał przy współpracy z marką Balcerzak.