Ciasto francuskie zapiekane z pieczarkami, szynką i serem


Uwielbiam ciasto francuskie. W kilka chwil można z niego wyczarować prawdziwe cuda na słodko i wytrawnie. Dzisiaj mam dla was taką pyszną propozycję na obiad lub kolację, świetnie się sprawdzi także na spotkanie z przyjaciółmi. 

Miłego dnia. 


CIASTO FRANCUSKIE ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM

Składniki: 

- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów sera żółtego
- jajko do posmarowania ciasta
- garść sezamu
- 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

Ciasto francuskie przełóż na blaszce z papierem. Połowę ciasta posmaruj ketchupem.

Pieczarki pokrój na plasterki, tak samo cebulę i podsmaż na patelni. Ułóż na połowie ciasta.

Ułóż tak samo szynkę i ser. Przykryj drugą częścią ciasta a brzegi dociśnij widelcem.

Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Ponacinaj nożem. Posyp sezamem.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25-30 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. I już gotowe. 

Podawaj z surówkami lub sosem. Smacznego.






Komentarze

  1. uwielbiam ciasto francuskie w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Na pewno jest bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja, ja robię z szynką, serem i brokułem

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie Kochana! Wyglądają bajecznie! 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe wykonanie. Pyszne i proste,takie pomysły są zawsze w cenie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto francuskie zawsze mam w zanadrzu i nowy przepis z przyjemnością wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę musiała spróbować. Myślę że będzie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczny pomysł na kolację. Nie jadłam jeszcze tego

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.