Makaron z pesto

 


Cześć. Masz ochotę na szybki i pyszny obiad - zapraszam, zrób go razem ze mną. Potrzebujesz tylko kilku składników i w ciągu kilku minut masz obiad gotowy. Naprawdę polecam. 

Uwielbiam pesto i zawsze mam zapas w lodówce, używam go do makaronu właśnie, na kanapki, do placków czy naleśników na wytrawnie, do pieczonych warzyw. 

[współpraca partnerska]

Pesto przygotowałam razem z moim pomocnikiem kuchennym blenderem próżniowym Kohersen. 
Taki blender to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. W blenderze próżniowym możesz przygotować napoje, zupy i sosy i są one bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy – są po prostu zdrowsze, a przy tym lepiej wyglądają i smakują. Posiłki przygotowywane w próżni, w znaczącym stopniu powodują ograniczenie możliwości rozwoju mikroorganizmów, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie pozostaje świeże na dłużej i przez dłuższy czas możemy cieszyć się jego pełnym smakiem.

MAKARON Z PESTO

Składniki:

- 200 g ugotowanego makaronu - u mnie świderki
- duży pęczek świeżej bazylii
- 40 g orzeszków pinii 
- 40 g sera grana padano
- ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz

dodatkowo - kilka listków świeżej bazylii, garść tartego sera grana padano

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładam listki bazylii, dodaje podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę. Wszystko razem miksuje. 

Do garnka po gotującym się makaronie przekładam 3 łyżki pesto, dodaje makaron i wszystko razem mieszam. Przekładam na talerz i posypuje jeszcze tartym serem i bazylią. 
Resztę pesto (jak zostanie) chowam do słoiczka i przechowuje w lodówce. 









Komentarze

  1. No po prostu niebo w gębie!! Uwielbiam z resztą makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego makaronu jeszcze nie robiłam. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja chyba nigdy nie robiłam pesto 🤔 muszę zgłębić temat. A sprzęcior fajny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne danie. Bazę z pesto wykorzystuję często, więc ten przepis na pewno przypadnie mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) Pesto to świetny dodatek do wielu dań.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.