Gulasz z ziemniaczaną pierzynką

 


Witam się z wami w tą piękną i słoneczną środę. Mam dla was pyszny pomysł na obiad, mówię wam rewelacyjne danie. Przygotowanie może i troszkę czasochłonne, ale naprawdę warto, ponieważ w zasadzie obiad robi się sam. 

[współpraca partnerska]

Obiad przygotowałam z pomocą garnka do gotowania na parze Kohersen z serii Black Cube, powiem wam, że ten garnek jest rewelacyjny. Można go używać na wiele sposobów. Możecie gotować w samym garnku czyli dolnej części zestawu np. zupy, sosy, dżemy. Fajne jest to, że ten garnek jest naprawdę duży bo ma aż 8,3 l pojemności. Do tego jest wkład do gotowania na parze oraz pokrywka. 
Możecie skorzystać z samego wkładu wówczas do garnka wlewamy wodę a na wkładzie układamy warzywa, mięso czy rybę. A możecie także tak jak ja przygotować gulasz, który gotował się w garnku a do wkładu włożyłam ziemniaki i za jednym gotowaniem miałam i gulasz gotowy i ugotowane ziemniaki. Jak dla mnie super opcja. 
Poza tym naczynie pokryte jest nieprzywierającą, odporną na zarysowania powłoką BLACK CUBE o strukturze plastra miodu, która powstała bez użycia PFOA i PFOS. Dzięki temu podczas gotowania do potraw nie przenikają szkodliwe substancje. 

Zapraszam do wspólnego gotowania. 

GULASZ Z ZIEMNIACZANĄ PIERZYNKĄ

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
- łyżka masła

- 1 kg schabu
- 0,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek pora
- garść suszonych grzybów
- 6 pomidorów suszonych 
- przyprawa do mięs
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- natka pietruszki
- olej do smażenia

- szczypiorek


Przygotowanie:

Mięsko kroję w kostkę, przyprawiam przyprawą do mięsa, solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podsmażam na oleju w garnku, odkładam do miski. 

W tym samym garnku podsmażam pokrojone pieczarki, pokrojoną cebulę, por oraz pokrojoną marchewkę. Dodaje mięso, suszone grzyby, pokrojone suszone pomidory i wszystko zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Przykrywam pokrywką i gotuje 1,5 godziny na małym ogniu.
Następnie garnek przykrywam wkładem do gotowania na parze, na którym układam obrane ziemniaki i gotuje jeszcze pół godziny wszystko razem. 

Gulasz przekładam do naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki tłuczę z jogurtem, serem, masłem, solą i pieprzem. Układam je na gulaszu.

Zapiekam w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 25-30 minut, aż ziemniaki się ładnie zarumienią. Posypuje na koniec szczypiorkiem. 

Koniecznie spróbujcie takiego dania, jest naprawdę przepyszne.








Komentarze

  1. Jaki fajny przepis. Coś zupełnie innego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Na pewno znajdzie się na mojej liście wykonanych obiadków z Twoich przepisów 🥰

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie na jesienny obiad. Uwielbiam gulasz, więc ten przygotuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego nie gotowałam. Z chęcią wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny obiad. Nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja na gulasz, na pewno chciałabym wypróbować w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. To kolejny przepis od Ciebie, który wygląda strasznie apetycznie. Zapisuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. To kolejny przepis od Ciebie, który wygląda apetycznie. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.