3/28/2019 6

Placki z kaszy jęczmiennej z serem w towarzystwie warzyw i mięsa


Dzień dobry słoneczka. No i mamy już czwartek, jejku jak ten czas zleciał, przecież dopiero co zaczynaliśmy tydzień. Pogoda za oknem niezbyt ciekawa i wiosenna, ale prognozy są dość obiecujące na weekend. Mam nadzieję, że będzie słoneczko. 
Mam dla was dzisiaj super fajny przepis na placki, placki z kaszy. Możesz je zrobić absolutnie z każdej kaszy jaka istnieje, ja wybrałam tą od Dania Babci Zosi bo jest naprawdę pyszna. Jako dodatek wybrałam to co miałam w kuchni - kurczaka i warzywa na patelnię. Ale takie placki możecie podać solo lub z dodatkami jakie chcecie - surówki, sosy. Będzie pysznie i jestem pewna, że wam takie placki będą smakowały.
Kochani ja was zostawiam z przepisem a sama się zbieram do pracy, życzę wam cudownego dnia, dużo radości i uśmiechów. 



Składniki:

- 2 woreczki kaszy jęczmiennej z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim Dania Babci Zosi
- 3 jajka
- 150 g sera mozzarella - tartego
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka czosnku 
- łyżeczka suszonej bazylii


dodatkowo
- warzywa na patelnię
- filet z kurczaka
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- olej


Kaszę jęczmienną z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy ją do miski i studzimy. 

Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pół łyżeczki kurkumy i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy warzywa na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałą kurkumą. 

Do ostudzonej kaszy dodajemy ser mozzarella, wbijamy jajka, dodajemy czosnek, słodką paprykę, bazylię, sól i pieprz i mieszamy.

Dwie blaszki do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Za pomocą łyżki wykładamy porcję kaszy i formujemy placki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy blaszki i pieczemy placki przez 25 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na blaszki kurczaka i warzywa, aby się podgrzały. 

Placki przekładamy na talerze, dodajemy warzywa i mięso. Takie placki możemy wykorzystać na posiłek w pracy, podać z sosem, podać z ulubioną surówką.




6 komentarzy:

  1. Na pewno dobrze smakują w takim towarzystwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę przyznać że z kaszy jęczmiennej jeszcze nie robiłam placków, ale jest to całkiem dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię te kasze z dodatkami, ale placuszków jeszcze nie robiła. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, placków z kaszy jęczmiennej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na taką kaszę :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.