CYNAMONKI MANIUSI
CYNAMONKI MANIUSI
Pyszne, puszyste, pachnące cynamonem i szczęściem zawijane bułeczki, w których się zakochasz. Chodź zrób je ze mną a obiecuję, że nic lepszego dzisiaj nie zjesz.
Składniki:
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 50 g śmietanki 30%
- 80 g cukru
- 570 g mąki pszennej tortowej typ 450
- szczypta soli
- 110 g roztopionego masła
- 40 g świeżych drożdży
- 20 g mleka w proszku
dodatkowo
- 100 ml śmietanki 30% do polania cynamonek przed pieczeniem
- cynamon do posypania cynamonek
- 2-3 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
Do misy wkrusz drożdże i zasyp je łyżką cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilkę, aby zrobiły się płynne.
Następnie wlej ciepłe mleko i śmietankę i dodaj resztę cukru. Wymieszaj. Dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli, mleko w proszku. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 5 minut. Następnie wlej roztopione masło i ponownie wyrób ciasto przez 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
nadzienie
- 160 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Ciasto podziel na dwie części. Każda z nich rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na prostokątny placek. Posmaruj nadzieniem i zwiń jak roladę. Podziel na części. Z porcji wychodzi 20-24 cynamonki w zależności jakiej wielkości je zrobisz.
Dwie formy do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż cynamonki (możesz je także ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Polej śmietanką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut aż się lekko zarumienią.
Krem
- 2 serki kanapkowe śmietankowe (270 g)
- 60 g cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki na krem wymieszaj i posmaruj nim cynamonki. Posyp jeszcze na koniec cynamonem.