Ciasto jogurtowe z czereśniami


Witam się z wami moje kochane słoneczka i zapraszam na pyszne ciacho z czereśniami. Jest bardzo proste do przygotowania i zawsze wychodzi każdemu. Musicie je spróbować, jestem pewna, że wam będzie smakowało. Możecie dać różne owoce, niekoniecznie czereśnie, ze wszystkimi wyjdzie i będzie pyszne. Pozdrawiam i życzę cudownego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta

 Składniki:

-  150 g jogurtu naturalnego
- 250 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g czereśni - waga bez pestek

kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców. 

Kruszonką posypujemy ciasto. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. 




Lemoniada z zieloną herbatą

 


NAJLEPSZA LEMONIADA NA UPALNE DNI !!!

Cześć moje kochane słoneczka. Uffff jak gorąco. W takie upały pamiętajcie o odpowiednim nawodnieniu przez cały dzień. Mam dla was dzisiaj pomysł na super pyszną i orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem zielonej harbaty. Ja teraz przygotowuje takie lemoniady litrami i popijamy sobie cały dzień. 
Życzę wam miłego dnia i pozdrawiam serdecznie. 


Polecam wam także inne przepisy na napoje i koktajle


Składniki:

- woda mineralna
- zielona herbata z pomarańczą 
- plasterki limonki lub cytryny
- listki świeżej mięty
- kostki lodu

Przygotowanie:

Zaparzamy mocną herbatę w niewielkiej ilości wody. Studzimy. Wlewamy do dzbanka. Dodajemy pokrojone plasterki limonki, listki mięty i lekko je dusimy. 

Dodajemy kostki lodu i uzupełniamy dzbanek wodą. I już mamy pyszny i orzeźwiający napój pełen smaku i zdrowia. 

Pamiętajcie o odpowiedniej ilości wody i właśnie takiej lemoniady w upały. Możecie przygotować różne wersje - można użyć herbatek owocowych i dodać świeże owoce. Można dodać listki melisy czy świeżej bazylii i plasterki ogórka.







Tarta z budyniem i frużeliną morela pomarańcza

 


OBŁĘDNA W SMAKU TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ !!! NAJLEPSZA

Dzień dobry w poniedziałek. Jak wam minął weekend, nam super. Co prawda gorąco, ale jest lato i trzeba się cieszyć z pogody, tym bardziej, że od dzisiaj zaczynamy urlopik. Mam dla was dzisiaj do kawki przepyszną w smaku tartę z budyniem i frużeliną morela pomarańcza, bardzo bym chciała wam polecić ten smak frużeliny, smakuje rewelacyjnie a tarta z nią jest obłędna. Koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Frużelinę Allnutrition kupicie w sklepie SFD - z kodem MANIUSIA10 macie - 10 % zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i Alldeynn.

Polecam wam także inne przepisy na tartę


TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ


Składniki:

tarta

- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 180 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli

dodatkowo
- frużelina morela pomarańcza Allnutrition - 7 łyżek

Przygotowanie:

Ciasto kruche - do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone masło, żółtka i sól. Wyrabiamy. Możecie także zagnieść ciasto ręcznie, ale w przypadku ciasta kruchego ja zdecydowanie wolę jak zrobi to za mnie robot. 

Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty (26 cm) - ja mam w wyjmowanym dnem co bardzo ułatwia potem wyjęcie ciasta, wylepiamy spód i boki tarty i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15-17 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby tarta chwilkę przestygła. 

krem budyniowy

- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła

Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą a mleko będzie gorące. W pozostałym mleku mieszamy budynie, obie mąki i jajko. Wlewamy masę do garnka z mlekiem i jeszcze chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Ostawiamy, aby chwilkę krem przestygł. 

Spód tarty smarujemy 3 łyżkami frużeliny, wykładamy krem budyniowy i na wierzch pozostałą frużelinę. Ja dodatkowo udekorowałam tartę kawałkami pomarańczy i listkami mięty. Tartę schładzamy w lodówce przez 2 godziny. 







Granola z jogurtem i owocami


PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE W KILKA CHWIL !!! KONIECZNIE SPRÓBUJ

Granola z jogurtem i owocami to świetny pomysł na śniadanie lub na deser. Potrzebujcie tylko kilku składników i pyszne danie gotowe. Jogurt, granola, ulubione owoce i nic więcej nie potrzeba. Ja bardzo lubię takie śniadania zwłaszcza teraz, gdy są już dostępne sezonowe owoce i moje ukochane truskawki. Miłego dnia wam życzę i smacznego. 


Polecam wam także inne przepisy na śniadania


GRANOLA Z JOGURTEM I OWOCAMI

Składniki: 

- granola u mnie truskawkowa z czekoladą
- jogurt naturalny
- borówki i truskawki

Przygotowanie:

W szklaneczkach układamy warstwę jogurtu naturalnego, granoli, wrzucamy owoce i na wierzch jeszcze jogurt i odrobina granoli. 

Mówię wam jakie to jest pyszne, mnie takie śniadanie syci na bardzo długo.

Przepis na domową granolę znajdziecie tutaj i tutaj






Szparagi pieczone w panierce


Witam się z wami i zapraszam was na coś pysznego. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam szparagi i teraz jak jest na nie sezon to jem niemal codziennie w różnych daniach. Szparagi w panierce to coś co musicie spróbować bo one są takie pyszne. Przygotujecie je w kilka chwil - do nich polecam sos czosnkowy - petarda. Pozdrawiam was cieplutko i życzę fajnego weekendu.


Polecam wam także inne przepisy na szparagi


Składniki:

- 2 jajka
- duży pęczek szparagów
- panier z ciecierzycy
- sól i pieprz
- olej - ja użyłam w sprayu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. 

Szparagi obtaczamy w jajku i panierce. Układamy je na blaszce z papierem, papier spryskujemy lub smarujemy olejem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. W połowie czasu pieczenia obróciłam szparagi na drugą stronę. 

Podałam je z sosem czosnkowym z dodatkiem posiekanej świeżej bazylii. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że będą wam smakować.

Sos czosnkowy - jogurt naturalny, sól i pieprz, czosnek, świeża bazylia.

Jeżeli nie macie panieru z ciecierzycy możecie użyć bułki tartej, ja polecam domową wersję z suchego chleba - zmiksowaną w blederze lub innym urządzeniu. 






Ciasteczka z oreo


Uwielbiam oreo i uwielbiam ciasteczka. Mam dzisiaj dla was przepyszne ciasteczka do kawki właśnie z dodatkiem oreo, mówię wam jakie one wyszły przepyszne. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania i bardzo szybko znikają. Koniecznie takie zróbcie dla rodzinki. Pozdrawiam was cieplutko. 





CIASTECZKA Z OREO


Składniki:

- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 ciasteczek oreo

Przygotowanie:


Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.

Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy pokrojone ciasteczka oreo i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki.

Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczamy.  

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. 

Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.






Muffinki z czekoladą

 


PYSZNE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ !!! CZĘSTUJCIE SIĘ

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszne muffinki z czekoladą, są bardzo proste do wykonania, możecie je przygotować razem z dziećmi - to super zabawa i wspólnie spędzony czas. Zamiast czekolady możecie dać jakieś owoce, także wyjdą pyszne.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Polecam wam także inne przepisy na muffinki


MUFFINKI Z CZEKOLADĄ

Składniki:

- 320 g mąki pszennej 
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 ml oleju
- 100 g czekolady

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, wlewamy mleko i olej. Wszystko razem miksujemy.

Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu mufinki studzimy na kratce.