Bułki pszenno żytnie


Uwielbiam piec domowe bułki i chleb. Po prostu kocham i sprawia mi to ogromną radość. No i takie bułki smakują zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu. A zrobienie takich domowych bułek wcale nie jest trudne i wyjdą one każdemu. Spróbujcie nie bójcie się. Idealne na śniadanie, na kolację i na posiłek do pracy. Czyż nie wyglądają one pięknie i pysznie. I zapewniam was, że smakują rewelacyjnie. To co wpadacie na taką bułę - podaje z domowym dżemem lub samych masłem, z szynką i sałatą lub pastami. Kto ma ochotę ?



Składniki:

zaczyn
- 250 g ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej

ciasto
- 430 g mąki pszennej
- 140 g mąki żytniej typ 900
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g ciepłej wody


Przygotowujemy zaczyn - do miseczki wlewamy ciepłe mleko, wkruszmy drożdże i mieszamy. Dodajemy cukier i mąkę i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy sól, olej i jogurt oraz ciepłą wodę. Mieszamy i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni lub miksera z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. 

Po tym czasie blat lub stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy ciasto, jeszcze raz je zagniatamy podsypując mąką pszenną - będzie potrzeba jakieś dwie garście mąki. Z ciasta odrywamy kawałki i dzielimy na 12 kulek. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piekarnik włączamy na 50 stopni i wkładamy bułki na 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30-35 minut do zarumienienia. Bułki po upieczeniu studzimy na kratce. 




Komentarze

  1. na bułkę z dżemem zawsze jestem chętna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapach pieczonych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też, nie ma nic piękniejszego jak zapach domowego pieczywa :-)

      Usuń
  3. idealne, rumiane i w ogóle cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe Marzenko!
    Takie puszyste i od razu chce się po nie sięgać...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostaw nam po jednej posmarowanej masłem i już do Ciebie jedziemy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne te Twoje bułeczki :) Ja ostatnio wpadłam w świat serników i robię je na setki sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam serniki :-) wpraszam się do ciebie na kawałek :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.