3/14/2019 10

Warzywa pieczone w piekarniku



Dzisiaj taki prosty, łatwy przepis na podanie warzyw. Ja zazwyczaj piekę ich całą blaszkę i potem wykorzystuje do rożnych dań. Dzisiaj na tapetę idą marchewki i pietruszki, ale możecie upiec także seler - jest naprawdę pyszny w smaku taki lekko orzechowy (ja sama byłam w szoku jak on smakuje po upieczeniu). Wrzućcie na blaszkę buraka, topinambur, kalafiora czy brokuła. Smak pieczonych warzyw jest naprawdę zupełnie inny niż gotowanych, sami spróbujcie. Takie warzywa podaje do obiadu, wrzucam na kanapki, dodaje do pizzy czy zapiekanek, do sałatek. To zdrowa i pyszne przekąska. A może podajcie takie warzywa na spotkaniu ze znajomymi razem z sosem czosnkowym czy jakimś dipem - na przykład z awokado czy pomidorów. Zapewniam, że wszystkim będzie smakowało. A wy pieczecie warzywa ? jak je wykorzystujecie ? napiszcie w komentarzach. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Składniki:

- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- łyżka oleju
- pół łyżeczki soli


Marchewki i pietruszki obieramy ze skóry. Kroimy je w słupki i przekładamy do miski. Polewamy olejem i posypujemy solą. 

Warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 30 minut, grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu, aby warzywa się ładnie zarumieniły.

Takie warzywa piekę bardzo często jako dodatek do obiadu. Można je wykorzystać również na kanapki, do zapiekanek czy pizzy. Smakują naprawdę wspaniale. 
Smacznego.




10 komentarzy:

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.