2/02/2019 13

Kanapeczki zapiekane z rulonikami salami


Dzień dobry słoneczka. Jak się dzisiaj czujecie, uśmiech jest ? radość jest ? i dobre samopoczucie ? u mnie wszystkiego po troszku. Mamy sobotę i mamy karnawał. Planujecie jakieś spotkania ze znajomymi, imprezki ? ja dzisiaj robię małe spotkanie ze znajomymi. Umówiliśmy się, że każdy coś przygotuje dobrego, jakieś fajne przekąski i przyniesie, tak więc ja nie spędzę całego dnia na przygotowywaniu potraw a i spróbuję coś innego, nowego co przygotują nasi przyjaciele. To idealne rozwiązanie. Ja dzisiaj stawiam na szybkie i mega pyszne przekąski i postanowiłam przygotować takie kanapeczki. Użyłam to co miałam pod ręką, plasterki salami w obsybce pomidorowej i jeszcze dodatkowo w środek zawinęłam suszone pomidory. Mniam jakie to wyszło pyszne. Oczywiście część kanapek została już zjedzona przez moich chłopaków, ale przygotowałam większą ilość i schowałam, wrzucę na chwilę do piekarnika wieczorem jak przyjdą goście i podam. 
Jest to bardzo łatwa i szybka przekąska karnawałowa. Ale takie kanapeczki możecie zrobić w każdej chwili na śniadanie, obiad czy kolację. Polecam i życzę wam cudownej soboty i życzę smacznego. 




Składniki:

- 2 bagietki
- 200 g pieczarek
- kawałek papryki czerwonej i żółtej
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- 100 g sera żółtego
- pomidory suszone w oleju
- rukola
- wykałaczki


Bagietkę kroimy na kromki. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je na patelni na rumiano. Paprykę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy je na pół. 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki bagietki, posypujemy je czosnkiem niedźwiedzim, układamy pieczarki i posypujemy serem. Do środka plasterków salami wkładamy pomidory suszone i zawijamy w roladkę. 

Na wykałaczkę nabijamy kawałek papryki, następnie nabijamy zawinięte salami z pomidorami i ponownie kawałek papryki, wbijamy tak przygotowane wykałaczki w każdą kromkę bułki. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy blaszkę z kanapkami i zapiekamy przez 10-15 minut. Podajemy z rukolą. 


Do tego przepisu użyłam Salami Sokołów. Czy wiecie, że w niedawnym badaniu Polskiego Instytutu Badań Jakości właśnie to salami zyskało najlepsze oceny konsumentów? Salami Sokołów zajęło pierwsze miejsce w wielu kategoriach – smaku, jakości, braku chemicznych dodatków i świeżości. Co ważne, dostępne jest w wielu smakach. To mnóstwo możliwości zastosowań w Waszej kuchni!
Pamiętajcie, że robiąc zakupy warto wybierać te produkty, które są sprawdzone i dają nam gwarancję jakości.

#salamisokolow #najlepszesalami @sokolowpl








13 komentarzy:

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.