Chlebek bananowy z kakao, czekoladą i orzechami


Co zrobić jak w kuchni leżą już bardzo dojrzałe banany i nikt nie chce ich już jeść - zrobić chlebek bananowy. My go uwielbiamy i czasami specjalnie odkładam banany, aby dojrzały i żeby z nich zrobić to pyszne ciasto. Przygotowuje go na różne sposoby, dodaje różne składniki - zawsze smakuje. Taki chlebek możecie dać dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub poczęstować nim gości jak wpadną z wizytą. Możecie do niego dodać czekoladę lub orzechy. Do tego kawka, herbatka lub kubek mleka czy kakao jak ktoś lubi. To taki umilacz chwili. 
Życzę wam miłego i pełnego uśmiechu dnia, to kto robi chlebuś bananowy ?


Składniki:

- 3 dojrzałe banany 
- 1 jajko 
- 60 g masła 
- 100 g cukru 
- szczypta soli 
- 220 g mąki orkiszowej jasnej 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
- łyżeczka cynamonu 
- 2 łyżeczki kakao 
- 10 małych kostek czekolady - ponad 100 g 
- 7 orzechów brazylijskich


Do miski wkładamy pokrojone banany i rozgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cukier i jajko, mieszamy.

Roztapiamy masło i jeszcze ciepłe powoli wlewamy do miski cały czas mieszając.

Dodajemy mąkę, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia i sodę, cynamon i mieszamy trzepaczką, dosłownie chwilkę aby składniki się połączyły.

Keksówkę (40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Orzechy i czekoladę siekamy, ale nie za drobno. Posypujemy ciasto po wierzchu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy nasz chlebek przez 50 minut.

Po upieczeniu wyciągamy - papier do pieczenia nam w tym pomoże i kładziemy na kratce, aby wystygło. Po upływie 20 minut możemy jeść. Jeżeli nie macie mąki orkiszowej jasnej możecie dać pszenną. Smacznego. 





Komentarze

  1. Mam mąkę orkiszową i ją zastosuję :) Już wyobrażam sobie jak pachnie podczas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, zjadłabym na podwieczorek spory kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony, zawsze piekę w różnych wersjach ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek bananowy - a i owszem.
    Tylko po co to kakao?
    Maruda.

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaki pyszny chlebek! Bardzo dawno już nie robiłam ciasta bananowego, więc najwyższa pora w końcu go przygotować, bo tym przepisem narobiłaś mi wielkiego apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam chlebki bananowe, a ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.