Jabłecznik na kruchym cieście


Jabłecznik to obok sernika moje ukochane ciasto. Często jak pytam mojej rodzinki jakie ciasto mam zrobić to wołają - z jabłkami. Taki jabłecznik możemy podać jeszcze ciepły z lodami lub w wersji dla dorosłych z ajerkoniakiem, albo zimny. Zawsze smakuje. Ja dodaje dużo cynamonu, bo lubię ten zapach i smak. Mamy przed sobą weekend, więc coś słodkiego być musi. No i mamy karnawał i szalejemy. A jakie jest wasze ulubione ciasto ? 
Życzę wam cudownego piątku i całego weekendu, a jak zrobicie taki jabłecznik to dajcie znać jak wam smakował. Buziolki. 


Składniki:

- 540 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 6 żółtek
- 300 g zimnego masła
- 2 duże słoiki pulpy jabłkowej
- łyżeczka cynamonu

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Następnie dodajemy cukier i budynie (proszek), żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 8 kulek. Chowamy je do lodówki na dwie godziny. 

Blaszkę (38x25) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Pięć kulek ścieramy na tarce na dużych oczkach (pozostałe trzy zostawiamy w lodówce) i wykładamy na blaszkę, wyrównujemy i lekko dociskamy. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika, aby przestygło. 

Następnie rozprowadzamy pulpę jabłkową (ja mam taką domowej roboty) posypujemy cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni, grzanie góra-dół, aż nam się ładnie zarumieni. 
Po upieczeniu zostawiamy chwilkę, aby ciasto odpoczęło, przestygło i możemy kroić. 




Komentarze

  1. Wspaniałe ciasto, chyba to nasze narodowe - jabłecznik, szarlotka.
    Częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto, chociaż ja lubię, gdy jabłka są pokrojone na dość duże kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciasto, o tej porze roku smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie smaki zawsze kojarzą mi się z domem rodzinnym. Z chęcią zabiorę się za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jutro piekę z jabłkami ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłeczniki wprost uwielbiam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią bym zjadła kawałek 😊☕🌞💗

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, uwielbiam jabłecznik :D

    OdpowiedzUsuń
  9. z sernikami i jabłecznikami mam tak samo:)
    to wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie również wszyscy bardzo lubię ciasta z jabłkami :) Krucha szarlotka smakuje rewelacyjnie. Gdy nie chce mi się zagniatać ciasta robię jabłecznik zaparzany.

    OdpowiedzUsuń
  11. PYSZNOŚCI! TYLKO JA NIE WIEM CZY DAŁABYM RADĘ POCZEKAĆ AŻ CIASTO ODPOCZNIE PRZED KROJENIEM HAHAHAH

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna klasyka. Ja chyba zapomniałam o jabłkach w tym roku....

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy do jabłek nie trzeba dodać ubitej piany czy kaszy mannej?Moja mama się upiera że jak się nie doda do pulpy to się jabłka rozleją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba i nic się nie rozleją :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  14. A czy bez budyniów można zrobić to ciasto?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.