Owsianka niski indeks glikemiczny


Dzień dobry kochani. Dzisiaj mam dla was owsiankę, którą pewnie wiele z was je codziennie i bardzo lubi. Ja ją uwielbiam i jem kilka razy w tygodniu na śniadanie lub posiłek w pracy. Po przeczytaniu wielu książek na temat insulinooporności, pcos oraz niskiego indeksu glikemicznego stworzyłam owsiankę idealną dla osób, które borykają się z tymi problemami i powinny być na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Ja wcześniej - pewnie tak jak wy popełniałam jeden błąd, gotowałam owsiankę. Czasami zalewałam ją wodą wieczorem ale rano ją podgrzewałam. Teraz przerzuciłam się na taką wersję i taka wersja naprawdę mi smakuje. Możecie sobie ją lekko podgrzać jak nie zjecie owsianki w wersji na zimno, ale nie powinno się gotować płatków owsianych. Dodatki takie jakie lubicie plus owoce jagodowe, które także mają niski indeks oraz orzechy lub masło orzechowe, cynamon. Koniecznie spróbujcie takiej wersji i dajcie znać jak wam smakuje. Miłego dnia słoneczka. 


Składniki:

- 3 łyżki płatków owsianych
- gorąca woda
- jogurt naturalny - u mnie skyr
- 80 g twarogu półtłustego
- owoce - maliny i truskawki
- płatki migdałów
- cynamon


Płatki owsiane zalewamy wieczorem gorącą wodą, wody tyle aby dosłownie przykryła płatki. Zostawiamy płatki na noc w misce przykryte talerzykiem. Jeżeli mamy mrożone owoce należy je wyciągnąć, aby się rozmroziły. 

Rano dodajemy pokruszony twaróg i truskawki oraz łyżkę lub dwie jogurtu. Mieszamy wszystko razem. Na wierzch układamy maliny, płatki migdałów i posypujemy cynamonem. 

Zasady przy robieniu owsianki dla osób mających problem z PCOS lub insulinoopornością. Płatków owsianych nie gotujemy, zwłaszcza nie gotujemy na mleku. Zalewamy tylko wodą lub napojem kokosowym czy owsianym, aby zmiękły. Dodajemy owoce jagodowe, ponieważ one mają niski indeks glikemiczny a jak owoce to obowiązkowo dodatek orzechów czy masła orzechowego i kefiru, jogurtu, twarogu. Ważny jest także cynamon lub imbir. Możemy także dodać kakao lub kawałek gorzkiej czekolady 70%. Do owsianki nie dodajemy suszonych owoców. Możemy dodać nasiona chia, len. Jemy owsiankę raczej w postaci zimnej a nie na gorąco. 



Komentarze

  1. Oj... to moja Mama nie zjadła by owsianki na zimno i na słodko - tylko na ciepło... niemniej super, że piszesz takie rzeczy - wskazówki bo one są przydatne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana pewne rzeczy jak się okazuje są bardzo ważne :-)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe śniadanie 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię owsianki, a Twoja cudnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) ja bez owsianki nie wyobrażam sobie już życia :-)

      Usuń
  5. Też od jakiegoś czasu zalewam jedynie gorącą wodą, ale rano. Muszę spróbować zrobić wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kochana :-) dla mnie to zdecydowanie szybsza opcja :-)

      Usuń
  6. Robiłam taką wiele razy, pyszna, u mnie dziś owsianka pieczona ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsianka wygląda idealnie, aż chciałoby się ją schrupać patrząc na to zdjęcie. Ja także na śniadanie jem owsianki ale nie tak często. Niestety przy gromadce dzieci nie mam zbyt wiele czasu dla siebie - zwłaszcza rano. Jak już robię owsiankę to wrzucam do jogurtu jedynie płatki owsiane lub suszone owoce bo takowe zawsze mam pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rano zawsze jest zbyt mało czasu, a taka właśnie owsianka pozwala przygotować bardzo szybkie śniadanie :-)

      Usuń
  8. Niski indeks to coś dla mnie. Poza tym uwielbiam owsianki

    OdpowiedzUsuń
  9. wiele wersji owsianki już u mnie było ale z twarogiem jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zimna owsianka to nie problem dla mnie, ale nie wiedziałam że się płatków nie gotuje. Dzięki za podpowiedź Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  11. PODOBA MI SIĘ.A JESZCZE JAKBY KTO PODAŁ POD DZIÓB TO BYŁOBY EKSTRA :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.