Keks świąteczny
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Bataty obieram i kroję na słupki. Przekładam je na 20 minut do zimnej wody, następnie osuszam je na ręczniku papierowym. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewam oliwą i posypuje solą i pieprzem.
Piekę w 220 stopniach przez 25-30 minut. Możecie je także zrobić w Air Fry (wówczas daje mniej oliwy, piekę w 200 stopniach przez 20-25 minut).
Do miseczki przekładam jogurt naturalny i wyciśnięty czosnek, dodaje sól i pieprz oraz szczypiorek, mieszam. Podaje z upieczonymi batatami. Smacznego.
STRUCLA DROŻDŻOWA Z TWAROGIEM I ŻURAWINĄ
Domowa
strucla z twarogiem i żurawiną to drożdżowe zawijane ciasto, które smakuję
obłędnie i tak samo pachnie podczas pieczenia. Uwielbiam je piec i zawsze na
nią jest mnóstwo chętnych i wołają o dokładkę.
Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji dwie sztuki. Ja struclę posypałam kruszonką, ale możesz jej nie robić i polać ciasto lukrem cytrynowym.
Ilość
porcji – 1 strucla – 10 kawałków
Czas
przygotowania – 30 minut plus czas wyrastania i pieczenia
Składniki:
Przygotowanie:
Rozczyn - do miseczki wkruszam drożdże, zalewam je ciepłym mlekiem, dodaję cukier i mąkę, mieszam i odstawiam na 15 minut.
Do miski wsypuję mąkę, cukier. Wlewam roztopione masło i wbijam jajka oraz dodaje sól. Wlewam rozczyn i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 5 minut.
Ciasto przykrywam ściereczką, odstawiam na 1-2 godzin, aby wyrosło.
Ciasto przekładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na owalny placek.
Twaróg mieszam z cukrem i żółtkiem. Dodaję żurawinę i mieszam.
Farsz rozsmaruję na cieście na całej powierzchni. Zwijam jak roladę i kroję na pół pośrodku wzdłuż. Zaplatam dwa kawałki ciasta jak warkocz, końce zwijam pod spód ciasta.
Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję białkiem. Zostawiam na 25 minut, aby podrosło.
Piekę
w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut.