Sztuka łączenia japońskich smaków z winem: dlaczego półwytrawne i różowe rządzą przy sushi
Wpis sponsorowany
Sztuka łączenia japońskich smaków z winem: dlaczego półwytrawne i różowe rządzą przy sushi
Pierwszym skojarzeniem związanym z kuchnią japońską jest sushi – to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych dań na świecie. Zachwyca ono nie tylko swoją oryginalną prezencją, ale także unikalnym smakiem. Aby w pełni wydobyć jego aromaty, warto zadbać o odpowiedni dobór trunku. Z sushi często podaje się wino półwytrawne lub różowe, dlaczego właśnie te rodzaje są tak popularne?
Choć sushi wydaje się prostą potrawą, składającą się z zaledwie kilku składników, to ich połączenie pozwala uzyskać rolki o różnorodnych i niepowtarzalnych smakach. Do wyboru są klasyczne smaki z krewetkami, czy łososiem, i to właśnie od nich najlepiej zacząć przygodę z tym daniem. Oprócz nich znaleźć można także kawałki o pikantnym smaku lub z nutą słodyczy. W różnych regionach świata kucharze eksperymentują z innowacyjnymi kompozycjami, co sprawia, że bogactwo smaków sushi wymaga starannego doboru wina, które będzie harmonizować z każdym kawałkiem.
Wino, które stworzy idealny duet z sushi.
Kuchnia japońska charakteryzuje się złożonym, a jednocześnie delikatnym profilem smakowym. Wybierając wino, warto postawić na takie, które nie zaburzy smaku sushi, lecz stanie się jego doskonałym uzupełnieniem, łagodząc ostrość wasabi. To właśnie z tego powodu do sushi z reguły serwuje się wina półwytrawne lub różowe. Są one lekkie, świeże, a ich neutralna struktura nie przytłacza bogactwa aromatów potrawy.
Dodatkowo trunki o wyższej kwasowości doskonale orzeźwiają podniebienie po tłustych rybach, takich jak łosoś. Zaleca się, aby do delikatnych potraw i ryb wybierać lżejsze wina, unikając ciężkich win czerwonych, których taniny mogą nie współgrać z surową rybą i przytłoczyć jej smak. Warto również pamiętać, że różnorodność sushi sprawia, że kawałki o różnych kompozycjach składników wymagają różnych win. Jakie trunki będą najlepszym wyborem do konkretnych zestawów? Oto kilka interesujących propozycji.
Poznaj wina, które do sushi pasują idealnie!
Wiele win doskonale komponuje się z sushi, ale kilka z nich cieszy się szczególną popularnością. Wśród szczególnie wartych uwagi wymienić można:
– Riesling. Orzeźwiające wino, które pasuje do każdego rodzaju sushi. Nieco słodsze trunki równoważą smak pikantniejszych kawałków.
– Vinho Verde. Uniwersalne wino o lekkiej strukturze, które można łączyć z sushi w każdej odsłonie.
– Sauvignon Blanc. Wina tego szczepu są niezwykle popularne i doskonale komponują się z wieloma rodzajami sushi. Szczególnie dobrze pasują do rolek z nutą słodyczy, na przykład ze świeżym mango.
– Pinot Grigio. Białe wino o zbalansowanej kwasowości i orzeźwiającym smaku, które świetnie współgra ze wszystkimi kompozycjami rolek.
– Wina musujące. Jeśli w zestawie sushi znajdują się kawałki smażonej ryby lub owoce morza w tempurze, korzystnie sięgnąć po wino musujące. Orzeźwiające bąbelki będą doskonałym uzupełnieniem. Sprawdzą się takie wina jak Prosecco albo Cava.
– Wino śliwkowe. W Japonii do sushi serwuje się wino ze śliwek Ume. Chcąc poczuć prawdziwy smak japońskiej kuchni, warto o nim pomyśleć. Doskonale komponuje się z pikantniejszymi kawałkami, ale nie sprawdzi się z kwaśnymi i delikatnymi dodatkami.
Wszystkie wymienione wina i wiele więcej są na stronie https://winezja.pl/wina/do-sushi. Dzięki szerokiemu asortymentowi łatwo znaleźć wino, które wpisuje się w gust gości i tworzy spójną całość z sushi. W razie wątpliwości co do wyboru można skonsultować się z doświadczonym doradcą.
Nie jestem fanką sushi to nie mój smak. Warto wiedzieć z czym najlepiej je podawać.
OdpowiedzUsuńDla mnie kuchnia Japońska to coś pięknego. Sushi bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń