Rozwiązanie konkursu na najpyszniejszą jesienną zapiekankę z produktami Henryk Kania


Kochani mamy wyniki konkursu na najpyszniejszą zapiekankę jesienną z produktami Henryk Kania. Jak zawsze przysłaliście dużo zgłoszeń i naprawdę wszystkie bardzo ciekawe i pyszne. Bardzo, ale to bardzo wam wszystkim dziękujemy. Jednakże musieliśmy wybrać tylko trzy propozycje. A powiem wam, że było bardzo ciężko i długo myśleliśmy nad ostatecznymi wynikami. Ale nie będę przedłużać i już ogłaszam wyniki. 

Paczki pełne produktów Henryk Kania otrzymują:

NULEK - PYSZNA I NIEDROGA ZASTĘPCZYNI HOT-DOGA CZYLI MINI-TARTY Z PARÓWKAMI NA ŚNIADANIE.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 opakowania szpinaku (brykiet lub świeży)
1/2 opakowania parówek Classic od Henryka Kani
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku 
1 łyżka soku z cytryny 
1 niewielka cebula 
olej 
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
100 g sera typu feta lub pleśniowego 
2 jajka 

Przygotowanie:

Ciasto rozwijam i wykładam nim kilka foremek (okrągłych lub prostokątnych) wysmarowanych wcześniej odrobinkę tłuszczem. Ważne, by zrobić "brzeżek".

Na patelni rozpuszczam masło. Szklę cebulę i dorzucam do niej szpinak - rozmrażam pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny i przyprawy. Podsmażam, aż masa się nieco zredukuje. Na koniec dodaję roztrzepane lekko jajka i pokruszony/pokrojony ser. Mieszam i zdejmuję z ognia. 

Masę wylewam do wylepionych ciastem foremek. Na wierzch wkładam grube plastry parówek.

Zapiekam w 180-200 stopniach - do zrumienienia ciasta i ścięcia masy szpinakowej.


ZUZANNA - ZAPIEKANKA Z DODATKIEM BROKUŁA I WĘDLIN

Składniki:

450 g mrożonego brokuła
2 kiełbasy podwawelskie Henryk Kania
300 g dowolnego makaronu
200 g startego żółtego sera
2 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
sól pieprz

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente,to samo robimy z makaronem.Kiełbasę podwawelską H.Kania kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie,smażymy aż do zarumienienia.Do rondelka wlewamy mleko,masło,mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu,gdy sos zgęstnieje przelewamy go na patelnię do kiełbasy. Dodajemy czosnek,przyprawy i starannie mieszamy ze sobą.Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła,układamy makaron,na to brokuły i całość zalewamy przygotowanym sosem.Wsadzamy do rozgrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy około 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy na moment ,posypujemy serem i zapiekamy kolejne 10 minut.
Zapiekanka jest obłędna w smaku.Szczerze zachęcam do wypróbowania.


GRAŻYNA MIERZEJEWSKA - ZAPIEKANKA "JESIENNY SMAKOŁYK"


SKŁADNIKI:

- 0,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej z marchewką )
- 5 kawałków Białej Kiełbasy z Szynki Maestro Henryk Kania
- 30 dag grzybów leśnych ( można też użyć mrożonych )
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki kminku
- 15 dkg sera żółtego

1. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i zagotowujemy, odlewamy wodę, uzupełniamy świeżą wodą, dodajemy kminek i gotujemy aż do miękkości.
2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę aż się zrumieni, dodajemy kapustę z kminkiem, przyprawiamy wg smaku i chwilę podsmażamy a potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Na patelni rozpuszczam kolejną masła , podsmażamy pokrojone grzyby, przyprawiamy je pieprzem i solą i odkładamy na talerz a na patelnie dokładamy masła i podsmażamy białe kiełbaski z szynki firmy Kania
4. Białe kiełbaski Kania przekładamy do naczynia żaroodpornego na kapustę, następnie wykładamy podsmażone grzyby leśne
5. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 minut, potem wyjmujemy danie, posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i zapiekamy ok 5 minut.
Zapiekanka jest przesmaczna, aromatyczna i zapewne nasyci oraz odsunie jesienna chandrę :)


Gratulujemy zwycięzcom i czekam na wasze adresy do wysyłki nagród wraz z numerem telefonu - wyślijcie na maila szkodzinska.marzena@gmail.com.
Na wasze dane czekam całe 3 dni, jak ktoś się nie zgłosi wówczas wybierzemy kolejną osobę. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.