Rogaliki maślane z marmoladą


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Witam się z wami w piątek i mam nadzieje, że humorki wam dopisują. Ja dzisiaj mam dzień wolny, pospałam sobie a teraz kończę dla was ten post i uciekam załatwiać sprawy. Potem czeka mnie tylko odpoczynek. Za oknem pochmurno i raczej nie ma co liczyć na słoneczko, ale w sercu radość i uśmiech nie schodzi mi z twarzy. Mam dla was przepis na cudowne w smaku rogaliki maślane z przepisu, który jest w naszej rodzinie już od lat. Z tego przepisu robimy bułki, drożdżówki, rogale. Jest sprawdzony i niezawodny, zawsze wychodzą z niego pyszności. Koniecznie spróbujcie jakie to fajne ciasto drożdżowe. Z tego przepisu także zrobicie takie rogale śniadaniowe - wówczas podzielcie placek ciasta na cztery trójkąty a nie na osiem i zawińcie bez nadzienia. Do herbatki czy kakao super sprawa. To ja wam zostawiam przepis a sama już się zbieram. Życzę wam cudownego piątku i dajcie koniecznie znać jak zrobicie rogaliki i jak wam smakują. 


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli

- marmolada
- cukier puder
- jajko do posmarowania rogalików

Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.

Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek, podsypując blat mąką. Każdy placek dzielimy na osiem trójkątów i nacinamy w najszerszej części. Nakładamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki. 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu rogaliki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 








Komentarze

  1. Mój Tata takie uwielbia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kształtne! Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają. Marzenko zdjęcia cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż chce się ugryźć róg tego rogalika :D

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja porywam kilka sztuk:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Marzenko. Pyszności zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko co drożdżowe i chętnie się poczęstuję choć jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy drożdżowe pod każdą postacią :-) pozdrawiam Aguś :-)

      Usuń
  8. Mam pytanie,czy naprawdę musi być 30 gram drożdży?To 6 kostek��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 g drożdży to nie jest 6 kostek. Jedna kostka waży 100 g. Tak więc 30 g to jest jakaś 1/3 kostki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.