Czekoladowe ciasto z jabłkami porozmawiajmy o jabłkach

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na obłędnie pyszne, czekoladowe ciasto z jabłkami. Nie wiem jak wy, ale ja jabłka po prostu kocham. Znajdziecie na moim blogu bardzo dużo przepisów z ich wykorzystaniem. 

Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Jabłka mają wiele zalet i naprawdę warto po nie sięgać każdego dnia. Są niskokaloryczne i odżywcze, dostarczają nam energii z węglowodanów - w 100 g jabłka jest około 50 kcal. Zawierają cenny dla nas błonnik, witaminę C oraz flawonoidy. Poza tym są dostępne przez cały rok i można je wykorzystywać w kuchni do bardzo wielu dań, nie tylko słodkich. 

W kuchni możemy łączyć jabłka z cynamonem, wanilią, goździkami czy gałką muszkatołową, jabłko lubi połączenie z burakiem, marchewką, orzechami czy innymi owocami. Na wytrawnie polecam połączyć jabłko z mięsem, z kapustą i serami. 

Jabłka są dostępne u nas przez cały rok, co mnie bardzo cieszy, ale najczęściej sięgamy po nie właśnie jesienią i zimą. Dostępnych jest bardzo dużo różnych odmian jabłek i każdy może znaleźć sobie te swoje ulubione. 

Ja najczęściej sięgam po:

- Szampion - jabłko słodkie

- Jonagold - słodko-kwaśne

- Gala - słodkie

- Golden Delicious - słodkie

- Ligol - kwaskowate

- Red Jonaprice - słodkie

- Mutsu - słodkie

- Szara Reneta - kwaskowate

Jest jeszcze wiele innych odmian np. Alwa (słodko-kwaśne), Antonówka (kwaśne), Gloster (kwaskowate), Kosztela (słodkie), Lobo (słodko-kwaśne), Papierówka (kwaskowate), Cortland (słodko-winne), Malinówka (słodkie i bardzo soczyste), Rubin (słodko-winne), Delikates (słodko-kwaśne), Paulared (słodkie-twarde). 

Warto wybierać w sklepach nasze krajowe jabłka. Jak je rozpoznać. 

Kupując jabłka w sklepie patrzymy na oznaczenia i kody, które informują nas skąd jabłka pochodzą, a także w jakich warunkach je uprawiano. Sklepy powinny umieszczać takie informację w pobliżu owoców, a także informować o klasie jakości i o odmianie. 

Kod PLU składa się z czterech lub pięciu cyfr i informuje nas jak uprawiany był dany produkt. Np. jeżeli na kodzie jabłka kod zaczyna się od cyfry 9 oznacza to, że pochodzi z sadu ekologicznego, cyfra 8 oznacza produkt modyfikowany genetycznie. Umieszczanie takiego kodu jest dobrowolne. 

Wybierajmy jabłka pozbawione śladów psucia, bez jakiś dziwnych plam. W pierwszej kolejności musimy patrzeć na skórkę jabłka, jeżeli jest pomarszczona świadczy to o tym, że jabłko już nie jest świeże i zbyt długo leży w sklepie. 

A teraz już zapraszam was na kawałek tego pysznego ciasta i przepis. 

Składniki:

- 1 kg jabłek (masa przed obraniem)

- 340 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g kakao
- 4 jajka
- 110 g oleju
- 130 g jogurtu naturalnego
- 70 g orzechów - u mnie pekan
- 50 g czekolady
dodatkowo - 70 g czekolady do polania ciasta + 2 łyżki mleka


Przygotowanie:

Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Wlewamy olej i jogurt naturalny, mieszamy. 

Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - miksujemy, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. 

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w średnią kostkę. Orzechy drobno siekamy, tak samo czekoladę.

Dodajemy do ciasta i mieszamy. 

Ciasto wylewamy na blaszkę (35x23) i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, grzanie góra-dół. 

Upieczone ciasto wyjmujemy do wystudzenia. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Spróbujcie koniecznie bo jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. 







„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy

Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.





Murzynek z wiśniami i twarogiem i plakaty Posterstore

 


Witam się z wami i od samego rana zapraszam was na obłędne w smaku ciasto i mam dla was mega zniżkę na plakaty Posterstore - aż -55% z kodem kulinarna55. Kod jest ważny od dzisiaj 26 listopada do poniedziałku 30 listopada (zniżka obejmuje plakaty z wyłączeniem kategorii Selection). Zobaczcie sobie koniecznie jakie fajne plakaty znajdziecie w ofercie Posterstore, pooglądajcie sobie inspiracje. Takie plakaty pomogą wam stworzyć w domu własną galerię obrazów, w takim stylu jaki tylko sobie wymarzycie. Plakaty na ścianę są drukowane na ekologicznym papierze a oprócz nich znajdziecie tam także ramki w odpowiednich rozmiarach. To fajny pomysł na dekoracje mieszkania a także fajny pomysł na świąteczny prezent dla kogoś bliskiego.

No i teraz przechodzimy do ciasta jakie dla was mam. Murzynek z wiśniami i masą twarogową, mówię wam jakie to ciacho wyszło przepyszne. Musicie spróbować. Jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i udanych zakupów na black friday. 
Zajrzyjcie także na mój instagram, w relacjach zamieściłam wszystkie dostępne dzisiaj fajne zniżki na black week. 
 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:


Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 120 g oleju 
- 250 g mleka 
- 150 g powideł 
- 270 g wiśni 
masa twarogowa
- 500 g twarogu
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy mleko, olej, powidła i mieszamy. 

Wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem, miksujemy. 

Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy wiśnie. 

Twaróg miksujemy z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę twarogową wykładamy łyżką w niewielkich odstępach na cieście. 

Pieczemy w piekarniku - 180 stopni przez 60 minut.











Wpis powstał we współpracy z Posterstore. 









Kurczak z mieszanką chińską i ryżem

 

Nie wiecie co pysznego i szybkiego przygotować na obiad ? ja polecam filet z kurczaka z mieszanką chińską i ryżem. To danie jest przepyszne i przygotujecie je dosłownie w ciągu kilku chwil. Ja wykorzystuję gotową mrożoną mieszankę chińską, kupuje ją w sklepie i jak potrzebuje to wykorzystuję ją do różnych dań. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na obiady:



KURCZAK Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I RYŻEM

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka
- opakowanie mieszanki chińskiej
- 200 ml śmietany 18%
- szklanka wody
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki i szczypta ostrej
- 2 łyżki sosu słodkiego chili
- 2 łyżki natki pietruszki
- ugotowany ryż

Przygotowanie:

Kurczaka kroję na kawałki, przyprawiam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podsmażam na łyżce oleju.

Następnie dodaje mieszankę chińską i wlewam szklankę wody. Duszę pod przykryciem 10 minut. Wlewam śmietanę, dodaję pastę curry i sos słodki chili, mieszam. 

Wsypuje natkę pietruszki. Doprawiam jeszcze do smaku, danie ma być lekko ostre. 

Podaje z ugotowanym ryżem. Taki obiadek robi się błyskawicznie i jest naprawdę przepyszny. W razie potrzeby możecie dolać więcej wody lub dolać jeszcze śmietanki. 








Ciasteczka z pistacjami i orzechami nerkowca


Ciasteczka z pistacjami i orzechami nerkowca to super pomysł na dodatek do kawki. U nas zawsze w słoiku stoi zapas z ciasteczkami, jak ktoś ma ochotę to się częstuje. Oczywiście możecie dodać inne orzechy jakie macie pod ręką, wyjdą przepyszne. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. 

Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:

Składniki: 

- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego 
- 370 g mąki orkiszowej jasnej 
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g orzechów nerkowca 
- 80 g pistacji 

Do miski wsypujemy cukier i dodajemy miękkie masło. Miksujemy mikserem i dodajemy jajka, miksujemy. 

Dodajemy mąkę orkiszową i proszek, ponownie miksujemy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wsypujemy do masy, mieszamy wszystko najlepiej ręką. 

Z masy lepimy kulki i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy ciasteczka przez 13 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę, aby wystygły. 

Ciasteczka przechowujemy w słoiku lub zamkniętym pojemniku.






Jak przygotować idealny lunch do pracy


 

Jak przygotować idealny lunch do pracy?


Jak zachować dobrą kondycję i samopoczucie? Warto zadbać między innymi o zdrową
i wartościową dietę. Jak to zrobić na co dzień, gdy spędzamy sporo czasu w pracy?
Należy pamiętać o odpowiednio zbalansowanym lunchu, podczas którego dostarczymy
do organizmu wszystkich niezbędnych składników.

Co powinno się znaleźć w naszych pudełkach z lunchem? Jakie składniki po prostu muszą do

niego trafić, a których lepiej unikać? O tym napiszemy w dalszej części tekstu.


Dieta pudełkowa czy samodzielne przygotowywanie posiłków?

Lunch w pracy to jeden z najważniejszych posiłków, którego zdecydowanie lepiej nie

lekceważyć. Dzięki niemu dostarczamy bowiem organizmowi energii do wytężonej pracy na

resztę dnia. Do tego celu potrzeba jednak odpowiednio przygotowanych i zaplanowanych

posiłków. Wiele osób przygotowuje pełnowartościowe prowiant do pracy w domu. Dużą

popularnością cieszą się także diety pudełkowe. Która opcja jest korzystniejsza?

Catering dietetyczny to idealne rozwiązanie dla zapracowanych, pragnących odżywiać się

zdrowo. Wystarczy bowiem zrobić zamówienie, by otrzymać wszystkie posiłki, składające się

z prawidłowo dopasowanych składników, wpisujących się w potrzeby i upodobania danej

osoby. To olbrzymia oszczędność czasu i energii. Nie trzeba bowiem spędzać wielu godzin

na zakupach lub w kuchni.

Miłośnicy gotowania mogą jednak zadbać o prawidłowo zbilansowany lunch samodzielnie,

dobierając jadłospis i wszystkie składniki do swoich prywatnych potrzeb. Własnoręczne

przygotowywanie lunchu do pracy potrafi dać sporo satysfakcji, a także stanowi bardziej

ekonomiczną opcję.


Najważniejsze składniki zdrowego lunchu

Idealny lunch musi zawierać odpowiednie składniki, przygotowane zgodnie z indywidualnymi

gustami albo wskazaniami lekarskimi i dietetycznymi. Zawsze warto sięgać po produkty

wysokiej jakości, pochodzące od sprawdzonych producentów.

Takie artykuły spożywcze oferuje dostawca zdrowej żywności i sklep zielarski Evital.

Warto sięgać po certyfikowane produkty, bez sztucznych dodatków, konserwantów, wolne od
GMO. To skuteczny sposób na zdrowie i piękny wygląd.

Aktualna piramida żywienia – przygotowanie zdrowego i smacznego lunchu

Każdy posiłek, w tym również lunch do pracy, musi być budowany zgodnie z zaleceniami

aktualnej piramidy żywienia, przygotowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Co zatem umieścić na talerzu, jeśli pragnie się zadbać o dobrą kondycję zdrowotną oraz lepsze

samopoczucie? Podstawą posiłku powinny być warzywa i owoce, a także produkty z ziaren zbóż. Kolejnym elementem jest nabiał. Na samym szczycie znajdują się tłuszcze

(roślinne i zwierzęce).

Dodatkowo nie można zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości napojów w ciągu całego

dnia. Może to być czysta woda, herbata lub napary ziołowe.


Zdrowy lunch – co musi trafić na talerz?

Oprócz uwzględnienia wszystkich typów produktów spożywczych, trzeba zadbać o prawidłowe

proporcje podstawowych składników odżywczych.

Około połowę każdego lunchu powinny stanowić świeże warzywa i owoce, czyli bogate źródło:

  • witamin,

  • minerałów,

  • błonnika.

Warto wybierać produkty sezonowe, wyróżniające się pysznym smakiem i aromatem.

Poza nimi na talerzu muszą znaleźć się węglowodany złożone (1/4 posiłku) i białko

(1/4 posiłku). Jakie węglowodany najlepiej wprowadzić jako wartościowe uzupełnienie dania?

Świetnie sprawdza się makarony, ryż lub pełnoziarniste pieczywo.

Podstawowym źródłem białka są natomiast mięso i ryby, a także inne produkty odzwierzęce,

w tym jajka, masło lub przetwory mleczne. W diecie wegańskiej lub wegetariańskiej wprowadza

się zamiast nich rośliny bogate w białko, jak fasola, soja, soczewica i ciecierzyca.

Dzięki takiemu skomponowaniu posiłku, dostarcza się wszystkich potrzebnych składników we

właściwych ilościach.


Zdrowa dieta – posiłki pełne kolorów i smaku

Choć na pierwszy rzut oka opisane powyżej zasady wyglądają na dość skomplikowane, takie

przyrządzanie posiłków szybko wchodzi w krew. Zdecydowanie warto o to zadbać, by czuć się

zdrowo, mieć sporo energii i siły do pracy każdego dnia.


Gościnny wpis sponsorowany.

Karmelizowane jabłka

 


Dzień dobry dzień dobry. No i znowu mamy piątunio, jak ten czas tak szybko leci a te weekendy jeszcze szybciej. Dzisiaj mam dla was przepis na karmelizowane jabłka, bo dostałam wiele pytań jak je robię. Możecie je dodać do owsianki, do naleśników, do placków czy zjeść z dodatkiem jogurtu. Są naprawdę przepyszne. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia i całego weekendu. 


Polecam wam także inne przepisy na jabłka:



KARMELIZOWANE JABŁKA 

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 3-4


Składniki:

- 4 duże jabłka
- 3 łyżki cukru - u mnie trzcinowy dark muscovado
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki wody
- serek mascarpone
- gęsty jogurt naturalny

Przygotowanie:

Obieramy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. 

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy. Jak cukier się rozpuści to wrzucamy jabłka i cynamon, przesmażamy przez 5 minut. 

Serek mascarpone mieszamy z jogurtem. 

Jabłka wykładamy do miseczek i dodajemy serek z jogurtem.





Szarlotka na zimno

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na szybkie i łatwe ciasto, które zrobi absolutnie każdy bez najmniejszego problemu. Szarlotka na zimno smakuję po prostu obłędnie i musicie ją koniecznie zrobić. Jestem pewna, że będzie wam smakowała. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Składniki:

- 1,7 kg jabłek
- 1 szklanka wody
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka - u mnie malinowa
- 20 g żelatyny
- 100 g suszonej żurawiny - u mnie słodzona sokiem jabłkowym Bakaliano
- 400 g biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 50 g startej czekolady

Przygotowanie:

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Układamy 2/3 biszkoptów.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do garnka i wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz cynamon. Gotujemy 15 minut aż zmiękną. Dodajemy żurawinę i mieszamy. 

Wsypujemy galaretkę i żelatynę i ponownie mieszamy. 

Masę wykładamy na biszkopty i układamy pozostałe biszkopty i schładzamy w lodówce. 

Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną na sztywno. Przekładamy na masę jabłkową (musi być całkowicie zimna). Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ponownie schładzamy. Ciasto jest gotowe i jest obłędnie pyszne.

Polecam wam produkty ze sklepu Bakaliano, są rewelacyjne i mają naprawdę świetne ceny. Zróbcie sobie zapasy i zakupy na święta. Oprócz bakalii znajdziecie tam mnóstwo innych fajnych produktów, orzechy, pestki, nasiona, produkty dla dzieci, cukry, mąki i wiele wiele innych.
Mam dla was także 10% zniżki z kodem maniusia10. 




Wpis powstał we współpracy z Bakaliano. 

Deser z płatkami cynamonowymi

 


Dzień dobry w poniedziałek. Jak tam minął wam weekend, u mnie dość pracowicie, ale znalazłam także czas na odpoczynek. Dzisiaj tak od rana mam dla was fajną propozycję na pyszny deser lub śniadanie. Przygotujecie go w ciągu dosłownie 10 minut a jestem pewna, że będzie wam smakował. Zapraszam i życzę miłego dnia. 

Polecam wam także inne przepisy na desery:


DESER Z PŁATKAMI CYNAMONOWYMI

Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:

- 500 g jogurtu naturalnego gęstego
- frużelina wiśniowa
- płatki cynamonowe Nutlove

Przygotowanie:

Potrzebne będą do przygotowania deseru trzy szklaneczki lub pucharki. 

Na dno każdej szklanki wsypujemy po kilka płatków, układamy warstwę jogurtu naturalnego oraz warstwę frużeliny wiśniowej. 

Następnie wsypujemy ponownie po kilka płatków, układamy warstwę jogurtu naturalnego oraz frużeliny wiśniowej. 

Na wierzchu układamy po kilka płatków. 

Deser możemy schłodzić w lodówce lub jeść od razu. 

Deser przygotowałam z produktów Allnutrition, które możecie kupić w sklepie sfd. Polecam bo te produkty są świetne. Płatki cynamonowe są z kaszy manny i ryżu z cynamonem (bez cukru, bez oleju palmowego), frużelina jest w wielu smakach do wyboru (także produkt bez cukru). Zobaczcie sobie koniecznie. 

Mam dla was także zniżkę -10% na zakupy z kodem MANIUSIA10





Wpis powstał we współpracy z Allnutrition.