Ciasto na zimno słodka księżniczka

 

Ciasto na zimno, które nazwałam słodka księżniczka - bo to ciasto jest po prostu obłędne w smaku. To jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam, ma w sobie tyle pysznych dodatków, że jestem pewna, że je pokochacie. Koniecznie spróbujcie. 
Przepis jest szybki i łatwy do zrobienia. Naprawdę wam je polecam. Pozdrawiam cieplutko i życzę cudownego weekendu. 



Polecam wam także inne ciasta na zimno



CIASTO NA ZIMNO SŁODKA KSIĘŻNICZKA

Przygotowanie: 30 minut + czas chłodzenia w lodówce
Ilość porcji - 16


Składniki:

- dwa opakowania herbatników - użyłam bonitki z biedry te czekoladowe
- puszka kajmaku
- słoik dżemu porzeczkowego
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany 30%
- 60 g czekolady karmelowej
- 100 g orzeszków w czekoladzie - ja miałam w mlecznej i białej
- 100 g truskawki liofilizowanej - ja miałam w białej czekoladzie

Przygotowanie:

Na dno blaszki (35x23) wyłóż warstwę herbatników. Rozsmaruj dżem porzeczkowy i następnie kajmak. Ułóż kolejną warstwę herbatników. 

Serek mascarpone przełóż do miski, wlej 250 g schłodzonej śmietany i wszystko razem zmiksuj na gęsty krem - trwa to dosłownie chwilkę. Do kremu dodaj orzeszki i liofilizowaną truskawkę i wymieszaj łyżką. 

Krem przełóż na herbatniki. Schowaj ciasto do lodówki. 

Do tej samej miski wlej schłodzoną śmietanę i ją ubij. Ja nie dodawałam dodatkowo cukru bo ciasto i tak jest słodkie, ale jak chcesz to możesz dodać. 

Ubitą śmietanę przełóż na krem i zetrzyj na tarce na dużych oczkach czekoladę. Schłodź ciasto co najmniej dwie godziny w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Do kremu zamiast orzechów i truskawki możesz dać pokrojone batony jakie lubisz, wafelki, czekoladę, ciasteczka. To jest jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam. Naprawdę wam polecam.





Komentarze

  1. Orzeszki i truskawki są pokruszone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta na zimno i ten wydaje się prosty z fajnym efektem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to super wygląda, że czuję, że zrobię to ciasto w najbliższym czasie. Uwielbiam robić nowe rzeczy, a takiego ciasta nigdy jeszcze nie robiłam. Wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo elegancko się ta księżniczka prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinotok murowany na widok tego ciasta kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam!! Pierwszy plus- szybkie ciasto, drugi - wygląd od którego cieknie ślinka, trzeci plus i najważniejszy - PYCHOTA!!! Na stałe wchodzi do słodkiego repertuaru!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście iście królewskie ciasto! Idealne na przyjęcie rodzinne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.