Pieczone ziemniaki z sosem sojowym i bułką tartą


Dzień dobry słoneczka. Jak dobrze, że już zaraz weekend. Miałam dość ciężki tydzień w pracy oraz dużo obowiązków i spraw do załatwienia takich prywatnych. Ciągle gdzieś biegałam, ciągle w niedoczasie, ciągle z głową pełną myśli, że jeszcze to czy tamto zostało. Ale teraz już luzik i tylko odpoczynek, relaksik, trzeba przewietrzyć głowę jak ja to mówię. 
I mam dla was przepis na pyszne ziemniaczki pieczone, bardzo je lubimy i szczerze często je robię w różnej wersji i z dodatkiem różnych przypraw. Tym razem troszkę pokombinowałam i wyszło coś takiego pysznego, jak macie ochotę to spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia i weekendu.



Polecam wam także inne przepisy na ziemniaki:


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. 

Wlewamy olej i dodajemy sos sojowy, syrop z agawy, sól i słodką paprykę a także bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki i pieczemy je 45 minut. 
Ziemniaki podajemy z ulubionymi surówkami, mięsem.





Zupa krem z dyni z makaronem

 


NAJLEPSZA ZUPA KREM !!! SPRÓBUJ KONIECZNIE

Zapraszam was dzisiaj na pyszną zupę krem z dyni i warzyw. Nie wiem jak wy, ale ja zupy uwielbiam i mogę je jeść codziennie. Kremów nie lubiłam jako dziecko, wręcz ich nienawidziłam. A z upływem lat je pokochałam. A wy lubicie zupy kremy ???
Zupkę podałam z makaronem, ale można do niech zrobić także grzanki z pieczywa. 
Częstujcie się !!! smacznego


Polecam wam także przepisy na inne zupy:


ZUPA KREM Z DYNI Z MAKARONEM

Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 4-5

Składniki:

- 1 średnia dynia
- 2 pomidory malinowe
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 śliwki
- 2 łyżki oliwy
- imbir
- sól i pieprz
- ostra papryka
- woda lub bulion
- 100 ml mleczka kokosowego
- makaron - u mnie nitki

Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Pomidory kroimy w kostkę, koktajlowe kroimy na pół. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy cebulę w piórka. 

Wszystkie warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy oliwą i posypujemy solą - tak z pół łyżeczki wystarczy. Dodajemy jeszcze pokrojone śliwki.

Pieczemy warzywa w piekarniku - temperatura 200 stopni przez 45-60 minut, warzywa muszą być miękkie. 

Następnie przekładamy je do garnka i miksujemy blenderem. Dolewamy tyle wody lub bulionu żeby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Mieszamy. 

Gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, dodajemy pomidorki.






Kopiec kreta


Mam dla was dzisiaj obłędne w smaku ciasto. Kopiec kreta - pewnie go znacie i jedliście już nie raz - kto go jeszcze nie próbował to musi koniecznie zrobić. To ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i przepyszne, zobaczycie będzie wam smakowało. Naprawdę polecam do kawki. Życzę wam smacznego i miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:

Składniki: 

ciasto
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g oleju
- 250 g mleka
- 2 jajka

krem
- 500 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek zmielonych orzechów
- 60 g tartej czekolady

dodatkowo - 3 banany, słoik wiśni we własnym soku, sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy sypkie produkty i mieszamy.

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 50 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja upiekłam sobie ciacho wieczorem i skończyłam je robić na drugi dzień. 

Z ciasta ścinamy wierzch i wydrążamy środek tak do połowy wysokości ciasta - to ciasto rozkruszamy w palcach, będziemy nim posypywać wierzch ciasta. 

Banany kroimy w kostkę i układamy je na cieście. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy odsączone wiśnie. 

Przygotowujemy krem - do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy na gęstą masę. Dodajemy zmielone orzechy i startą czekoladę. Mieszamy. 

Nakładamy krem na ciasto i tworzymy taki kopczyk. Posypujemy pokruszonym ciastem i lekko dociskamy. Ciasto schładzamy w lodówce. 





Ciasteczka maślane z orzechami i czekoladą

 


Witam się z wami i zapraszam was na pyszne ciasteczka, które upiekłam wczoraj do kawki, już połowy nie ma tak więc spieszcie się. 
Ciasteczka są mega szybkie i proste do przygotowania a dodatki do nich możecie dowolnie zmieniać. Polecam wam przygotować takie ciasteczka z dziećmi, to super zabawa i fajnie spędzony czas wspólnie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 

Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:



CIASTECZKA MAŚLANE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ


Składniki:


- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 100 g cukru 
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g orzechów arachidowych solonych
- 70 g gorzkiej czekolady
 
Przygotowanie:

 
Do miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, dodaj pokrojone masło oraz wbij jajka. Wszystko razem wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera. Dodaj posiekaną czekoladę oraz wsyp posiekane na mniejsze kawałki orzechy. Wymieszaj wszystko ponownie za pomocą łyżki lub rąk. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
 
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. 


Wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 17 minut. Następnie wyciągnij ciastka i zostaw je na chwilkę jeszcze na blaszce, następnie przełóż je na kratkę, aby wystygły. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.









Kopytka z serem żółtym

 


Dzień dobry. Mam dla was dzisiaj super pomysł na pyszny obiadek. Zrobiłam ostatnio kopytka i dodałam do nich ser żółty, mówię wam jakie to wyszło pyszne. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia. Kopytka podałam jeszcze dodatkowo z pieczarkami, cebulką i serem. 
Częstujcie się, życzę wam smacznego i miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na kopytka

Składniki:

- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 150 g sera cheddar
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej plus do podsypania
- sól, pieprz
dodatkowo - 200 g pieczarek, 3 cebule, masło klarowane, 50 g sera cheddar, świeża bazylia

Przygotowanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki tłuczemy, dodajemy jajka, ser, mąkę, sól i pieprz. Zagniatamy. Przekładamy ciasto na blat podsypany mąką. 

Dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Kroimy na kawałki. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju i wkładamy porcjami kopytka. 

Gotujemy około 5 minut. Przekładamy na talerze.

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy kopytka i przesmażamy jeszcze chwilkę. Posypujemy serem. Jak ser się rozpuści to przekładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią. Koniecznie spróbujcie takich kopytek, są obłędnie pyszne.






Racuchy z jabłkami i borówką amerykańską.

 


NAJLEPSZE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKAMI. SMACZNEGO !!!!

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na wspaniałe śniadanko, zrobiłam racuchy z jabłkami i borówkami. Mówię wam, jakie one wyszły pyszne. Zabieram kilka dzisiaj ze sobą do pracy. I wy się częstujcie, wystarczy dla każdego. Smacznego. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na placki

RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ


Składniki:

- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 500 ml maślanki
- 2 jajka + 1 żółtko
- 80 g erytrytolu lub cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 150 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i żółtko, wlewamy maślankę, dodajemy mąkę orkiszową jasną, erytrytol lub cukier, proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy za pomocą miksera lub trzepaczką. 

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy razem z borówkami do ciasta i mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy patelnię, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na rumiano z dwóch stron, na małym ogniu.

Racuchy podajemy z jogurtem i owocami. 






Śliwki pod kruszonką

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka w poniedziałek. Mam dla was coś pysznego do kawki i jestem pewna, że będzie wam smakować. Teraz jak jest sezon na pyszne śliwki to trzeba korzystać. Ja przerabiam je na powidła, robiłam już drożdżówki i pleśniaka i obowiązkowo muszą być pieczone śliwki pod kruszonką, to jest takie pyszne. Koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy ze śliwkami


ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ


Składniki:

- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych 
- 4 łyżki cukru 
- 100 g masła
- 1,5 kg śliwek
- 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy  łyżką cukru i  cynamonem. 

Przygotowujemy kruszonkę - w misce mieszamy ze sobą mąkę, masło, resztę cukru i płatki owsiane, rozdrabniamy palcami lub widelcem i posypujemy śliwki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 25-30 minut. Kruszonka ma się delikatnie zarumienić.

Podajemy ciepłe z kulką lodów waniliowych lub z jogurtem czy serkiem homogenizowanym. 

Są także pyszne na drugi dzień już takie zimne, możecie je zjeść nawet na śniadanie. 
Życzę smacznego. 







Pieczone pomidory z czosnkiem i oliwą

 


MUSICIE SPRÓBOWAĆ PIECZONYCH POMIDORÓW !!! SĄ TAKIE PYSZNE

Witam się z wami i zapraszam na coś pysznego. Ostatnio piekę takie pomidorki dwa, trzy razy w tygodniu i jem codziennie. Dodaje do zup, sosów, sałatek, wykorzystuję na kanapki. Smakują rewelacyjnie, pieczone pomidorki są rewelacyjne w smaku i bardzo zdrowe. Koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy z pomidorami


PIECZONE POMIDORY Z CZOSNKIEM I OLIWĄ


Składniki:

- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie:

Pomidorki kroimy na pół i wrzucamy je do naczynia do zapiekania. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę, sól i pieprz oraz pomidory suszone (tak dla pewności - te pomidorki są w formie przyprawy, bardzo je lubię i zawsze mam w kuchni). Mieszamy. Wkładamy do piekarnika - 200 stopni/ góra dół i pieczemy 25 minut. I już gotowe. A jakie pyszne. Nie można im się oprzeć. Na kanapki, do sałatki, do pizzy, zapiekanek, sosów czy zup. 








Grzanki z serem feta i nektarynką

 


TE GRZANKI TO PRAWDZIWY SZTOS !!! SPRÓBUJCIE

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszne śniadanko, jestem pewna, że takie połączenia smaków wam przypadną do gustu. Mówię wam obłędnie to smakuje, spróbujcie koniecznie. Życzę wam smacznego i miłego dnia. 



Składniki:

- bułki bagietki lub inne jakie macie pod ręką
- nektarynki
- ser feta
- rukola
- miód płynny
- prażony słonecznik

Przygotowanie:

Nektarynki kroimy w plasterki. Bułki kroimy na pół. 

Nektarynki podpiekamy na grillu tak samo bułki. 

Bułki smarujemy serem feta, układamy rukolę i plasterki nektarynki. Polewamy miodem i posypujemy słonecznikiem. 

Jak zrobić prażony słonecznik - podsmażyć go na suchej patelni aż zrobi się lekko zarumieniony. I już można jeść. To jest takie pyyyyszne.







Sernik z czekoladą i frużeliną wiśniową

 



NAJLEPSZY SERNIK JAKI DO TEJ PORY ZROBIŁAM !!! SMAKUJE OBŁĘDNIE

Witam się z wami w poniedziałek i od rana zapraszam na obłędny w smaku sernik. Powiem wam, że wiele osób go już próbowało bo przepis na niego pojawił się najpierw na moim instagramie i każdy kto go próbował jest zakochany w tym smaku. Wam także go polecam. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania i każdemu wyjdzie bez problemu. 
Do sernika użyłam gotowej frużeliny wiśniowej, ale jak jej nie macie to możecie dodać jakiś dżem czy owoce lub zrobić sobie frużelinę sami. Zapraszam, częstujcie się. 

Frużelinę wiśniową kupicie w sklepie SFD, z moim kodem MANIUSIA10 macie zniżkę -10% na wszystkie produkty Allnutrition i SFD Nutrition. Zachęcam was do zakupów, bo są także frużeliny o innych smakach jak i wiele innych super produktów. Produkty są bez cukru, bez oleju palmowego a frużelina to aż 80% owoców w żelu. Tak więc polecam wszystkim. 


Polecam także inne przepisy na serniki


Składniki:

ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko
- 200 g zimnego masła
masa serowa
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 budyń waniliowy
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo - 400 g frużeliny wiśniowej i 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Przygotowanie:

Ciasto - wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i wyrabiamy - za pomocą motylka, lub zagniatamy ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części - dwie części przekładamy na blaszkę (28x19) i lekko dociskamy a jedną cześć chowamy do woreczka i do zamrażalnika.

Masa serowa - do misy miksera wkładamy twaróg, wbijamy jajka, wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną, cukier. Miksujemy chwilkę aby składniki się połączyły i dodajemy posiekaną czekoladę. 

Przelewamy na ciasto. Wykładamy frużelinę i rozprowadzamy ją na całej powierzchni delikatnie - na koniec jeszcze przejeżdżamy patyczkiem. Następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach pozostałą cześć ciasta (z zamrażalnika). 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę (grzanie góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy i odstawimy do wystudzenia. Możemy włożyć po godzinie do lodówki wówczas szybciej się schłodzi i będzie można już jeść. Sernik jest po prostu obłędny w smaku. 





Wpis powstał we współpracy reklamowej z SFD.