Naleśniki cytrynowe z makiem



NALEŚNIKI CYTRYNOWE Z MAKIEM 

Masz ochotę na pyszne, mięciutkie i orzeźwiające w smaku naleśniki z makiem, podane z cytrynowym twarożkiem, są rewelacyjne w smaku, wprost rozpływają się w ustach. Takie naleśniki możesz podać na śniadanie lub obiad. Jestem pewna, że będą ci smakowały. Miłego dnia i smacznego. 
 
Składniki:

- 500 ml mleka 
- 100 ml wody
- 60 g masła
- 250 g mąki pszennej typ 480
- 4 jajka 
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zmielonego maku
farsz
- 600 g twarożku półtłustego 
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- cukier do smaku 

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnku i rozpuść w nim masło. Do misy wsyp mąkę, dodaj sól i cukier, zmielony mak. Wlej mleko z masłem i dodaj jajka. Zmiksuj wszystko na gładką masę. 

Dodaj sok z cytryny. Odstaw na 15 minut. 

Rozgrzej patelnię i wylewaj łyżką porcję ciasta, smaż naleśniki z obu stron na rumiano. 

Twarożek zmieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i cukrem. Nakładaj twarożek na naleśniki i zwiń jak chcesz - ja tym razem wybrałam trójkąty ale mogą być ruloniki. 

Podawaj z kleksem jogurtu i plasterkiem cytryny. Naleśniki możesz podać na śniadanie lub obiad. 





Chleb owsiany

 


CHLEB OWSIANY 

Zapraszam cię dzisiaj na domowy chlebuś owsiany, jest przepyszny i bardzo długo zachowuje świeżość. Spróbuj a pokochasz go tak jak ja i będziesz go piekła cały czas. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Smak cię zachwyci. 

Składniki:

- 550 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych 
- łyżeczka cukru
- 5 łyżek płatków owsianych 
- 2 łyżki oleju 
- 550 g mąki pszennej 
- 2 płaskie łyżeczki soli 
dodatkowo 
- łyżka masła do wysmarowania keksówki 
- płatki owsiane do posypania 
- łyżka oleju do posmarowania chleba 

Przygotowanie:

Do misy wlej ciepłą wodę i dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i wlej olej. 

Następnie wsyp mąkę i sól. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 7 minut. 

Keksówkę (35x12) wysmaruj masłem i wysyp płatkami owsianymi. Przełóż ciasto. Posyp płatkami owsianymi i posmaruj olejem za pomocą pędzelka lub dłoni. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin. 

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, grzanie góra dół. Piecz chleb przez godzinę. Upieczony chleb przełóż na kratkę, aby wystygł. 

Polecam ci ten chlebuś jest przepyszny i ostrzegam bardzo szybko znika - zrób od razu dwa chlebki. Miłego dnia i smacznego.





Mazurek dubajski



MAZUREK DUBAJSKI 

Kolejny mazurek, który musicie zrobić na święta, pyszny chrupiący idealnie słodki, nie można przejść obok niego obojętnie. Przygotujecie go w ciągu kilku minut. Naprawdę warto bo smak wymiata. Zaskocz swoich gości i rodzinkę i przygotuj razem ze mną to pyszne.


Składniki:

- 3 żółtka 
- 30 g cukru 
- 150 g mąki pszennej tortowej typ 450 
- 80 g zimnego masła 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Dodatkowo 
- 100 g ciasta kataffi 
- 200 g pasty pistacjowej z białą czekoladą 
- 2 łyżki konfitury malinowej (lub innej)
- 120 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki 30 % 
- duża garść posiekanych pistacji 

Przygotowanie:

Foremka prostokątna do tarty z wyjmowanym dnem (35x11)

Do misy robota włóż żółtka, cukier, pokrojone masło, mąkę z proszkiem. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z odpowiednią nakładką (motylkiem). Rozwałkuj ciasto na prostokąt i przełóż na foremkę. Dociśnij lekko i rozprowadź po całej powierzchni foremki. Nakłuj widelcem spód ciasta. Ciasto schowaj do lodówki na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez 20 minut. 

Na ciasto przełóż konfiturę malinową i ją rozsmaruj. Ciasto kataffi wymieszaj z pastą pistacjową. Przełóż masę na ciasto. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Przełóż na ciasto, wyrównaj. Posyp pistacjami. Schowaj do lodówki na godzinę. 

I już można się częstować, ale ostrzegam ten mazurek jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. 

Smacznego i miłego dnia. 





Jajka w wiosennym sosie



JAJKA W WIOSENNYM SOSIE

Zapraszam cię dzisiaj na pyszne śniadanko. Moje ukochane jajka w sosie z dodatkiem warzyw, takie lekkie wiosenne śniadanko. Zachęcam  zrób je razem ze mną. Możesz takie jajka przygotować także na świąteczny stół. Zapewniam będą hitem. Życzę ci smacznego i miłego dnia.


Składniki:

- 5 ugotowanych jajek 
- długi zielony ogórek 
- pęczek rzodkiewek 
- pół papryki czerwonej 
- pół papryki żółtej
- 4 łyżki kukurydzy 
- garść szczypiorku 
- czubata łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Ogórka obierz ze skórki i wytnij środek z pestkami. Pokrój w kostkę. Rzodkiewkę i papryki pokrój w kostkę. Do miski włóż rzodkiewkę, kukurydzę, ogórka, paprykę, szczypiorek, majonez i jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj. 

Jajka pokrój na ćwiartki. Warzywa przełóż na półmisek. Ułóż jajka. Posyp szczypiorkiem i pieprzem.

 Kilka minut i już pyszne i kolorowe danie gotowe. 






Mazurek z jabłkami galaretką i czekoladą



MAZUREK Z JABŁKAMI GALARETKĄ I CZEKOLADĄ 

Kocham mazurki i to jest ciasto, bez którego sobie nie wyobrażam Wielkanocy, chodź zrób ze mną pysznego mazurka z jabłkami w galaretce z dodatkiem czekolady, Jestem pewna, że wszystkim będzie smakował. 


Składniki:

- 3 żółtka 
- 30 g cukru 
- 150 g mąki pszennej tortowej typ 450 
- 80 g zimnego masła 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
dodatkowo 
- 500 g prażonych jabłek ze słoika 
- 1 galaretka o dowolnym smaku - u mnie agrestowa 
- 120 g czekolady - u mnie pół mlecznej i pół gorzkiej 
- 80 ml śmietanki 30 % 
- garść posiekanych orzechów pekan (lub innych ) 
- garść posiekanych ananasów kandyzowanych 

Przygotowanie:

Foremka prostokątna do tarty z wyjmowanym dnem (35x11)

Do misy robota włóż żółtka, cukier, pokrojone masło, mąkę z proszkiem. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z odpowiednią nakładką (motylkiem). Rozwałkuj ciasto na prostokąt i przełóż na foremkę. Dociśnij lekko i rozprowadź po całej powierzchni foremki. Nakłuj widelcem spód ciasta. Ciasto schowaj do lodówki na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez 20 minut. 

Jabłka prażone przełóż go garnka i je podgrzej. Wsyp galaretkę i wymieszaj. Przełóż masę na upieczone ciasto. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Przełóż na ciasto, wyrównaj. Posyp orzechami i kandyzowanym ananasem. Schowaj do lodówki na godzinę. 

I już można się częstować, ale ostrzegam ten mazurek jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. 

Smacznego i miłego dnia.






Babka cytrynowa



BABKA CYTRYNOWA 

Obłędna w smaku, wilgotna, cytrynowa po prostu przepyszna babeczka. Koniecznie musisz ją zrobić bo nie można się jej oprzeć. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Obowiązkowa pozycja na stół Wielkanocny. 


Składniki:

- 5 jajek
- 250 g cukru 
- 200 ml śmietanki 30%
- sok i startą skórką z 1 cytryny
- 380 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 100 g roztopionego masła 

lukier - szklanka cukru pudru plus sok z cytryny - 3-4 łyżki 

Przygotowanie:

Do misy wbij jajka i wsyp cukier i cukier waniliowy, zmiksuj na puch. Wlej śmietankę i ponownie chwilkę miksuj. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszaj. 

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników, wlej roztopione masło i ponownie zmiksuj. 
Keksówkę (35x12) wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50-60 minut. Po upieczeniu wyciągnij babkę z blaszki i przełóż na kratkę niech przestygnie. 

Cukier puder wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny i polej babkę. I już gotowe. Można robić kawkę i częstować się tą pyszną babeczką. Smacznego i miłego dnia.