Konkurs na najpyszniejszą jesienną zapiekankę z produktami Henryk Kania



Kochani chciałabym was serdecznie zaprosić razem z firmą Henryk Kania na bardzo fajny konkurs. Do wygrania naprawdę świetne nagrody w postaci produktów od firmy Henryk Kania, super zabawa i radość z gotowania. Bo kochani zadaniem konkursowym będzie stworzenie przepisu. Bardzo was zachęcam do udziału w konkursie i już podaje szczegóły.

- organizatorem konkursu są zakłady mięsne Henryk Kania

- konkurs jest przeprowadzany na moim blogu www.kulinarnamaniusia.pl

- konkurs trwa od dnia 08 października 2018 roku do dnia 17 października 2018 roku

- zadaniem konkursowym jest podanie w komentarzu pod tym postem własnego przepisu na najlepszą jesienną zapiekankę, w której wykorzystacie dowolne produkty firmy Henryk Kania

- udział w konkursie może wziąć każdy - zgłoszenia anonimowe muszą zawierać imię, można podać także swój adres mailowy, każda osoba może zamieścić tylko jedno zgłoszenie konkursowe

- nagrodą w konkursie są paczki niespodzianki z produktami od zakładów mięsnych Henryk Kania, wybierzemy 3 osoby, które otrzymają taką nagrodę, nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski

- ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 23 października 2018 roku, na moim blogu w osobnym poście

- po ogłoszeniu wyników będę czekała 3 dni na kontakt od osób, które wygrały, jeżeli dane osoby się nie zgłoszą wówczas wybierzemy kolejne

- udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do otrzymania nagród w konkursie

- serdecznie zapraszamy, życzymy miłego gotowania i dobrej zabawy a także powodzenia

Komentarze

  1. Składniki:
    1 opakowanie do 400g makaronu penne
    200 g kabanosów od Henryka Kani
    1 opakowanie warzyw na patelnię z kukurydza, brokułami, cukinią, papryką
    ketchup
    150 g sera zółtego
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    Ostra papryczka drobno posiekaną
    Sos francuski do sałatek
    300ml śmietanki 30%

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. A nawet krócej, dobrze jak będzie lekko twardy.
    Naczynie żaroodporne opłukujemy wodą, wkładamy ugotowany makaron. Na makaron wykładamy 1/2 porcji kabanosów pokrojonych na mniejsze kawałki. Polewamy całość ketchupem. Następnie kładziemy opakowanie warzyw na patelnie, papryczkę, solimy, pieprzymy, posypujemy łyżką ziół prowansalskich.
    Teraz wykładamy pozostałe kabanosy.
    Przykrywamy żółtym serem. Polewamy śmietanką 30% wymieszaną z francuskim sosem do sałatek.
    Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości warzyw czyli jakieś 40 minut.
    Angelika Kasiak angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zpiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami (około 3 porcji):
    200g ryżu
    3 laski kiełbaski śląskiej Henryk Kania
    łyżeczka kurkumy
    500 g warzyw (np.papryka, fasolka szparagowa, ugotowane ziemniaki , cebula)
    świeże oregano
    sól morska do smaku
    pieprz czarny do smaku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    garść oliwek
    Około 150 g sera żółtego

    Ugotowany ryż mieszamy dokładnie z kurkumą, następnie warstwami wykładamy go do natłuszczonej formy do zapiekania wraz z mieszanką pokrojonych na mniejsze kawałki warzyw, ziołami, przyprawami, oliwą i plasterkami kiełbasy. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut do czasu, aż wszystko będzie będzie odpowiednio miękkie. Na koniec zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze przez około 10 minut do czasu, aż ser roztopi i zarumieni. Smacznego :-D
    Martyna (martyna206@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny konkurs :) Pomyślę i być może wezmę udział :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko- chyba mam coś co robiłam kilka dni temu;)
    700 g czerstwego chleba,
    2 jajka,
    50 g żółtego sera startego na tarce
    300 ml ciepłego mleka,
    80g kabanosów lub 4 plasterki "Szynki Wędzonej" od Henryka Kani
    50 ml oleju
    1 kulkę mozzarelli pokrojonej w plasterki,
    sól, pieprz i oregano,
    2 pomidory ( u mnie lima)
    Chleb kroje w kostkę. Wsypuję do miski, dodaję jajka, 3/4 sera, mleko i przyprawy. Mieszam.
    Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wykładam połowę masy ( masa jest dość ścisła) i rozprowadzam na całości delikatnie naciskając.
    Na tej masie układam szynkę ( lub kabanosy)i pomidory, posypuję oregano, polewam olejem, a górę posypuję resztą startego sera i układam plasterki mozzarelli. A następnie przykrywam drugą połową masy.
    Patelnie ustawiamy na palniku i zmniejszamy gaz do minimum i smażymy kilka minut.
    Kiedy spód się przysmaży ( sprawdzamy, podważając szerokim nożem) przy pomocy pokrywki lub talerza odwracam i zsuwam masę do smażenia po drugiej stronie. Na koniec zsuwam na talerz i gotowe. Smacznie i przede wszystkim nie wyrzucam czerstwego już chleba,

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona zapiekanka, z nieco zmodernizowanym przepisem :)
    Składniki:
    - 5 średniej wielkości ziemniaczków,
    - 2 czerwone papryki,
    - mała dynia,
    - opakowanie białej kiełbaski z pieprzem,
    - 2 marchewki,
    - 2 duże cebule,
    - natka pietruszki,
    - seler,
    - 3 pomidory,
    - sól,
    - pieprz,
    - ziele angielskie,
    - liść laurowy,
    - zioła prowansalskie,
    - bazylia - najlepiej świeżą
    - ser żółty.
    Kroimy dynię w kostkę i układamy na dnie naczynia, następnie na nią w plastrach układamy ziemniaki. Na ziemniakach układamy białe kiełbaski z pieprzem. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i seler, w plastry marchewkę i pomidory, w piórka cebulę. Całość posypujemy posiekaną pietruszką. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy dwa ziela angielskie, dwa liście laurowe, zioła prowansalskie i dużo bazylii. Całość (jeśli ktoś lubi, jeśli nie to można tego nie robić, szczególnie, że to właśnie dodaje najwięcej kaloryczności :) ) posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny na 180 stopni.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Proponuję pyszną i tanią kolorową zapiekankę z ryżem, kabanosami Henryk Kania i dynią.
    Składniki:
    1 woreczek ugotowanego ryżu (długoziarnisty z dzikim)
    2 dymki ze szczypiorkiem
    1/2 czerwonej papryki
    100 g kabanosów Od Henryk Kania
    50 g mozzarelli w wiórkach + 1 łyżka
    5 łyżek startej na tarce dyni
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
    masło do wysmarowania formy
    1/2 szkl śmietanki 12%
    2 jajka
    Przygotowanie:
    Ryż przekładamy do miski. Dymkę kroimy drobno i dodajemy do ryżu. Kabanosy kroimy w plasterki a paprykę w kosteczkę, dokładamy do ryżu. Następnie wrzucamy 50 g mozzarelli i startą dynię oraz mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy łyżką sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ser na górze się rozpuści.
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zapiekanki pod każdą postacią, dlatego polecam zapiekankę z kaszanką i kapustą kiszoną. 4 kaszanki ,,Henryk Kania", 80 dag kapusty kiszonej,
    4 ziarna ziela angielskiego,
    4 ziarna pieprzu ziarnistego,
    2 liście laurowe,
    1 cebula,
    1/2 łyżeczki majeranku,
    2 łyżki oleju,
    80 dag ziemniaków,
    1/3 szklanki mleka,
    łyżka masła,
    gałka muszkatołowa,
    4 łyżki sera żółtego,
    szczypiorek do dekoracji 1. Kapustę kiszoną szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by kapusta była zakryta. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy około 30 minut, studzimy i odciskamy sok. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko i masło. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry. Kaszankę doprawiamy majerankiem i chwilę smażymy aż się rozpadnie. Na spód naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowaną kapustę. Na kapuście rozkładamy kaszankę wymieszaną z cebulą i przykrywamy masą ziemniaczaną. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach . Zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Życzę powodzenia każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekanka z kaszanką i warzywami.
    Warto poświęcić czas tej zapiekance, gdyż dostarcza dużo wartości odżywczych , m.in.białka,potasu,kwasu foliowego czy błonnika.

    Składniki
    4 kaszanki Henryk Kania
    1 szklanka ciecierzycy
    1 mala cukinia
    1 bakłażan
    1 czerwona cebula
    4 pomidory koktajlowe lub śliwkowe
    1 łyżka płynnego dobrego miodu
    2 łyżki siekanej natki pietruszki,może być więcej
    czarny pieprz i sól do smaku
    olej do smażenia i smarowania naczynia

    Opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą, odstaw na całą noc. Na drugi dzien odlej wodę, zalej ziarna wrzątkiem i gotuj godzinę pod przykryciem, usuwając od czasu do czasu pianę. Odcedź.
    Cukinię i bakłażana należy umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroic w piórka. Pomidorki umyć. Kaszankę bardzo szybko obsmażyć w odrobinie tłuszczu. Zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę, zeszklić, dodać bakłażana, polać miodem, dodać cukinie i smażyć wszystko około max.7 minut.
    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, kaszankę i ciecierzycę. Zapiekać 25-max.30 minut w 180 stopniach. Danie posypać obficie natką pietruszki.
    Smacznego!
    Pozdrawiam Maria.F.
    maria.sara1967@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczone ziemniaki z dynią i kiełbasą białą z szynki
    Dynia kojarzy się z jesienią. Jest słoneczna i pyszna. Proponuję zapiekankę na tę porę roku, szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

    Składniki
    40 dag malutkich ziemniaczków
    1 mała dynia piżmowa
    2 cebule białe
    6 ząbków czosnku
    3 łyżki oliwy
    kilka gałązek rozmarynu
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    kilka gałązek świeżego tymianku
    kielbasa biała z szynki Henryk Kania

    Ziemniaki umyć i osuszyć. Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę podzielić na ćwiartki.
    Warzywa wrzucić do miski. Dodać oliwę i suszone przyprawy , dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, dołożyć białą kiełbasę przekrojoną na pół. Piec około 15 – 20 minut w 40 stopniach. Można od czasu do czasu przemieszać warzywa. Udekorować gałązkami tymianku!
    Smacznego życzy Karol
    karol.stefanowski1212@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie.
    Moja propozycja to idealna propozycja na jesienną obiadokolację...sycąca i przepyszna Zapiekanka z ziemniaków,boczku i wędlin.
    Potrzebujemy:
    Boczek Henryk Kania
    Wędliny i szynke H.Kania
    Ilość wędlin i boczku dowolna
    Około kg ziemniaków
    1 cebule
    1marchew
    150 gram startego żółtego sera
    Majeranek
    Przyprawa do ziemniaków
    Lubczyk
    Sól i pieprz
    Olej
    Boczek i wędliny kroimy w kostkę.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w plastry.To samo marchewka.Cebule w piórka.Piekarnik nastawiamy na 200 st.Do naczynia zaroodpornego wlewamy lyzkę oleju,rozsmarowujemy.Ukladamy ziemniaki,na to boczek,marchewke,cebule i wedliny.Opruszamy przyprawami i ukladamy kolejne warstwy od poczatku aż do wyczerpania składników.Na koniec skrapiamy lyżką oleju i przykrywamy.Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo godziny.Pod koniec posypujemy startym zółtym serem i zapiekamy jeszcze około pięciu minut.
    Zapiekanka jest przepyszna dlatego gorąco polecam i zyczę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja proponuję zapiekankę ziemniaczaną z żurawiną i ogórkami kiszonymi.
    6 szt. średniej wielkości ziemniaków
    6 szt. kiszonych ogórków
    2 czerwone cebule
    kilka plastrów Boczku Wędzonego Henryk Kania
    Kiełbasa Podwawelska Henryk Kania
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    przyprawy: gałka muszkatołowa, słodka papryka, pieprz ziołowy, sól, majeranek, kminek, świeża natka pietruszki, 2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    Ziemniaki, kiełbasę i ogórki pokroić w plastry. Ziemniaki obtoczyć w przyprawach i oleju.
    Naczynie wyłożyć plastrami boczku i układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę, cebulę, ogórki, żurawinę.
    Piec ok. 1 godziny w 200 st. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja propozycja na rewelacyjną jesienną zapiekankę to zapiekanka bolognese, uwielbiam ją i polecam każdemu :) z mięsem mielonym, pysznym chudym boczkiem od Henryka Kani, sezonowo dałam tutaj do niej cukinię i soczystą paprykę szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Może być coś lepszego ? Zapraszam!

    Składniki:
    40 dag makaronu penne
    ½ kg mięsa mielonego z indyka
    15 dag chudego wędzonego boczku Henryk Kania
    2 cebule
    1 mała cukinia
    1 biała papryka
    1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti
    15 dag startego ostrego sera np. cheddar
    Zioła prowansalskie do smaku
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    natka pietruszki do posypania

    Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
    Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać .

    Masę mięsno warzywną wylać na ugotowany makaron, posypać startym serem, zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż ser się rozpuści.

    Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
    Życzę smacznego i wszytkim powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  15. witam.
    Moją ulubioną zapiekanką na jesienną porę jest zapiekanka makaronowa z kabanosami
    Składniki:
    300 gram makaronu penne
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    1 cukinia
    200 gram kabanosów Henryk Kania
    śmietanka 30%
    2 jajka
    natka pietruszki
    curry
    sól pieprz
    200 gram mozzareli
    Makaron gotujemy al dente.Na patelni podsmażamy pokrojoną cebule,czosnek i pokrojone w plasterki kabanosy.Doprawiamy,dorzucamy natkę,całośc mieszamy z odcedzonym makaronem.Jajka połączone ze śmietaną wlewamy do makaronu i podgrzewamy ale nie gotujemy.Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego,na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i zasypujemy porwaną na kawałki mozzarellą.Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut
    pozdrawiam serdecznie
    smacznego
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  16. PYSZNA I NIEDROGA ZASTĘPCZYNI HOT-DOGA
    czyli mini-tarty z parówkami Kani na śniadanie

    Składniki:

    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1/2 opakowania szpinaku (brykiet lub świeży)
    1/2 opakowania parówek Classic od Henryka Kani
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 niewielka cebula
    olej
    sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
    100 g sera typu feta lub pleśniowego
    2 jajka

    Przygotowanie:

    Ciasto rozwijam i wykładam nim kilka foremek (okrągłych lub prostokątnych) wysmarowanych wcześniej odrobinkę tłuszczem. Ważne, by zrobić "brzeżek".

    Na patelni rozpuszczam masło. Szklę cebulę i dorzucam do niej szpinak - rozmrażam pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny i przyprawy. Podsmażam, aż masa się nieco zredukuje. Na koniec dodaję roztrzepane lekko jajka i pokruszony/pokrojony ser. Mieszam i zdejmuję z ognia.

    Masę wylewam do wylepionych ciastem foremek. Na wierzch wkładam grube plastry parówek.

    Zapiekam w 180-200 stopniach - do zrumienienia ciasta i ścięcia masy szpinakowej.

    Takim zapiekanym mini-tartom nikt się nie oprze - nawet niejadek! <3

    A zdjęcie tutaj: https://images.tinypic.pl/i/00972/0ol076p5hqgq.jpg

    Akceptuję regulamin.
    Pozdrawiam!
    Nulek

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja propozycja to pyszna i sycąca jesienna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą śląską Henryk Kania, dynią i aromatycznym sosem

    Składniki:
    1. 10-12 ziemniaków
    2. 5 pętek kiełbasy śląskiej Henryk Kania
    3. 500g dyni (po obraniu)
    4. 2 duże cebule
    5. Papryka czerwona
    6. Duża marchewka
    Sos:
    1. Szklanka mleka
    2. 400ml śmietany 18%
    3. 1,5 szklanki startego sera żółtego
    4. 4 jajka
    5. Łyżka ziół prowansalskich
    6. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    7. Łyżeczka soli
    8. Łyżeczka pieprzu
    9. Szczypta chili
    Dodatkowo:
    1. Olej do smażenia
    2. Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego

    Sposób przygotowania:
    1. Ziemniaki i cebulę obieramy i myjemy.
    2. Ziemniaki kroimy w talarki i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
    3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki, razem podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
    4. Dynię i marchewkę obieramy, a z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa myjemy i kroimy w średnią kostkę.
    5. Do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, połowę kiełbasy wymieszanej z cebulą, połowę pokrojonych warzyw, drugą warstwę ziemniaków, resztę kiełbasy z cebulą i pozostałe warzywa.
    6. Mleko, śmietanę, jajka, szklankę startego sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i chili mieszamy i zalewamy zapiekankę.
    7. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywę, posypujemy resztą startego sera żółtego i pieczemy, aż ser się rozpuści.

    Smacznego! :)

    Katarzyna P.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne przepisy tutaj podajecie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. WIELKOPOLSKA TARTA ZIEMNIACZANA

    Składniki na ciasto:

    120 g masła
    250 g mąki pszennej
    1 żółtko
    3 łyżki wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

    Pozostałe składniki:

    3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (mogą być np. z poprzedniego obiadu)
    1 por (biała część)
    2 średniej wielkości pomidory (najlepiej takie mięsiste, jak np. bawole serca)
    3-4 plastrów szynki Maestro Henryk Kania
    5-6 kabanosów Maestro Henryk Kania
    200 g śmietanki kwaśnej 18%
    1 jajko
    100 g ulubionego żółtego sera
    100 g ulubionego twarogu (ja dałam chudy) lub sera typu ricotta, mozzarella - co kto lubi
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    oregano
    pieprz
    natka pietruszki
    koperek
    sól
    pieprz

    Masło siekamy, a następnie zagniatamy szybko z resztą składników. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut.

    Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a potem kroimy w plasterki. Ziemniaki i szynkę też kroimy na plastry, podobnie jak pora i kabanosy (białą część) - w talarki.
    Śmietanę łączymy z roztrzepanym jajkiem, startym żółtym serem i rozdrobnionym twarogiem (lub innym wybranym serkiem). Dodajemy 1 łyżkę musztardy i przyprawy - do smaku.

    Ciastem wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm lub kwadratową średniej wielkości. Ciasto nakłuwamy, a potem podpiekamy przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza.

    Wyjmujemy, smarujemy musztardą, a na niej układamy plastry ziemniaków. Na ziemniakach ląduje por i szynka z kabanosami. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-serową. Na wierzchu układamy pomidory i sypiemy odrobinę przypraw.

    Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach C., aż masa się ładnie zetnie.

    Tarta jest prosta, aromatyczna, smaczna - idealna na jesienne popołudnie, no i w kolorach, które niesie ze sobą jesień - złocisto-rdzawo-ruda. Syci doskonale, dodaje energii - i nie trzeba się jej wstydzić ani przy zwykłym obiedzie, ani na rodzinnym przyjęciu. Bo po prostu jest cudowna! Smacznego!

    Mirka Wawrzyniak
    P.S. Zdjęcie wrzucam na FB. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dobry wieczór.
    Chciałabym zaproponować zapiekankę z dodatkiem brokuła i wędlin.
    składniki-
    450 g mrożonego brokuła
    2 kielbasy podwawelskie Henryk Kania
    300 g dowolnego makaronu
    200 g startego żółtego sera
    2 szkl mleka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    sól pieprz
    Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente,to samo robimy z makaronem.Kiełbasę podwawelską H.Kania kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie,smażymy aż do zarumienienia.Do rondelka wlewamy mleko,masło,m,ake i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu,gdy sos zgęstnieje przelewamy go na patelnię do kiebasy.Dodajemy czosnek,przyprawy i starannie mieszamy ze sobą.Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła,układamy makaron,na to brokuły i całość zalewamy przygotowanym sosem.Wsadzamy do rozgrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy około 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy na moment ,posypujemy serem i zapiekamy kolejne 10 minut.
    Zapiekanka jest obłędna w smaku.Szczerze zachęcam do wypróbowania.
    Pozdrawiam.Zuzanna

    OdpowiedzUsuń
  21. Jesienna zapiekanka męskim okiem

    Składniki:

    300 g makaronu rurki
    300 g obranej dyni
    brokuł
    kalafior
    żółta i czerwona papryka
    200 g schabu wędzonego Henryk Kania
    200 g boczku wędzonego Henryk Kania
    pęczek natki pietruszki
    150 ml śmietanki 30%
    250 g sera mozarella
    50 g sera parmezan
    pomidorki koktajlowe do dekoracji
    4 ząbki czosnku
    cebula
    sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
    oliwa

    Przygotowanie:

    Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

    Dynię kroimy w kostkę i skrapiamy oliwą, układamy w naczyniu do zapiekania. Następnie posypujemy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy w 180 st. C około 30-35 minut.

    Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przesmażamy razem krótko.

    Paprykę kroimy w kostkę. Natkę siekamy.

    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę sera dodajemy do śmietanki i mieszamy razem z natką. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

    Makaron mieszamy z papryką i śmietanką.

    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu, połowę warzyw oraz mięso. Podobnie układamy drugą warstwę.

    Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy resztą sera żółtego.

    Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

    Smacznego :)

    Łukasz

    OdpowiedzUsuń
  22. Zapiekanka "JESIENNY SMAKOŁYK"

    SKŁADNIKI:

    - 0,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej z marchewką )
    - 5 kawałków Białej Kiełbasy z Szynki Maestro Henryk Kania
    - 30 dag grzybów leśnych ( można też użyć mrożonych )
    - 2 średnie cebule
    - sól
    - pieprz
    - 3 łyżki masła
    - pół łyżeczki kminku
    - 15 dkg sera żółtego

    1. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i zagotowujemy, odlewamy wodę, uzupełniamy świeżą wodą, dodajemy kminek i gotujemy aż do miękkości.
    2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę aż się zrumieni, dodajemy kapustę z kminkiem, przyprawiamy wg smaku i chwilę podsmażamy a potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    3. Na patelni rozpuszczam kolejną masła , podsmażamy pokrojone grzyby, przyprawiamy je pieprzem i solą i odkładamy na talerz a na patelnie dokładamy masła i podsmażamy białe kiełbaski z szynki firmy Kania
    4. Białe kiełbaski Kania przekładamy do naczynia żaroodpornego na kapustę, następnie wykładamy podsmażone grzyby leśne
    5. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 minut, potem wyjmujemy danie, posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i zapiekamy ok 5 minut.
    Zapiekanka jest przesmaczna, aromatyczna i zapewne nasyci oraz odsunie jesienna chandrę :)

    SMACZNEGO !!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Moja propozycja to:
    Schab i kiełbaski w kapuście:
    0,5 kg schabu z kością Henryk Kania
    8 kiełbasek podwawelskich z szynki Henryk Kania
    1 kg kiszonej kapusty
    3 łyżki smalcu
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    8 nasion jałowca
    1 listek laurowy
    1 łyżeczkę nasion kminu
    2 szklanki drobiowego bulionu
    1 szklankę wytrawnego rieslinga

    Cebulę i czosnek grubo posiekać, schab zostawić w całości z kostką. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelać ją zimną wodą i odcisnąć. W dużej brytfance rozgrzać smalec, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażyć i dodać kapustę, jałowiec, liść laurowy i kminek. Wlać bulion i wino, zagotować. W kapustę włożyć schab z kością, brytfankę przykryć pokrywką albo folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 160C piekarnika na 1 godzinę. Po godzinie wyjąć schab, oddzielić mięso od kości, pokroić i wymieszać z kapustą. W kapustę włożyć kiełbaski podwawelskich i całość piec jeszcze przez 20 minut. Kapustę podawać ciepłą z pieczonymi ziemniakami i musztardą.

    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

  24. MAKARONOWY TORT SCHABOWY ;)

    Składniki:

    300 g schabu pieczonego Henryka Kani
    2 papryki
    300 g pieczarek
    300 g startego żółtego sera
    2 jajka
    130 ml śmietany 18%
    1 łyżeczka soli
    1 szczypta pieprzu
    1 szczypta słodkiej papryki
    1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
    olej do smażenia

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    125 ml mleka
    1 żółtko
    pieprz, sól - do smaku

    1 opakowanie makaronu canelloni
    1/2 opakowania makaronu penne (rurki)


    Przygotowanie:

    Makaron canelloni podgotowujemy al dente w osolonej wodzie, żeby nie pękał później.
    Makaron penne gotujemy też al dente - oddzielnie.

    Schab kroimy w kostkę.
    Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę, a potem wrzucamy na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju przez kwadrans.

    Siekamy pieczarki i dorzucamy na patelnię.
    Smażymy kolejny kwadrans. Dodajemy schab od Henryka Kani.

    Całość zalewamy śmietanką i smażymy, aż śmietana się zredukuje i całość zgęstnieje.
    Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę sera startego i dodajemy jajka. Mieszamy.

    Robimy sos: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę do rondelka i dolewamy mleko, mieszając, aż zgęstnieje.
    Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę sera oraz żółtko. Przyprawiamy.

    Masą ze schabem wypełniamy canelloni i ustawiamy pionowo wokół średniej wielkości tortownicy, tworząc brzeg.
    Dno wykładamy makaronem penne. Na to - warstwa masy i znów makaron i tak na zmianę. Górną warstwę zalewamy sosem.

    Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 30-40 minut, aż masa się zetnie i zrumieni.
    Podajemy na ciepło lub na zimno - w obu wersjach torcik cudownie smakuje!

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.