2/15/2019 23

Kotlety z kaszą bulgur i warzywami


Bardzo lubię tworzyć różne kotleciki. Ostatnio lubimy te w wersji bez mięsa i powiem wam, że mi one bardzo smakują. Mamy dostępność wielu składników, z których możemy przygotować smaczne, zdrowe i pożywne danie. Takie kotlety podajemy z surówkami lub z sosami, możemy zrobić burgery czy wykorzystać jako dodatek na kanapki. To ja was zapraszam na nieco inne kotleciki i życzę wam cudownego dnia. 
A wy lubicie taką wersję kotletów ? z jakich składników je najczęściej przygotowujecie ?



Składniki:

- 100 g kaszy bulgur
- 500 g upieczonych buraków (mogą być także gotowane)
- kawałek pora
- mała cukinia - około 250 g
- puszka białej fasoli
- puszka soczewicy
- 1 łyżeczka chrzanu
- ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki płatków orkiszowych

Kaszę gotujemy i wsypujemy do miski. Buraki ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo cukinię. Por drobno kroimy, tak samo natkę pietruszki. Ząbek czosnku wyciskamy, fasolę i soczewicę odsączamy i przepłukujemy na sitku pod wodą, miksujemy blenderem.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią buraki z cukinią i por. Chwilkę dusimy. Dodajemy do kaszy razem ze zmiksowaną fasolą, soczewicą. Dodajemy ząbek czosnku, natkę, jajko, chrzan, mąkę kukurydzianą, płatki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem. Z masy formujemy kotleciki i układamy je na blaszce.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi surówkami, mogą być także dodatkiem na kanapki.
Smacznego.


23 komentarze:

  1. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam podobne i mojej Mamie bardzo smakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu. Wygląda naprawdę smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam podobnych kotlecików, kiedyś częściej :) Też mamy dość mięsa, chyba to wiosna idzie! Marzenko zainspirowałaś mnie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotlet musi być mięsny.
    I wtedy daje siłę.
    Ale i te wyglądają dosyć apetycznie.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  6. A u nas dziś na obiad kolejna wariacja na temat kotletów z brokuła. :) Ładnie by się komponowały kolorystycznie z Twoimi kotletami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam kotlety z brokuła, już do ciebie biegnę :-)

      Usuń
  7. też lubię wszelkie kotleciki i to w wersji bezmięsnej, gorzej juz z moim ślubnym;)
    Pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko ile wagowo soczewicy i fasoli? Soczewica raczej zielona niz czerwona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana fasoli jakieś 250 g a soczewicę miałam czerwoną ale możesz dać jaką masz i wagowo około 150 g :-)

      Usuń
  9. Chyba spróbuję coś takiego zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Kotlety wychodzą pyszne i są bardzo łatwe do zrobienia :-)

      Usuń
  10. A ile ich wychodzi z tej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie liczyłam. Były na obiad i miałam jeszcze na drugi dzień na lunch w pracy :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.