Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku


Bardzo lubię jeść placki ziemniaczane, tak samo jak moja rodzinka. Dawno ich nie robiłam i tak się wczoraj zastanawiałam co zrobić na obiad, spytałam chłopaków i oni jednogłośnie krzyknęli, że placki ziemniaczane. Ale postanowiłam zrobić eksperyment. Jedną porcję ciasta usmażyłam tradycyjne na patelni z olejem a drugą porcję upiekłam w piekarniku. 
Efekt - zaskoczył mnie samą. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku miały chrupiącą skórkę a bardzo miękki środek, wyszły po prostu pyszne. Te z patelni są oczywiście jedyne w swoim rodzaju, ale uwierzcie mi te z piekarnika są super. To bardzo fajna opcja jak ktoś nie może jeść takich placków smażonych na oleju i źle się po nich czuje. Takie placki z piekarnika są zdrowszą i taką wersją fit placków. Koniecznie spróbujcie takie sobie zrobić, jestem bardzo ciekawa waszej opinii.  
Życzę wam smacznego i cudownego dnia. 


Składniki:

- 500 g surowych ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju rzepakowego (Woj-Len)


Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy ziemniaki i cebulę do kielicha urządzenia miksującego (ja zmiksowała w Thermomix), dodajemy jajko, mąkę i sól. Miksujemy na gładką masę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Łyżką nakładamy porcje ciasta i formujemy placki. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 15 minut, następnie włączamy funkcję termoobiegu i pieczemy jeszcze chwilkę, aż placki się zarumienią - u mnie 5 minut. 

Ja swoje placki podałam z jogurtem i erytrytolem (możecie użyć cukier, ja ze względów zdrowotnych używam właśnie erytrytol). Smacznego. 



Komentarze

  1. Przepis idealny dla mojej Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie podpieczone;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam,świetny pomysł ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest pomysł, chętni spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam raz takie pieczone w piekarniku i były pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super na pewno zrobię
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze takich placków ziemniaczanych nie robiłam. Zdrowa wersja tej tradycyjnej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladaja wspaniale :) Tez piekłam juz kilka razy placki w piekarniku, z tym , że ziemniaki tarłam na tarce o duzych oczkach. Wyszło zaskakująco pysznie. Nastepnym razem wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie!
    Muszę upiec.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam placki, ale przyznaję od razu, że jeszcze w piekarniku ich nie piekłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie wypróbuję takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.