Sernik z białą czekoladą i orzechami

 


Sernik z białą czekoladą i orzechami z dodatkiem skórki pomarańczowej. Mówię wam jaki ten serniczek jest pyszny, kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Musicie go koniecznie spróbować. My serniki uwielbiamy. Zapraszam was na kawałek i życzę miłego dnia. 

Sernik możecie przygotować na świąteczny stół, jestem pewna, że będzie wam smakował. 


Składniki:

- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 200 g masła 
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 150 g białej czekolady
- garść rodzynek i skórki pomarańczowej
- garść orzechów ziemnych solonych
- łyżka mleka

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy twaróg z wiaderka. proszek do pieczenia i budynie oraz wlewamy roztopioną czekoladę - 100 g (pozostałe 50 g zostawiamy do dekoracji). Ucieramy lub miksujemy chwilkę tylko do połączenia się składników. 

Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy sernikowej skórkę pomarańczową i rodzynki  Mieszamy wszystko łyżką i na sam koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. 

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Wylewamy masę. Pieczemy sernik przez 1 godzinę i 15 minut. 

Sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku przez godzinę, aby wystygł. Następnie go wyciągamy. Roztapiamy pozostałą czekoladę z łyżką mleka i polewamy nią sernik. Posypujemy posiekanymi orzeszkami i schładzamy go w lodówce. 







Babka majonezowa

 


NAJLEPSZA W SMAKU BABA - MAJONEZOWA !!!! MUSISZ JĄ SPRÓBOWAĆ

Babka majonezowa to ciasto, które zawsze robię na świąteczny stół, jest obłędna w smaku i bardzo długo utrzymuje świeżość. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to koniecznie spróbujcie. Robi się ją bardzo szybko i jest łatwa, wyjdzie każdemu bez problemu. Zapraszam i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 4 jajka
- 180 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek majonezu

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. 

Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i sok z cytryny, mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Blaszkę do baby smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. 

Pieczemy około 40 minut. Babkę odstawiamy aby wystygła. 

Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny - 3 łyżki i dodajemy cukier puder w takiej ilości aż powstanie gęsty lukier. Lukrem polewamy babkę i ja udekorowałam ją jeszcze kandyzowaną skórką pomarańczową. 






Pizza z warzywami

 


DOMOWA PIZZA - NIE MA NIC LEPSZEGO !!! CZĘSTUJ SIĘ 

Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na domowej roboty pizzę z dodatkiem warzyw, my bardzo taką lubimy. Tak naprawdę podstawą jest ciasto a dodatki możecie dowolnie zmieniać i dać to co lubicie lub macie akurat pod ręką. 
Domowa pizza smakuje zdecydowanie najlepiej. 

Częstujcie się !!! smacznego i miłego dnia. 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml cieplej wody

Drożdże przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i wodę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakiem. Możemy to zrobić także ręcznie - wyrabiamy około pięć minut. Wyciągamy ciasto i kilka razy uderzamy go o blat kuchenny. Następnie wkładamy do misy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Dodatki do pizzy:

- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka różyczek brokuła 
- papryka czerwona - kroimy ją w paski
- 2 łyżki tartej marchewki w słupki
- 2 małe pieczarki - kroimy je w plastry i podsmażamy na patelni
- 100 g startego sera żółtego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii

Ciasto przekładamy na blaszkę, rozciągamy na całej powierzchni. Nakłuwamy ją widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy bazylią i większą połową sera. Układamy dodatki. Posypujemy resztą sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 230 stopni przez około 15-20 minut. 






Placki ziemniaczane

 


NAJLEPSZE PLACKI ZIEMNIACZANE !!! SPRÓBUJ

Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was mój ukochany przepis na obiad - placki ziemniaczane, które mogłabym jeść niemal codziennie i z różnymi dodatkami, na słodko lub na wytrawnie. Lubię z cukrem, jogurtem, same bez dodatków, odsmażane na drugi dzień na patelni z jajkiem, z gulaszem mięsnym, z mielonym kotletem, z warzywami a nawet z owocami. Każdy ma swój sprawdzony na nie sposób, ja zazwyczaj robię je na oko, ale dzisiaj macie dokładny przepis z odmierzonymi składnikami. 

Częstujcie się !!! miłego dnia wam życzę. 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- pół łyżeczki soli
- 1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę także. Wszystkie składniki miksujemy w mikserze na gładką masę. 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. 

Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. 






Gulasz z wolnowara

 


PYSZNY GULASZ MIĘSNY !!! NAJLEPSZY 

W mojej kuchni znajdziecie mnóstwo różnych pomocników, ja mam dosłownie bzika na ich punkcie, tak samo jak na punkcie kubków, talerzy czy miseczek. 
Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiad z wolnowaru, który używam już od jakiegoś czasu i bardzo się polubiliśmy. To fajne rozwiązanie, bo nastawiam danie i w zasadzie nie muszę o pilnować, obiad robi się sam. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego. 
Oczywiście taki gulasz możecie także zrobić w zwykłym garnku, wówczas czas gotowania wynosi 2,5 godziny na małym ogniu. 


Składniki:

- 800 g schabu
- 500 g karkówki
- 300 g pieczarek
- 2 papryki u mnie czerwona i żółta
- 2 cebule
- sól i pieprz
- łyżka słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Mięso pokroiłam na kawałki, przyprawiłam solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podsmażyłam na oleju. Pieczarki pokroiłam na plasterki i także podsmażyłam. 

Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę. Do mięsa dodałam pieczarki, paprykę, cebulę, liście laurowe i ziarenka pieprzu, zalałam gorącą wodą i gotowałam w wolnowarze przez 5 godzin na poziomie High. 

Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy, przyprawiłam jeszcze do smaku, dodałam natkę pietruszki i zagęściłam sos mąką. 

Gulasz podałam z ziemniakami. Wyszedł przepyszny obiadek a mięsko aż się rozpływało w ustach.









Ciasteczka bezglutenowe

 


PYSZNE I CHRUPIĄCE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE !!!!

Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was przepis na ciasteczka bezglutenowe, wiele osób mnie o nie prosiło w wiadomościach, więc proszę bardzo. 
Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, przechowujcie je w szklanym słoiku lub zamykanym pojemniku. 

Smacznego i miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:

Składniki:

- 120 g mieszanki bezglutenowej do ciast 
- 130 g mielonych orzechów laskowych (lub innych)
- 120 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru trzcinowego lub innego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- garść posiekanych migdałów

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby masło przestygło. 

Dodajemy zmielone orzechy, mąkę bezglutenową, jajko, proszek i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy. 

Chowamy masę na pół godzimy do lodówki. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Za pomocą dłoni formujemy kulki wielkości orzecha i układamy na blaszce. 

Pieczemy 15-17 minut. Upieczone ciasteczka zostawiamy na chwilkę na blaszce, następnie przekładamy na kratkę, aby wystygły. Zrobią się wówczas twardsze. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 






Klopsiki w sosie z białą kiełbasą i boczkiem

 


Zapraszam was dzisiaj na pyszny obiadek. Zrobiłam klopsiki mielone w sosie z białą kiełbasą i boczkiem, mówię wam jakie wyszły pyszne. Do tego ryż i ulubione dodatki w postaci buraczków (domowej roboty od mamuni) i kiszonych ogórków. Częstujcie się. 

[współpraca reklamowa]

Do przygotowania tego dania użyłam produktów ze sklepu internetowego schroniskobukowina.pl, chciałabym wam polecić ten sklep i produkty, koniecznie zajrzyjcie. 
Znajdziecie tam wyroby takie jak wędliny, prawdziwe bez zbędnych, sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników (szynki to po prostu rewelacja, domowy tradycyjny smak - od razu wróciłam pamięcią do wędlin, które robi mój tato), pyszna biała kiełbasa, smalec, pasztety, kiełbasy, ryby. Mój mąż był zachwycony smakiem jak spróbował boczek wędzony i stwierdził, że to najlepszy boczek jaki do tej pory jadł. 
Duży wybór przetworów z owoców i warzyw, grzybów, sosów i soków i syropów - szczególnie polecam wam syrop z żurawiny. Dostaniecie tam również pieczywo, różnego rodzaju sery i gotowe dania w słoikach, miody, herbaty i kawy, oleje, słodkości. Każdy znajdzie coś dla siebie. 

Dla mnie absolutnym hitem są produkty prosto z Włoch, które możecie także znaleźć w sklepie, obłędne w smaku sery, prawdziwe włoskie salami, konfitury, oliwy, makarony i wiele wiele innych pyszności, jeżeli szukacie czegoś specjalnego to znajdziecie to w sklepie schroniskobukowina.pl. 

Schronisko Bukowina to nie tylko sklep internetowy, to także restauracja, którą z pewnością odwiedzę jak będę w pobliżu, próbowałam kwaśnicy z wędzonym żeberkiem - po prostu coś pysznego i jest ona także dostępna w menu restauracji. 

A teraz już zapraszam was po przepis na te pyszne klopsiki. Zróbcie koniecznie. 


Składniki:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 białe kiełbasy
- 150 g boczku wędzonego
- 400 g pieczarek
- 4 marchewki
- 2 łyżki koperku
- mały por
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki sosu sojowego
- czubata  łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
- przyprawa gyros
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawiam przyprawą gyros, mieszam. Formuje małe kulki i podsmażam je na patelni z dodatkiem oleju. Odkładam do miseczki. 

Białą kiełbasę kroję na plastry, boczek kroję w kostkę. Podsmażam na patelni. Pieczarki kroję na półplasterki i również podsmażam. 

Do garnka przekładam kotlety, boczek z białą kiełbasą, dodaje pokrojoną marchewkę, pieczarki, pokrojony por, suszone grzyby i zalewam wodą. Gotuje pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. 

Dodaje posiekany koperek, wlewam sos sojowy, przyprawiam jeszcze do smaku pieprzem i solą. W kubeczku rozrabiam mąkę z zimną wodą, dodaje kilka łyżek sosu z garnka i mieszam, wlewam do garnka i jeszcze chwilkę gotuje. 

Klopsiki podaje z ryżem i ulubionymi dodatkami. 







Sałatka z buraka z fetą

 


NAJLEPSZA SAŁATKA Z BURAKÓW !!! MUSISZ JĄ SPRÓBOWAĆ

Dzień dobry. Przychodzę dzisiaj do was z moją ukochaną sałatką z buraków z dodatkiem czosnku i sera feta. To jest takie pyszne, że nie można się jej oprzeć, można jeść i jeść i nigdy się nie nudzi. Musicie koniecznie jej spróbować, jestem pewna, że będzie wam smakowała.

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków (można kupić gotowe w sklepie)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 100 g sera feta
- suszony tymianek

Przygotowanie:

Buraczki kroje w kostkę. Mieszam z jogurtem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. 

Przekładam na talerz i posypuje rozdrobnioną palcami fetą i posypuje tymiankiem. 

Mówię wam jak to obłędnie smakuje. Taką sałatkę możecie zrobić na imprezkę, zabrać do pracy lub podać do obiadu lub zjeść samodzielnie. 







Karpatka z kremem budyniowym i czekoladą

 

PYSZNA CZEKOLADOWA KARPATKA !!! CZĘSTUJ SIĘ !!!

Mam dla was dzisiaj pyszną w smaku karpatkę z kremem budyniowym o smaku czekoladowym, idealna do kawki w rodzinnym gronie lub podczas spotkania z przyjaciółmi. 

Koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że będzie wam smakowała. 


Składniki:

 

ciasto

- 300 ml wody

- 200 g mąki pszennej

- 6 jajek

- 150 g masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

krem

- 1 l mleka

- 2 budynie czekoladowe 

- 200 g masła

- 150 g cukru

- 1 jajko

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

dodatkowo

- 100 g czekolady mlecznej

- 4 łyżki mleka

 

 

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy. Jak już będzie zimne, wówczas miksujemy je dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.

 

Krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.

W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.  

 

Karpatkę dzielimy na pół, ja jedną część przełożyłam do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. 

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.

Smacznego.







Placki z cukinii z serem


NAJLEPSZE PLACKI Z CUKINII Z SEREM !!!

Dobry wieczór. Oj nawet nie wiem kiedy mi ten tydzień tak szybko zleciał, ale cieszę się, że mamy już weekend. Mam dla was dzisiaj fajny przepis na pyszne placki z cukinii i sera, koniecznie spróbujcie bo są rewelacyjne. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku i weekendu. 


Składniki:

- 700 g cukinii
- czerwona cebula
- jajko
- 70 g serka Bieluch
- 60 g sera grana padano tartego
- łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- sól, pieprz
- łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie bardzo dobrze wyciskamy z soku. 

Odciśniętą cukinię przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, ser Bieluch (możecie dać także kanapkowy lub gęsty jogurt) i ser grana padano, sok z cytryny, mąkę i przyprawy. Mieszamy. 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. 

Podajemy z sosem i posypujemy bazylią. Sos to jogurt naturalny wymieszany z sosem słodkim chilli, solą i pieprzem. Spróbujcie koniecznie takich placków, będą wam smakować. 






Naleśniki kefirowe z ricottą


NAJLEPSZE NALEŚNIKI NA ŚNIADANIE !!!

Witam się z wami dzisiaj wieczorkiem i zapraszam na pyszne naleśniki. Możecie je przygotować sobie na śniadanie lub obiad, czy zabrać ze sobą do pracy. Uwielbiam naleśniki z dodatkiem kefiru.
Jako nadzienie użyłam ricotty, ale możecie przełożyć je twarożkiem, dżemem czy frużeliną ja lubię je jeść także same bez nadzienia. 

[współpraca reklamowa]

Jako słodzidło już od dawna używam erytrytol zamiast cukru, jest świetnym zamiennikiem, ma 0 kcal i nie wpływa na poziom cukru (polecany przy cukrzycy czy insulinooporności). 
Możecie go kupić w sklepie SFD a z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na zakupy. 


Składniki:

- 3 jajka
- 3 łyżeczki erytrytolu 
- 450 g wody
- 250 g kefiru
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej

- serek ricotta
- erytrytol 
- cynamon
- ulubione owoce

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy kefir i wodę a także szczyptę soli, ponownie miksujemy.

Wsypujemy mąkę i miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. 

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wylewamy porcję ciasta na patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Smażymy naleśniki na rumiano z dwóch stron.

Serek ricotta mieszamy z erytrytolem i cynamonem. Nakładamy serek na naleśniki i zwijamy. Podajemy z owocami. 
Smacznego !!!



Zupa meksykańska

 


PYSZNA ZUPA Z MIĘSEM MIELONYM I POMIDORAMI !!! SPRÓBUJ KONIECZNIE 


[współpraca partnerska]

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na obłędną w smaku zupę meksykańską, gęstą i bardzo sytą. Jestem pewna, że będzie wam smakowała. Koniecznie spróbujcie.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia i smacznego. 

Zupę przygotowałam w garnku Kohersen z serii Black Cube. Powiem wam, że mam jeszcze patelnie i jestem mega zadowolona. Super się sprawdzają w kuchni. 
Garnki i patelnie mają strukturę plastra miodu, która świetnie rozprowadza ciepło i zapobiega przywieraniu. Powłoka Diamond zapobiega przywieraniu i uszkodzeniom, jest trwała i odporna na zarysowania. Przy gotowaniu oszczędzacie czas i energię, dania gotują się czy smażą zdecydowanie szybciej, do wielu z nich nie musicie używać oleju - sprawdziłam na naleśnikach i plackach.  Możecie sobie zobaczyć całą serię, ja przetestowałam przy różnych daniach. Garnki i patelnie można myć w zmywarce, używać w piekarniku i na wszystkich rodzajach kuchenek.

A teraz zapraszam was na zupkę, musicie koniecznie spróbować jaka jest pyszna.  

Składniki:

- 400 g mielonego mięsa
- przyprawa gyros
- pokrojona czerwona cebula
- pokrojony por
- 3 pokrojone w kostkę marchewki
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 5 pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 łyżki sosu słodkiego chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
- ser grana padano

Przygotowanie:

Do garnka wkładam mięso i go przyprawiam przyprawą gyros. Podsmażam. Dodaje cebulkę i por oraz marchewkę, podsmażam chwilkę i zalewam wodą. 

Gotuje pod przykryciem 15 minut. 

Następnie dodaje ziemniaki, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, sos słodki chili, sos sojowy i gotuje jeszcze 15 minut. 

Przyprawiam solą i pieprzem. Przelewam do miseczek, dodaje łyżkę jogurtu, posypuje serem i natką pietruszki. Mówię wam jaka ta zupka jest pyszna. Koniecznie spróbujcie.






Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i suszonymi wiśniami


NAJLEPSZE DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NADZIENIEM !!!

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Tak od rana zapraszam was na kawkę i pyszne drożdżowe ślimaczki z twarogiem i wiśniami. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam drożdżowe i mogłabym je robić niemal codziennie. Bułeczki są bardzo proste do przygotowania a ich smak - obłędny. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 



Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 80 g masła

- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
dodatkowo
- 500 g twarogu półtłustego
- dwa żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 2 garście suszonych wiśni
- rozbełtane białko do posmarowania

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło. Mieszamy i dodajemy jajko i mąkę, oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny. 

Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki. 

Nadzienie - twarożek ugniatamy widelcem z żółtkami, jogurtem i cukrem. Smarujemy nadzieniem placki po całej powierzchni, posypujemy wiśniami i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - mi wyszło w sumie 24 bułeczki. 

Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym białkiem. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce.