Mazurek z frużeliną owocową i bezą

 

Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Jak wam mija sobota ? u mnie sprzątanie, gotowanie i zakupy. Teraz usiadłam i pisze dla was post, bo zrobiłam obłędnego w smaku mazurka i muszę się z wami podzielić tym przepisem. Jest tak pyszny, że ciężko się od niego oderwać. 
Kruche ciasto, kwaskowata frużelina owocowa, słodka beza, czekolada i orzechy, pełnia szczęścia. Koniecznie spróbujcie, ciasto jest szybkie i proste, wyjdzie każdemu bez problemu. Takiego mazurka będę robiła na święta, będę wam już tutaj powoli wrzucała świąteczne przepisy, bo ten czas tak szybko leci, może jakieś wybierzecie dla siebie. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku. 

Składniki:

ciasto
- 220 g mąki pszennej tota mąka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki zimnej wody

nadzienie
- 400 g frużeliny owocowej lub gęstego dżemu, marmolady

piana
- 2 białka
- 100 g cukru

- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

dodatkowo
- 40 g czekolady
- łyżka mleka
- garść orzechów brazylijskich

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto, pod koniec wlewamy wodę i jeszcze raz wszystko zagniatamy.

Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spod i wykładamy ciasto, wylepiamy ciastem także boki do połowy wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem j chowamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez 25 minut, grzanie góra dół. Następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy na 15 minut, aby przestygło. Wykładamy frużelinę owocową. Ubijamy białka z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy małe beziki na cieście. 

Pieczemy ciasto jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180. Studzimy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka. 

Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.