Placki z jabłkami i cynamonem


Częstuję dzisiaj pysznymi plackami z jabłkami i cynamonem, mamy grudzień, więc udzieliła mi się przedświąteczna atmosfera. Nawet już wczoraj wyciągnęłam dwie ozdoby świąteczne, będę tak powoli je odkopywać, aby mój mąż nie doznał szoku jak je wszystkie w pokojach rozstawię. Mam też gotowy list do Mikołaja, marzą mi się książki kulinarne, wiem, wiem mam ich sporo, ale ciągle znajduje coś interesującego dla siebie. Znalazłam świetną książkę dotyczącą pieczenia chleba i mam zamiar przetestować wszystkie przepisy. 
Takie placuszki zrobiłam wczoraj wieczorem na kolację, dodałam jabłka, cynamon i przyprawę do piernika, udekorowałam mrożonymi borówkami amerykańskimi. Wyszły po prostu pyszne, część spakowałam do lodówki i zabrałam dzisiaj do pracy. Będą na drugie śniadanie. 
Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki, zachęcam was do dodawania przepisów i do korzystania z pomysłów na szybkie dania.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 jajka
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 180 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 300 g startych jabłek

- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je trzepaczką, dodajemy cukier i ponownie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mleko i ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika, mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką. 

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron na rumiano. Przekładamy na talerze, dekorujemy dowolnymi owocami - ja użyłam mrożonej borówki amerykańskiej i posypujemy cukrem pudrem. Możemy także polać miodem.
Smacznego.


Komentarze

  1. Takie cynamonowe placuszki tą porą roku smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatyczne,proste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z cukrem pudrem wyglądają jak opruszone śniegiem :) rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam dziś podobne na śniadanie :) Kto zresztą nie lubi takich placuszków ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Super placuszki, a ze świątecznymi dodatkami na pewno smakują jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne :) Oj takie placuszki w piątek popołudniu gwarantują udane rozpoczęcie weekendu w dobrym humorze. Doskonała propozycja na którą się piszę z miejsca :)

    Pozdrowionka! :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny świetny przepis do wypróbowania. Bardzo ciekawi mnie smak tych placuszków. Z chęcią spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Placki z jabłkami będę robić jutro na śniadanie, jak niemal w każdą sobotę :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ bym zjadła takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko ja wczoraj dziewczynkom na obiad zrobiłam podobne,też dodałam przyprawę do piernika, były na drozdzach z dodatkiem otrąb. Pyszne wyszły,babki pałaszowały aż miło :)
    A ozdoby i u mnie coraz śmielej się pokazują, kilka bombek już zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co ja bardzo lubię ten przedświąteczny czas, pozdrowionka :-)

      Usuń
  11. Idealne śniadanie. Placuszki wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :D W takiej postaci na pewno wszystkim moim domownikom by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam. Smaki dzieciństwa. Pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapachniało jesienią! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Klasyka, ale za to jaka pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie placuszki ostatnio mogłabym jeśc codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A mi aż zapachniało latem i sadem, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. My jak tylko na przyszły weekend przyjedziemy do domu to też będziemy naszą chatkę ustrajać :D
    A placuszki po takiej robocie by się zjadło :P

    OdpowiedzUsuń
  19. super placuszki :) bardzo lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno nie piekłam placuszków, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie pownienem przeglądać takich blogów na pusty żołądek ;p

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmm, wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super wyglądają! pychotka

    OdpowiedzUsuń
  24. Jabłka i cynamon to duet idealny. :-) Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.