Follow by Email

niedziela, 26 lipca 2015

Dżem z czarnej porzeczki


Uwielbiam robić domowe przetwory. Ostatnio robiłam z mamą dżem z czarnej porzeczki, zresztą mój ulubiony. Odwiedzając rodziców latem często robię różne przetwory. Tak już jakoś się utarło, że wspólnie mieszamy z mamą w garnku z owocami. Podczas robienia dżemów lub innych słoiczków wpadamy na różne pomysły smakowe. Fajnie tak wspólnie spędzać czas
w kuchni. A Wy zamykacie dary lata w słoiczki ?


Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg czarnej porzeczki
- 400-500 g cukru trzcinowego
- łyżka cukru z wanilią
- łyżka soku z cytryny
- 50-100 ml wody

Wykonanie:

Porzeczki obieramy z szypułek i czyścimy, przelewamy pod wodą. Wrzucamy je do garnka z wodą i zagotowujemy. Dodajemy cukier, cukier z wanilią i sok z cytryny. Gotujemy około 1 godziny, na niezbyt dużym gazie i mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania zwiększamy gaz i podgotowujemy dżem, aby był bardzo gorący. Przekładamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilę do góry dnem.






17 komentarzy:

  1. Czarną porzeczkę bardzo lubię w przetworach. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy może być coś lepszego niż dżem ze świeżych owoców własnej roboty? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U-w-i-e-l-b-i-a-m :)

    Mam jeszcze z zeszłęgo roku, dlatego teraz nie robię, ale za to zrobiłam porzeczkowe wino :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam w planie w tym roku dżemik z czarnej porzeczki :) Uwielbiam zarówno ten z czarnej jak i z czerwonej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już zrobiłam mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki i przerabiam wszystkie owoce, jakie mam w sadzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki, w tym roku robiłam z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasz ulubiony:) - nie może go zabraknąć w spiżarni:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam czarną porzeczkę ale najczęściej robię z niej galaretkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię dżemik z czarnej porzeczki, pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam i ten dżem i przetwory, robię mnóstwo :) pozdrawiam Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny ten dżemik wyszedł! Uwielbiam czarną porzeczkę, najlepiej ze wszystkich rodzajów :D Pięknie się prezentuję :) Na kanapkę czy do owsianki, jogurtu w sam raz ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak pysznie, że ślinka leci....

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie dżem i sok z czarnej porzeczki też już zrobiony :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dżem z czarnych porzeczek uwielbiamy ale już samych świeżych owoców nie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny, mi mama robi taki dżemik :) A ja zamrażam porzeczki a potem dodaję do ciast.

    OdpowiedzUsuń
  16. tez robiłam juz w tym sezonie dżemik z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi