Pierogi z kaszą i warzywami

 


Dzień dobry. Mam dla ciebie dzisiaj fajny przepis na pyszne pierożki z bardzo fajnym farszem. Mówię ci, jakie one wyszły pyszne, częstujcie się. 
Może przygotujesz takie na świąteczny stół. 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
farsz
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej 
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- pół papryki żółtej i czerwonej
- sól i pieprz
- łyżka oleju

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.

Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.

Przygotowujemy farsz - pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i papryki kroimy w drobną kostkę, warzywa podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy do ugotowanej kaszy i przyprawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.






Komentarze

  1. To ciekawy smak pierogów. Warto je spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i pyszne pierożki 😍
    Przesyłam życzenia zdrowych, spokojnych i pełnych ciepła świąt 💖🎄
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno nie lepiłam pierogów, a tu taki pyszny farsz!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.