Makaron z pesto i warzywami


Ale mam dzisiaj lenia. Normalnie nie mogę się za nic zabrać, chodzę jak jakiś cień. No ale cóż, czasami mam takie dni i nic na to nie poradzę, trzeba to przetrwać, jutro będzie pewnie już lepiej. Po powrocie z pracy zastanawiałam się co zrobić na obiad, bo nie przygotowałam niczego wczoraj. Coś co zrobię szybko i najem się do syta. Wybór padł na makaron bo z niego można przygotować naprawdę ekspresowe danie, znalazłam jeszcze kilka składników w kuchni, zrobiłam takie czyszczenie lodówki i jest, mamy obiad. To jemy a ja chyba się legnę na kanapę i już dzisiaj z niej nie wstanę. Pozdrawiam was cieplutko i jak możecie to podeślijcie mi dzisiaj odrobinę energii. 


Składniki:

- dowolny makaron - 200 g
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- kawałek cukinii
- kawałek pora
- sól, pieprz
- pesto (użyłam gotowego)
- płatki drożdżowe nieaktywne do posypania
- kilka pomidorków koktajlowych


Pieczarki kroimy na kawałki, paprykę kroimy w kostkę, tak samo cukinię. Por kroimy na pół i w plastry. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju z winogron i wrzucamy pieczarki, chwilkę je przesmażamy i dodajemy por, paprykę i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy tak 5-10 minut, aby warzywa zmiękły, ale się nie rozgotowały. 

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i przekładamy go na patelnię z warzywami. 

Dodajemy pesto - ja dałam 4 łyżki i wszystko razem mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku. Danie przekładamy na talerze i posypujemy płatkami drożdżowymi, dekorujmy pomidorkami koktajlowymi. 

Danie dla 2-3 osób. 



Szybka napoleonka na herbatnikach


Dobry wieczór kochani. Jak wam minęła sobota ? u mnie jak prawie zawsze zakupy, gotowanie i sprzątanie. Zrobiłam także pyszne i szybkie ciasto na zimno. Właśnie wróciłam z siłowni i parzę herbatkę i kroję ciacho, macie ochotę to zapraszam. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, dosłownie każdy sobie z nim poradzi bez problemu a jest przepyszne i bardzo szybko znika. Spróbujcie sami. Jakie plany na wieczór - winko i jakiś film, relaks i odpoczynek. 
Życzę wam miłego wieczorku i życzę smacznego. 


Składniki: 

- około 400 g herbatników 
- 1 l mleka 
- 270 g masła 
- 200 g cukru 
- 230 g mąki pszennej 
- 4 jajka 
- 1 budyń waniliowy 
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki


Blaszkę (35x23) smaruje masłem i wykładam warstwę herbatników. 

Do garnka wlewam 700 ml mleka i dodaje masło. Zagotowuje i mieszam, aż masło się rozpuści. 

Dodaję cukier i ponownie mieszam. 

Do pozostałego mleka wsypuję mąkę i budyń oraz jajka, miksuję wszystko blenderem na gładką masę. Masę wlewam do gotującego się mleka i mieszam najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. 

Gotuję chwilkę, aż masa zgęstnieje. 

Następnie masę wykładam na herbatniki i przykrywam warstwą herbatników. Ciasto schładzam w lodówce.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. 





Placki z twarożkiem


Uwielbiam przygotowywać placki na śniadanie. Mają one w sobie coś magicznego i zawsze poprawiają humor, no i świetnie smakują. Często takie placki zabieram ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub daje synowi do szkoły. Ale takie placki możecie zrobić także na obiad czy kolację, pora nie jest ważna, ważne jest to, że są pyszne. No i zrobicie je bardzo szybko. 
To co - kto wpada na takie śniadanko !!! Zapraszam i życzę wam miłego dnia. 


Składniki:

- 2 jajka
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 ml mleka
- 150 g twarogu
- 2 banany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na puch. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy je do jajek. Wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg. Wszystko razem ponownie miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy placki na małym ogniu, na rumiano z dwóch stron. 

Placki podajemy z owocami, miodem, kremem czekoladowym, domowym dżemem lub posypujemy cukrem pudrem. 



Gulasz drobiowy z warzywami


Dzień dobry kochani. Co tam u was słychać ? mam nadzieję, że wszystko w porządku, jesteście zdrowi i dobrze się macie ? mam do was takie jedno pytanie - czy badaliście się już w tym roku ? Dlaczego o tym mówię - bo bardzo często po prostu zapominamy o sobie i nie robimy kontrolnych badań. Ja raz w roku robię pakiet badań - morfologię, lipidogram, cukier, insulinę, poziom ferrytyny. Robię cytologię i taki podstawowy przegląd u lekarzy, wolę kontrolować wszystko, niż potem męczyć się z chorobami i was także do tego zachęcam. Warto się badać i wszystko dokładnie sprawdzać, wizyta u dentysty, ginekologa lub innych specjalistów w zależności od waszego zdrowia i schorzeń czy chorób z jakimi się zmagamy. Nie ma co czekać. Profilaktyka jest bardzo ważna. 
A teraz jak już wam pomarudziłam to zapraszam was na pyszny obiadek, taki zrobiłam sosik z warzywami i mięsem a do tego kopytka. Bardzo lubimy takie dania. Zapraszam i życzę wam miłego dnia. 


Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- puszka czerwonej fasoli
- puszka buraczków ugotowanych na parze
- mała puszka zielonego groszku
- mała puszka ciecierzycy
- 200 g śmietany 18%


Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, wrzucamy kurczaka i podsmażamy. 

Kurczaka zalewamy wodą i dusimy - tak szklanka wystarczy. Dodajemy odsączony groszek, ciecierzycę i buraki. 

Śmietanę przekładamy do kubka, dodajemy sól i kilka łyżek sosu z patelni, mieszamy. Wlewamy na patelnię i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku.

Gulasz podajemy z ziemniakami, kopytkami, ryżem czy makaronem. Do tego możemy zrobić ulubioną surówkę. 



Deser w słoiczkach z prażonymi jabłkami


Deser do kawki gotowy. Dzisiaj takie małe szaleństwo w słoiczkach. Bardzo lubię tworzyć takie szybkie i łatwe desery właśnie w takich małych słoiczkach, moja rodzinka je uwielbia. Wystarczy kilka minut i można siadać do kawki i jeść. Można je modyfikować na wiele sposobów a pomysłów mam wiele. 
Dzisiaj za oknem pięknie słoneczko, więc w planach jest spacerek, bo ostatnio pogoda była kiepska. 
To ja życzę wam cudownej niedzieli i smacznego. 


Składniki:

- 250 g serka mascarpone
- 200 g gęstego jogurtu
- 2 łyżki syropu z agawy 
- kilka ciasteczek amaretti
- 3 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- łyżka miodu


Jabłka obierz ze skórki i pokrój je w kostkę. Przełóż je na patelnię i podlej 2 łyżkami wody, dodaj łyżkę miodu i cynamon, smaż je przez chwilę - dosłownie 5 minut. Odstaw aby wystygły.

Serek mascarpone przełóż do miski i dodaj jogurt i syrop a agawy, jak go nie masz to możesz dodać miodu lub cukru. Wymieszaj dokładnie. 

Ciasteczka amaretti pokrusz w palcach, kilka zostaw w całości do dekoracji. 

Przygotuj małe słoiczki, ja mam takie po jogurtach. Potrzebujesz 6 sztuk.

Na dnie słoiczków ułóż pokruszone ciasteczka, następnie dodaj jabłka - zostaw odrobinę na wierzch do dekoracji, następna warstwa to serek mascarpone z jogurtem. 
Na wierzchu ułóż pozostałe jabłka i udekoruj ciasteczkiem.

Deser można jeść od razu lub schować do lodówki na później. Życzę wam smacznego.





Rogaliki maślane


Bardzo lubię piec różne pyszności z ciasta drożdżowego, bardzo lubię go wyrabiać i patrzeć jak powstają z niego smakowite wypieki. I bardzo lubię robić rogaliki. 
Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat, wiążą się z nim naprawdę piękne wspomnienia i zawsze jak coś z niego robię to uśmiecham się do siebie i wspominam. Wspominam dzieciństwo, smak drożdżowych wypieków, domowy dżem i herbatę z miodem. Wspominam ciepło rodzinne w kuchni, zapachy i śmiechy przy stole. 
Uwielbiam widzieć szczęście w oczach moich bliskich, kiedy podaje im takie rogale na śniadanie, w towarzystwie kawy, miodu i masła. To najpiękniejsze uczucie. 
Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na domowe rogaliki. 


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli

- jajko do posmarowania rogalików


Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.

Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek, podsypując blat mąką. Każdy placek dzielimy na cztery trójkąty i nacinamy w najszerszej części, zwijamy rogaliki. 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut.

Po upieczeniu rogaliki przekładamy na kratkę, aby przestygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.



Sałatka z ryżem, wędzonym kurczakiem i ananasem


Dzień dobry kochani. Nie będę tutaj udawała, że wstałam dzisiaj z uśmiechem na twarzy, tak się rozleniwiłam przez ten czas wolny, że tak po prostu nie chcę mi się wracać do pracy. Ale nie ma co marudzić - tylko cztery dni i znowu weekend. 
Mam dla was szybki przepis na pyszną imprezową sałatkę, bardzo często ją robimy bo jest po prostu rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie bo jestem pewna, że i wam zasmakuje. Tylko kilka składników i można karmić gości. 
Życzę wam fajnego dnia i w miarę spokojnego. Pozdrawiam was serdecznie. 


Składniki:

- 200 g ryżu białego
- puszka ananasów 
- puszka kukurydzy
- duży filet wędzony z kurczaka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz


Ryż gotujemy i przelewamy go na sitku zimną wodą. Przekładamy go do miski. 

Ananasy odsączamy na sitku i kroimy w kostkę, tak samo kurczaka i dodajemy do ryżu. Kukurydzę również odsączamy na sitku i przepłukujemy wodą, dodajemy do ryżu. 

Dodajemy jogurt, majonez i mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.