Bezglutenowe gofry, pyszne i bardzo chrupiące


Miałam w ostatnim czasie dużo zapytań o wypieki bez glutenu, powiem szczerze, że nie jestem w tej dziedzinie specjalistką, ale korzystając z wolnego czasu poczytałam, poduczyłam się i pochylę się nad tym tematem na blogu. Będą się pojawiać również takie wypieki, dla wszystkich. Jako pierwszy przepis wypróbowałam gofry bezglutenowe od Lisiej Kawiarenki. Dorotko - te gofry dedykuje przede wszystkim tobie, bo od dawna mnie pytasz o dania bez glutenu, obiecuję, że będzie ich więcej. 
Gofry wyszły wspaniałe w smaku, naprawdę pyszne. Pozostały chrupiące, ponieważ zostawiłam je na kratce a nie ułożyłam na talerzu. Potem schowałam je do pojemnika plastikowego i zamknęłam, na drugi dzień były mniej chrupiące, ale nie zrobiły się gumowate. Z powodzeniem można je zabrać na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, a nawet na wycieczkę albo w podróż. Spróbujecie ?

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru (dałam ksylitol)
- 1/3 szklanki oleju
- 350 ml wody
- 9 g proszku do pieczenia
- 100 g mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, wodę, wsypujemy proszek do pieczenia oraz wszystkie mąki, znowu miksujemy, aż składniki się połączą. 
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją delikatnie olejem - najlepiej za pomocą pędzelka, nakładamy łyżką porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Ja mam gofrownicę o małej mocy, tak więc u mnie pieczenie trwało dość długo. Ale warto naprawdę, bo gofry są pyszne. Po upieczeniu układamy gofry na kratce, aby wystygły, posypujemy cukrem pudrem. Nie układajcie gofrów na talerzu bo zmiękną. Możemy także podać gofry z bitą śmietaną, owocami lub dżemem czy frużeliną. Jest to propozycja gofrów dla osób, które nie tolerują glutenu. 









Komentarze

  1. Gofry na śniadanie z domowym dżemem - pychotka.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko
    narobiłaś smaku aż ślinka cieknie, a gofry właśnie takie chrupiące chodzą za mną od dłuższego czasu.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że narobiłam smaka bo warto je zrobić. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Zawsze jestem głodna jak widzę gofry:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne gofry. Ja używam mąki kukurydzianej i ryżowej. Ale to połączenie też musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie zrobię, bo chrupiące gofry uwielbiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tych mąk wychodzą super gofry ;)
    Próbuję ciągle zrobić bezglutenowe bez jajka, ale moja gofrownica nie chce współpracować :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Wieki nie jadłam gofrów! Już sobie wyobraziłam je w połączeniu z truskawkami i bitą śmietaną... :) Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i zdrowe :D Wygladają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja raczej zawsze robię takie klasyczne. Ale lubię próbować też nowości :) Także jak najbardziej bym spróbowała. Pyszne goferki :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha ! a do tego domowa konfitura <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła :-) lub frużelina :-) i jest po prostu pysznie :-)

      Usuń
  11. z bitą śmietaną i truskawkami:)
    mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno wypróbuję, dzięki za przepis Marzenko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam gofry, pycha z dżemem cukrem pudrem. A tutaj w dodatku bezglutenowe- świetne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ala ja lubię gluten :( chyba :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaciekawił mnie Twój przepis - muszę wypróbować :)
    Wyglądają SUPER! :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Już dawno postanowiłyśmy sobie, że w wakacje odkurzymy naszą gofrownicę :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja uwielbiam smak tego ciasta, ale chyba najbardziej lubię takie bez dodatków, bo niestety zawsze się nimi ubrudzę. Często te dodatki są bardzo sycące np bita śmietana, więc wolę delektować się samym ciastem. Jednak jeszcze nigdy gofrów nie robiłam samodzielnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam gofry ,za kształt i smak .

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko, ja uwielbiam gofry:) Więc sie wpraszam,a w szczególności na takie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. O, to coś dla mnie! Z nieba mi spadłaś z tymi goframi bezglutenowymi. :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  21. Dawno nie jadłam gofrów, a te Twoje wyglądają tak przepysznie... Narobiłaś mi ogromnego smaka :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam słabość do gofrów. Z glutenem czy bez wszystkie są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie ma to jak pyszne gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami to coś, co jem gdy tylko zrobi się ciepło. Uwielbiam je a z przepisu z chęcią skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super Marzenko. No i muszę wreszcie zaopatrzyć się w gofrownicę, bo któregoś dnia zjem monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Gofry bez glutenu jednak nie są takie proste w przygotowaniu. wiem coś na ten temat. poproszę więcej przepisów bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana obiecuję, że się nad tym pochylę i będzie więcej przepisów bez glutenu :-)

      Usuń
  27. Też dodaję mąkę ziemniaczaną do gofrów. Są wtedy właśnie takie fajnie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chrupiące gofry to jest to! *.*
    Ze świeżymi owocami-cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  29. na gofry zawsze chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam gofry z tego przepisu - wyszły "zjadliwe" i to wszystko. Dużo ciemniejsze niż te na zdjęciu bo przecież mąka gryczana jest ciemna - w smaku niestety bardzo odbiegają od glutenowych...

    OdpowiedzUsuń
  31. Pycha! Właśnie zrobiłam, zamieniłam wodę na kefir, rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.