Ciasteczka migdałowe rogaliczki
CIASTECZKA ORZECHOWE
To moje ukochane ciasteczka, bardzo często je piekę i ile bym ich nie zrobiła to zawsze znikają błyskawicznie, zbyt wielu chętnych jest na nie, ale się nie dziwię bo smakują rewelacyjnie i nie można im się oprzeć.
Składniki:
- 200 g masła
- 300 g mąki tortowej typ 450
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- łyżka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
- 100 g zmielonych migdałów lub innych orzechów (może być mąka migdałowa)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Robimy z kulki mały wałeczek i formujemy go na kształt półksiężyca/rogalika i układamy na blaszce z papierem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 11-13 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę aby wystygły. Posypujemy cukrem pudrem.
Możemy także zamoczyć połowę ciastka w czekoladzie i ozdobić posypkami. Przechowujemy w zamkniętych pojemniku.
Częstuj się. Smacznego.



Fajny, prosty przepis. :) Pięknie wygląda efekt :)
OdpowiedzUsuń