Jajko z szynką i szparagami
Dzisiaj mam dzień wolny, pospałam dłużej i zjadłam z Juniorem pyszne śniadanie - pieczoną owsiankę. Junior siedzi w domu, bo złapało go jakieś przeziębienie i walczymy z nim domowymi sposobami. Lubię jak wpadnie mi raz na jakiś czas taki dzień w tygodniu. Nadrobiłam zaległości, posprzątałam, poprałam - takie kobiece codzienne czynności, poszłam na spacer z psiakiem i przygotowałam pyszny obiad. Na rynku kupiłam szparagi i zrobiłam jajko sadzone z szynką i szparagami w towarzystwie młodych ziemniaczków. Obiad idealny, pyszny i taki wiosenny. Korzystajcie jeszcze póki są szparagi.
Przepis dodaje do naszych Błyskawicznych Piątków na fb.
Zapraszam :-)
Składniki:
- pęczek szparagów
- 150 g dowolnej szynki
- 6 jajek
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Szparagi kroimy na mniejsze części (usuwamy zgrubiałe końce), wrzucamy na patelnię łyżeczkę masła i rozgrzewamy, dodajemy szparagi i posypujemy je solą. Podsmażamy je chwilkę na maśle, powinny lekko zmięknąć. Szynkę kroimy w paski i podsmażamy na patelni z olejem.
Dodajemy do szynki szparagi i wbijamy jajka, posypujemy pieprzem i solą, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu tak długo, aż białko całkowicie się zetnie, żółtko jak ktoś lubi może pozostać płynne.
Podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Super danie :) obiadek idealny że aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Nie mam wątpliwości, że tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, było pysznie :-)
UsuńMarzenko, wyśmienity obiad. Cieszy oko ale i na pewno podniebienie :)
OdpowiedzUsuńBłyskawiczny a do tego jaka pyszny przepis ;) wygląda cudownie, a ja jeszcze przed obiadem ;)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
Usuńsmaczne danie na szybki obiad:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować połączenia jajek i szparagów. Podobno to przepyszny miks. Nawet słyszałam o takiej jajecznicy. Pysznie wygląda Twoje danie. Pozdrowionka serdeczne! :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńMadziu koniecznie, to połączenie jest pyszne :-) miłego weekendu kochana :-)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie dzisiaj u Ciebie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam! Uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńMożna również na śniadanie :-)
UsuńWiosennie ale nie dla każdego :)
OdpowiedzUsuńPysznie Marzenko.
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
UsuńNie odmówiłybyśmy takiego dania i do tego te ziemniaczki z koperkiem <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie jajek i zielonych szparagów - niebo w ustach : )
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pysznie :-)
UsuńMniam !
OdpowiedzUsuńSadzone inaczej! Też kocham tak zjeść z gotowanymi (albo podsmażonymi) ziemniaczkami :) Podoba mi się taki Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńMarzenka obiad miałaś przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTeż chętnie zjadłabym taki wiosenny obiadek :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam szparagów w ten sposób :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super apetycznie ,i mam już pomysł jutrzejszy obiad ,a my w domu uwielbiamy szparagi w każdej postaci :) superr
OdpowiedzUsuńZróbmy tak....Ty jesz szparagi ja ziemniaki, a jajkiem się podzielimy :)
OdpowiedzUsuńTakie dania lubię,cos dla mnie
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szparagi. Bardzo lubię właśnie te zielone. Szybko, a wcale nie tak trywialnie. Podoba mi się Marzenko :)
OdpowiedzUsuńwspaniały letni obiad :)
OdpowiedzUsuń