Jaka ryba na Wigilię

 Jaka ryba na Wigilię ? 


[wpis sponsorowany]


Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć ryb – nawet, jeśli w Twoim domu nie ma zbyt wielu miłośników tradycyjnego karpia czy śledzia. W takiej sytuacji wystarczy przecież sięgnąć po inne gatunki ryb słono- i słodkowodnych. I to nie tylko tych z rodziny karpiowatych!

Przykłady ryb słodkowodnych, które na wigilijnym stole świetnie zastąpią karpia.


Tradycyjny karp królewski usmażony w chrupiącej panierce na bazie bułki tartej to danie, które pojawia się na każdym wigilijnym stole. I dobrze, bo ryby nie tylko zachwycają pysznym smakiem, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe.

Karpie (oraz wszelkie inne gatunki słodkowodne) to m.in. dobre źródło potasu, magnezu, cynku oraz witamin – głównie A, D i E. Jednakże z uwagi na specyficzny smak ich mięsa, karpie w wielu domach nie cieszą się szczególnym uznaniem.

Nie oznacza to od razu, że w Wigilię powinieneś definitywnie zrezygnować z serwowania ryb! Ulubiona patelnia wciąż Ci się przyda – tym razem jednak ułóż na niej kawałki innych ryb słodkowodnych.


Jaka słodkowodna ryba na świąteczny stół?


Na jaką rybę warto postawić oprócz tradycyjnego karpia? Do wyboru masz cały ogrom możliwości:

• Podczas wigilijnej kolacji na Twoim stole niech pojawi się np. pstrąg tęczowy. To pyszna, chuda ryba, której delikatne mięso z pewnością zasmakuje każdemu!
• Mniej oczywistą propozycją będzie sandacz. Jest to lekkostrawna ryba, której mięso zawiera spore ilości białka oraz kwasów tłuszczowych. Sandacze wyróżnia także delikatny, lekko maślany smak.
• A może szczupak? Na ten gatunek ryby słodkowodnej, którego mięso ma bardzo delikatny smak, w okresie świątecznym warto zdecydować się zwłaszcza, jeśli wraz z Tobą do kolacji wigilijnej zasiadają kobiety w ciąży. Szczupaki są m.in. bogate w kwas foliowy.

Jakie ryby morskie serwować na Boże Narodzenie?


W święta Bożego Narodzenia jako ryby wigilijne na Twoim stole mogą zagościć także gatunki ryb morskich. Są one bogate w kwasy tłuszczowe (głównie kwasy omega-3) oraz składniki mineralne. Jaką rybę słonowodną na Wigilię wybrać?


Jaką rybę morską zaserwować na wigilię? Postaw na łososia!


Najprościej postawić na łososia, czyli najczęściej serwowaną w wielu domach rybę morską! Do jej przyrządzenia przyda Ci się patelnia grillowa na indukcję lub kuchenkę gazową. Łosoś bałtycki albo atlantycki, delikatnie doprawiony solą i kolorowym pieprzem, a następnie przyrządzony właśnie na takiej patelni będzie prawdziwym wigilijnym hitem!

Staraj się jedynie unikać łososi hodowlanych ze względu na często dość słabą jakość mięsa.


Jaka ryba na Wigilie? Inne ryby morskie idealne święta


Inną popularną rybą, którą możesz zaserwować na wigilijny stół będzie dorsz. Podawaj go w wersji pieczonej z warzywami albo w galarecie.

Zamiast karpia na świątecznym stole dobrze sprawdzi się także filet z morszczuka albo mintaja. Te ryby morskie z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Mintaj i morszczuk, choć dość niedoceniane, wciąż są dobrym źródłem kwasów omega 3, mikro- i makroelementów.


Halibut – ryba na Wigilię, której smak zadziwi bliskich


Jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj filety z halibuta. Możesz podawać je w wersji smażonej albo przyrządzone po grecku, z warzywami. Halibut świetnie sprawdzi się w takim połączeniu – jego mięso jest wilgotne i słodkawe.

Do przyrządzenia świątecznego dania w tej wersji najlepiej sięgnąć po duże garnki z grubym dnem.


Jaka ryba na Wigilie? Kawałki ryby, z których lepiej zrezygnować


Potrawy wigilijne powinny być pyszne, ale – co jeszcze ważniejsze – zdrowe. Zwłaszcza, gdy ich główny składnik stanowią ryby! Dlatego też nie wybieraj najtańszych filetów, które często znajdziesz na sklepowej półce!


Ryby na Wigilię? Te gatunki nie będą dobrym wyborem


Jedną z odradzanych opcji jest ryba maślana. W jej mięsie znajdują się estry parafiny, których spożywanie jest niekorzystne dla zdrowia i może wywołać np. ból brzucha czy biegunkę. Zdecydowanie nie powinny ich jeść kobiety w ciąży, matki karmiące oraz małe dzieci.

Z uwagi na sposób hodowli bardzo często odradzana jest też panga. Jej mięso nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych, a wręcz (z uwagi na gromadzenie zanieczyszczeń i metali ciężkich) może okazać się szkodliwe.

Pstrąg, łosoś, a może kawałek sandacza? Podany w oleju, galarecie albo pysznej panierce – każda z tych ryb i sposobów przygotowania może pojawić się jako potrawa na Twoim wigilijnym stole. Nie rezygnuj więc z ryb na Wigilię – nawet, jeśli nie masz ochoty na tradycyjnego karpia.

Komentarze

  1. Muszę spróbować halibuta. Karpia już u mnie nie chcą jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kupuję pstrąga lub sandacza. W tym roku zaszalałam i zamówiłam leszcza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam różnorodność na świątecznym stole, zwłaszcza jeśli chodzi o ryby. Świetne wskazówki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że istnieje tyle alternatyw dla tradycyjnego karpia na świątecznym stole. Dzięki za podzielenie się pomysłami. 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.