Placki z cukinii z serem żółtym niski indeks glikemiczny


Kolejny przepis na pyszne placki, ale tym razem z cukinii. Takie placki zrobicie w kilka chwil i wychodzą naprawdę pyszne. Zaletą i dodatkowym plusem tych placków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i bardzo, ale to bardzo szybko znikają. Możecie je usmażyć lub upiec w piekarniku i podać z czym tylko chcecie, z mięsem lub całą górą rożnych warzyw czy to duszonych czy pieczonych czy w formie surówki. Spróbujcie koniecznie z kiszoną kapustą - rewelacja. Takie placki możecie podać na obiad, zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Życzę wam smacznego i cudownego dnia. 


Składniki:

- 2 małe cukinie - 600 g
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g startego żółtego sera
- 4 łyżki mąki orkiszowej typ 1850
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia


Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy soli i zostawiamy, aby puściła sok. Następnie odciskamy z nadmiaru wody a także możemy cukinie położyć na sitku i tak zostawić na 20 minut. 

Cukinię przekładamy do miski. Dodajemy koperek, ser żółty, jajko, mąkę, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i nakładamy porcję ciasta łyżką, formujemy kotlety i smażymy na rumiano z dwóch stron, na średnim ogniu.

Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Możemy je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, ulubioną surówką lub mięsem. 
Smacznego. 



Komentarze

  1. lubię placki z cukinii, choć serem jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana już się zbieram i jadę do Ciebie na te placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smacznie, na pewno spróbuję! Dziś lub jutro 😁

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas bardzo je lubimy.
    Wpadnij i do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię placuszki z cukinii, z dodatkiem sera żółtego jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają, zjadłabym pewnie wszystkie. Takim plackom trudno się oprzeć. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wykonuję podobne z dodatkiem pieczarek i są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.