Ciasto jogurtowe z gruszkami i kruszonką

 


Składniki:

- 150 g jogurtu naturalnego
- 180 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g gruszek w syropie

kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

Tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy pokrojone gruszki.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców. 

Kruszonką posypujemy ciasto. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. 




Sałatka ze szparagami i serem feta

 


Moje ukochane szparagi już królują, korzystam więc póki są. Zawsze każdego roku bardzo ubolewam nad tym, że tak szybko się kończą. 
Dzisiaj zapraszam was na bardzo szybką i pyszną sałatkę z dodatkiem szparagów, jestem pewna, że będzie wam smakowała. 

Składniki:

- pół sałaty lodowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 250 g zielonych szparagów
- 100 g sera feta
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- łyżka miodu
- łyżka wody
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi kroję na kawałki i podsmażam je chwilkę na łyżce oliwy. 

Sałatę kroję i układam na dużym talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe, szparagi, posypuję pokruszoną fetą. 

Przygotowuje sos - 3 łyżki oliwy mieszam z łyżką wody, solą, pieprzem, łyżeczką musztardy i łyżką miodu. Polewam sałatkę i już można jeść.