2/17/2019 15

Wieniec drożdżowy z masą makową


Nie wiem co takiego ma w sobie ciasto drożdżowe, ale je uwielbiamy. Bardzo lubię wyrabiać ciasto i tworzyć z niego bułki, ciasta, rogaliki. Zostało mi masy makowej i tak się zastanawiałam co z niej zrobić i padło na takiego zawijańca. Powiem wam, że wyszedł po prostu pyszny. Jedliśmy go jeszcze ciepłego, bo nie mogliśmy się powstrzymać.  Taki zawijaniec możecie zrobić z twarożkiem czy z marmoladą. Koniecznie spróbujcie bo naprawdę warto. 
Życzę wam cudownego popołudnia i smacznego. U nas dzisiaj bez słońca, gdzieś się schowało za chmurami. Ale wiosnę czuć coraz bardziej. 



Składniki:
ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej

- pół puszki gotowej masy makowej
- rozbełtane jajko do posmarowania

W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i roczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łączymy brzegi tworząc wieniec. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez około 40 minut do zarumienienia. Studzimy i kroimy na kawałki. 





15 komentarzy:

  1. też lubię ciasto drożdżowe i mak - a całość wygada przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mak i ciasto drożdżowe to idealne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudny. Mam ogromną ochotę na takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne, az czuc ten zapach :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto drożdżowe z makiem smakuje rewelacyjnie :) Zostało mi po świętach trochę maku, może więc upiec coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co roku piekę podobny na Boże Narodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow!!! Fantastycznie wygląda! <3 Zjadłybyśmy kawałek wraz z kubkiem ciepłego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pięknie zrobiony ! A ja też uwielbiam drożdżowe ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm...jak on pysznie się prezentuje, aż nabrałam ochoty na makowe ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  12. cudny ten wieniec :) a drożdżowe uwielbiam od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.