Kotlety w panierce z chipsów

 


KOTLETY W PANIERCE Z CHIPSÓW

Dzień dobry dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na obłędne i mega chrupiące kotlety pieczone w panierce z chipsów. Mówię wam jakie one są pyszne. Spróbujcie koniecznie.


Składniki:

- 600 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki oleju 
- przyprawa gyros
- opakowanie chipsów pringles - u mnie paprykowe 
- 2 łyżki bułki tartej 
- 3 łyżki mąki pszennej 
- 2 jajka 
- pół szklanki mleka 
- odrobina oleju - użyłam w sprayu 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroje na paski. Przekładam do miski i dodaje olej, dodaje przyprawę gyros i mieszam. 

Chipsy miksuje i przesypuje je na głęboki talerz. Dodaje bułkę i mieszam. W drugim talerzu mieszam jajka i mleko, do trzeciego wsypuje mąkę. 

Mięso obtaczam w mące, jajku i panierce. 

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, spryskuje odrobiną oleju i układam kotlety, spryskuje je odrobiną oleju. 

Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut. Podaje z chipsami z ziemniaków i warzywami. Koniecznie spróbujcie - te kotlety są przepyszne. Możecie je także wykorzystać do burgerów czy tortilli. 








Zupa pieczarkowa z makaronem

 


ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

Mam dla was dzisiaj pyszną zupkę pieczarkową z makaronem. Częstujcie się. Nie wiem jak wy, ale ja zupy uwielbiam i mogę je jeść codziennie i mam to szczęście, że moja rodzinka także je uwielbia. Często gotuje wielki gar zupy na dwa dni. A jak to jest u was ? Lubicie czy tak sobie ?

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku.  

Składniki:

- 400 g pieczarek
- 3 marchewki
- pietruszka, seler
- por, cebula
- 3 l bulionu lub wody
- sól, pieprz, domowa jarzynka
- 200 g makaronu
- koperek
- 100 ml śmietanki 12%
- łyżka masła 

Przygotowanie:

Do garnka wkładam masło, pokrojone marchewki, seler, pietruszkę, w kostkę por i cebulę. Dodaje liść laurowy i ziarenka pieprzu, sól i jarzynkę. Podsmażam i zalewam bulionem lub wodą. Gotuje. 

Podsmażam pieczarki i dodaje do zupy, wsypuje suchy makaron i gotuje. Do śmietanki wsypuje sól i pieprz, wlewam kilka łyżek zupy, mieszam i wlewam do #garnka. Dodaje koperek i zupa jest gotowa. Pyszna - mogę jeść codziennie serio. Zresztą cała moja rodzinka kocha zupy.






Ciasto cytrynowe

 


MAŚLANE CIASTO CYTRYNOWE

Pyszne, cytrynowe, wilgotne ciasto poleca się do porannej kawki, musicie go spróbować, zakochacie się w tym smaku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze wychodzi. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę pięknego weekendu.


Składniki:

- 260 g miękkiego masła 
- 4 jajka 
- 140 g cukru
- 140 g soku z cytryny 
- skórka starta z 1 cytryny
- 240 g mąki pszennej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Do miski wkładam miękkie masło i miksuje je z cukrem 5 minut. Następnie dodaje po 1 jajku cały czas miksując, wlewam sok z cytryny i dodaje skórkę. 

Następnie porcjami dostaje mąkę wymieszaną z proszkiem. Miksuje chwilkę do połączenia składników. 

Tortownicę (26 cm) wykładam papierem - tylko spód i wykładam ciasto. Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). 

Upieczone ciasto polewam lukrem - cukier puder mieszam z sokiem z cytryny. Polecam wam to ciasto, jest obłędne w smaku. 








Śniadanie jogurt z owocami i granolą


JOGURT Z OWOCAMI I GRANOLĄ


Cześć. Zapraszam cię dzisiaj na pyszne śniadanko. Tylko kilka składników i kilka minut i gotowe. To co - robimy je razem. 
Przepis na domową granolę masz tutaj


Składniki:

- jogurt naturalny grecki
- ulubione owoce - u mnie winogrona, borówki amerykańskie i nektarynka
- granola
- syrop klonowy

Przygotowanie:

Na talerz wykładam jogurt grecki. Układam owoce. Posypuje granolą - u mnie oczywiście domowa i polewam syropem klonowym. 

Jak nie lubicie granoli możecie dodać sobie jakieś płatki. Spróbujcie koniecznie takie śniadanie. Jest pysznie. 






Koktajl maślanka szpinak truskawka



Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was coś szybkiego i pysznego ma drugie śniadanko lub deser. Taki oto koktajl - lubicie ? Bo ja bardzo i ostatnio ciągle coś miksuje i koktajl zastępuje mi jeden posiłek w ciągu dnia. 
Zapraszam - częstujcie się - smacznego. 


Składniki:

- 1 l maślanki
- 2 banany
- 300 g mrożonych truskawek (lub świeżych)
- 2 łyżki erytrytolu (lub cukru)
- 2 garście szpinaku

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wlewamy maślankę, dodajemy pokrojonego banana, truskawki (można je wcześniej rozmrozić lub dodać zamrożone), szpinak i erytrytol. Wszystko razem miksujemy i pijemy na zdrowie. 





Gniazdka ziemniaczane z mięsem

 


GNIAZDKA ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM 

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na obłędnie pyszny obiad, koniecznie spróbuj - jestem pewna, że będzie ci smakował.


Składniki:

- 800 g ziemniaków (waga po obraniu)
- czubata łyżka masła 
- 400 g mięsa mielonego 
-  przyprawa do gyrosa, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka i ostra
- słoiczek koncentratu pomidorowego plus pół szklanki wody 
- 150 g sera tartego - u mnie mozarella 
- odrobina oleju 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj. Dodaj masło i ugnieć tłuczkiem. 

Mięso mielone przypraw przyprawą gyros i podsmaż na patelni. Dodaj koncentrat, paprykę ostrą i słodką, czosnek niedźwiedzi i wodę. Duś kilka minut. 

Z ziemniaków zrób kulki - mi wyszło osiem. Ułóż w naczyniu spryskanym olejem. Spłaszcz i zrób dziurkę pośrodku. Wsyp cześć sera i nałóż mięso. Jak zostanie ci mięso to dodaj do naczynia. Posyp serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. I już pyszny obiad gotowy. Możesz podać takie ziemniaczane gniazdka z surówką lub ulubionym sosem. 







Ciasteczka z czekoladą i orzechami

 


CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Dzień dobry dzień dobry. Witam was już we wrześniu.  Od samego rana wrzucam wam  przepis na ciasteczka, koniecznie musicie je spróbować. Mówię wam jakie one są pyyyyysze. To najlepsze ciastka na świecie.  

Składniki:

- 150 g miękkiego masła 
- 140 g cukru 
- 1 jajko
- szczypta soli 
- 240 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 
- 50 g orzechów (dowolnych) 

Przygotowanie:

Czekoladę i orzechy siekamy. 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek. Dodajemy jajko i pokrojone masło. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy czekoladę i orzechy i mieszamy. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni (jak chcemy aby ciasteczka wyszły bardziej miękkie) lub do temperatury 170 stopni (aby wyszły twardsze i bardziej chrupiące). Ja testowałam obie opcje i obie mi smakują bardzo. To już zostawiam wam wybór. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie i trzeba chwilkę je zostawić na blaszce i potem ułożyć na kratkę, wówczas stwardnieją. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku. 

Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce. Podczas pieczenia zmienią kształt dlatego zachowajcie odstęp. Najlepiej upiec je na dwóch blaszkach. Pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół. Musicie spróbować jakie one są pyszne, naprawdę polecam - to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory upiekłam. Serio - a upiekłam ich już naprawdę sporo. 






Makaron z pesto

 


Cześć. Masz ochotę na szybki i pyszny obiad - zapraszam, zrób go razem ze mną. Potrzebujesz tylko kilku składników i w ciągu kilku minut masz obiad gotowy. Naprawdę polecam. 

Uwielbiam pesto i zawsze mam zapas w lodówce, używam go do makaronu właśnie, na kanapki, do placków czy naleśników na wytrawnie, do pieczonych warzyw. 

[współpraca partnerska]

Pesto przygotowałam razem z moim pomocnikiem kuchennym blenderem próżniowym Kohersen. 
Taki blender to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. W blenderze próżniowym możesz przygotować napoje, zupy i sosy i są one bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy – są po prostu zdrowsze, a przy tym lepiej wyglądają i smakują. Posiłki przygotowywane w próżni, w znaczącym stopniu powodują ograniczenie możliwości rozwoju mikroorganizmów, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie pozostaje świeże na dłużej i przez dłuższy czas możemy cieszyć się jego pełnym smakiem.

MAKARON Z PESTO

Składniki:

- 200 g ugotowanego makaronu - u mnie świderki
- duży pęczek świeżej bazylii
- 40 g orzeszków pinii 
- 40 g sera grana padano
- ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz

dodatkowo - kilka listków świeżej bazylii, garść tartego sera grana padano

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładam listki bazylii, dodaje podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę. Wszystko razem miksuje. 

Do garnka po gotującym się makaronie przekładam 3 łyżki pesto, dodaje makaron i wszystko razem mieszam. Przekładam na talerz i posypuje jeszcze tartym serem i bazylią. 
Resztę pesto (jak zostanie) chowam do słoiczka i przechowuje w lodówce. 









Ryż na mleku z jabłkami i żurawiną

 


Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Mam dla was dzisiaj coś pysznego. Dla mnie to danie to smak dzieciństwa. Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem, ja dodałam jeszcze od siebie suszoną żurawinę, którą uwielbiam. Taki ryż możecie przygotować dla rodzinki na śniadanie, obiad czy kolację. 
Moje chłopaki właśnie go teraz jedzą. 


[współpraca partnerska]

Ryż przygotowałam z pomocą garnka z serii Black Cube Kohersen. Garnek posiada powłokę DIAMONT, jest bardzo odporny a zarysowania, ma w zestawie szklaną pokrywkę, Super rozprowadza się w nim ciepło i nie nie przywiera. 
Polecam wam tą serię, mam w kuchni kilka garnków z tej serii różnej wielkości i cały czas ich używam, jestem z nich bardzo zadowolona. 


RYŻ NA MLEKU Z JABŁKAMI

Składniki:

- szklanka ryżu - u mnie basmati
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 4 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Do garnka wlewam mleko i wsypuje ryż. Dodaje erytrytol lub cukier, mieszam i gotuje do miękkości ryżu na małym ogniu, pod przykrywką. Mieszam od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewam jeszcze mleka lub wody - ja w sumie dolałam jeszcze szklankę wody. 

Jabłka obieram i ścieram na tarce, przekładam do garnka i dodaje cynamon. Możecie dodać jak chcecie również erytrytol lub cukier, ja nie dodałam - jabłka były bardzo słodkie. Gotuje je przez 10 minut. Na koniec dodaje żurawinę. 

Do miseczek wykładam ryż i jabłka z żurawiną, posypuje wszystko jeszcze płatkami migdałów i cynamonem.
Smacznego. 









Ciasto z owocami na zimno

 


CIASTO Z OWOCAMI NA ZIMNO

Witam was wieczorkiem. Ale miałam dzisiaj intensywny dzień, troszku gotowania, sprzątania, spacerkowania. A teraz czas na kawkę i ciacho. I oczywiście was zapraszam bo wyszło przepyszne. 

Składniki:

- kilka podłużnych biszkoptów 
- 500 g jogurtu owocowego - u mnie jogurt grecki z borówkami
- 180 g jagód (miałam mrożone) lub borówek 
- 2 galaretki malinowe 
- 1 galaretka cytrynowa 
- 180 g malin (miałam mrożone) 

Przygotowanie:

Tortownicę (24 cm) wykładam biszkoptami. Do miski wkładam jogurt. Galaretki malinowe rozpuszczam w 300 ml gorącej, przegotowanej wody i dodaje jagody. 

Mieszam i przelewam do jogurtu. Ponownie mieszam. Łyżką powoli wylewam na biszkopty i schładzam w lodówce.

Jak masa już stężeje to rozpuszczam galaretkę cytrynową w 250 ml gorącej przegotowanej wody i dodaje maliny. Mieszam. 

Wylewam galaretkę na masę i ponownie schładzam przez minimum dwie godziny. I już. Pyszny deser gotowy. Częstujcie się.






Pieczony ser camembert z pomidorkami

 


PIECZONY SER CAMEMBERT Z POMIDORKAMI 

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na mega pyszne śniadanko, częstujcie się bo to jest takie pyszne, że nie można się oprzeć przed zjedzeniem prawie wszystkiego samemu  - no chyba, że podzielicie się z mężem, ale jak coś to wcale nie musicie.

Składniki:

- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku 
- ser camembert
-  łyżka oliwy
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego

dodatkowo - żurawina i bagietka 

Do naczynia wkładamy ser camembert i nacinamy go, smarujemy oliwą wymieszaną z czosnkiem niedźwiedzim. Układamy dookoła pokrojone na pół pomidorki i wyciśnięty czosnek. Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy z żurawiną i bagietkami.

Smacznego wam życzę i miłego dnia.






Deser z musem owocowym i kremem mascarpone

 


DESEREK 

Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszny i szybki deserek, jestem pewna, że będzie wam smakował. 

Miłego wieczorku i smacznego. 

[reklama]

Składnik potrzebne do przygotowania tego przepisu - mus owocowy i erytrytol znajdziecie w sklepie SFD.

Cały czas aktywny jest kod zniżkowy -10% MANIUSIA10. Zachęcam was do zakupów.
W sklepie sfd znajdziecie mnóstwo fajnych produktów. 

Składniki:

- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- truskawki
- pokruszone oreo 
- mus owocowy Frulove 
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski przekładam mascarpone, wlewam śmietankę i erytrytol i ubijam mikserem. 

Do szklaneczek (u mnie trzy) nakładam warstwowo - mus owocowy, śmietankę, pokruszone oreo, mus owocowy, pokrojone truskawki, śmietankę, oreo i truskawki oraz mus. Dekoruje listkiem mięty. 

Możecie także użyć innych owoców np borówek amerykańskich, śliwek czy brzoskwiń.








Ciasto szyszka

 


CIASTO SZYSZKA

Nie wiesz co zrobić słodkiego do kawy ? Ja polecam ci to ciacho, jest obłędne w smaku a do tego łatwe i szybkie do zrobienia. Zakochacie się w tym smaku.

Składniki:

- 300 g herbatników 
- puszka kajmaku (480 g)
- opakowanie ryżu preparowanego (90 g) 
- 250 g serka mascarpone
- czubata łyżeczka zmielonej kawy 
- 150 g śmietanki 30%
- 150 g czekolady mlecznej + 50 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie:

Na blaszkę (28x19) wykładam herbatniki. Do miski wsypuje ryż i dodaje kajmak, dokładanie mieszam i wykładam na herbatniki. Dociskam i wyrównuje łyżką. Układam kolejną warstwę herbatników. 

Serek mascarpone miksuje ze śmietanką i kawą i przekładam na herbatniki. Wyrównuje i układam kolejną warstwę herbatników. 

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i wylewam ją na herbatniki. 

Ciasto schładzam w lodówce. 

Zapraszam was na kawałek, właśnie zaparzam kawkę.






Kurczak z mieszanką chińską i ryżem


Cześć. Zapraszam cię dzisiaj na pyszny i szybki obiadek, jestem pewna, że będzie ci smakował.

KURCZAK Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ

[współpraca partnerska]

Obiad przygotowałam w jednym garnku, woku/patelni Kohersen. Jest to duży 5 l wok z powłoką DIAMONT z serii Black Cube. Przygotujecie w nim różne dania obiadowe czy nawet przetwory - dżemy, sosy. Jest bardzo odporny na zarysowania, w zestawie z pokrywką szklaną. Super rozprowadza się w nim ciepło i nic nie przywiera. 
Potrawy przygotujecie w nim błyskawicznie. Naprawdę wam polecam tą serię, używam jej w kuchni już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona. 

Składniki:

- 600 g filetu z kurczaka
- 2 opakowania mieszanki chińskiej 
- puszka mleczka kokosowego
- przyprawa gyros
- słodka i ostra papryka
- olej do smażenia

Przygotowanie: 

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką i ostrą papryką. 

Mięso podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy mieszankę chińską i dodajemy szklankę wody. 

Dusimy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilkę gotujemy. 

Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Moja potrawa jest lekko ostra. Podałam ją z ugotowanym ryżem i posypałam natką pietruszki. 







Deser karpatka z wiśniami

 


DESER KARPATKOWY

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na obłędny deser, który zrobicie w kilka minut. A jaki jest pyszny, mówię wam - będzie smakował wszystkim. Częstujcie się.


Składniki:

- opakowanie groszku ptysiowego

- wiśnie we własnym soku 

- krem budyniowy - do garnka wlewamy 750 ml mleka i 150 g cukru oraz 100 g masła i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuści. 

W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy 2 budynie waniliowe, dodajemy jajko czubatą łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy, aż zgęstnieje.

Do szklaneczek wsypujemy groszek ptysiowy, krem budyniowy, wiśnie i znowu groszek. Na wierzch po łyżce kremu i wisienki. 

Ten deser jest przepyszny. Oczywiście możecie także zrobić w wersji ciasta w tortownicy. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.






Makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem

 


MAKARON W SOSIE PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM 

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Mam dla was dzisiaj od rana pomysł na obiad, szybki i przepyszny. Jestem pewna, że będzie wam smakował i nie raz go przygotujecie dla rodzinki. 


Składniki:

- 300 g makaronu tagliatelle

- 300 g pieczarek

- duża cebula czerwona

- 5 pomidorków suszonych w oleju

- 300 ml śmietanki 30%

- sól, pieprz

- suszona bazylia, czosnek granulowany, papryka ostra

- przyprawa gyros

- olej do smażenia 

- natka pietruszki 


Przygotowanie:

Filet z kurczaka przyprawiam przyprawą gyros. Podsmażam go na patelni z olejem na rumiano. 

Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażam na patelni z odrobiną oleju, wlewam pół szklanki wody i duszę, aż cebula zmięknie. Dodaje pokrojone pomidorki. 

Do śmietany dodaje sól, pieprz, czosnek, paprykę i mieszam, wlewam na patelnię i gotuje 5 minut. W tym czasie gotuje makaron, który dodaje do sosu i mieszam. 

Filet kroję na plastry, układam na makaronie i posypuje natką pietruszki. I już pyszny obiadek gotowy. Koniecznie spróbujcie. 







Placki biszkoptowe z musem owocowym

 


Dobry wieczór. Mam dla was dzisiaj przepis na pyszne i lekkie placki biszkoptowe, które możecie sobie zrobić na śniadanko lub kolację a nawet na obiad, sprawdzą się na każdy posiłek. 
Są przepyszne i bardzo delikatne, polecam spróbujcie. 
Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku. 

[reklama]

Składnik potrzebne do przygotowania tego przepisu - mus owocowy i erytrytol znajdziecie w sklepie SFD.

Cały czas aktywny jest kod zniżkowy -10% MANIUSIA10. Zachęcam was do zakupów. W sklepie sfd znajdziecie mnóstwo fajnych produktów. 


Składniki:

- 3 jajka
- 60  mąki pszennej
- 40 g mleka
- łyżka erytrytolu lub cukru 
- mus owocowy jagoda z bananem
- garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam mikserem z cukrem na sztywną pianę. 

W osobnej misce miksuje żółtka z mlekiem i mąką. Wlewam do białek i delikatnie mieszam łyżką.

Na patelnię wlewam odrobinę oliwy i rozgrzewam. Nakładam łyżką porcję ciasta i smażę placki na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. 

Usmażone placki wykładam na talerze i dodaje mus owocowy, posypuje płatkami migdałów.
Smacznego.