Bułki na parze z sosem

 


Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiad i ponownie wracam do smaków z lat dzieciństwa a mianowicie do bułek na parze. Pamiętam, że moja mama dość często je robiła i podawała z sosem pieczarkowym, mięsnym lub na słodko z owocami czy musem owocowym. I to było takie pyszne. Pamiętam jak stawiała wielki garnek i nakładała na niego gazę i układała po cztery bułki bo tylko tyle się na garnku mieściło i każdy z nas czekał na swoją porcję. A jak jakieś bułki zostały to bardzo je lubiłyśmy na drugi dzień z masłem i dżemem lub takie odsmażane na patelni. 
I właśnie takie bułki na parze zrobiłam mojej rodzince na obiadek i podałam z pysznym sosem mięsnym. Im bardzo smakowało. I wy spróbujcie. 

[reklama]

Bułki przygotowałam z pomocą mojego pomocnika kuchennego robota wielofunkcyjnego CY021 Kohersen. Używam go cały czas przy różnych daniach i śmiało mogę go wam polecić. Przygotujecie z nim takie bułki na parze czy warzywa, mięso i ryby również na parze. Ja teraz często robię w nim obiadki w postaci młodych ziemniaków, kalafiora właśnie na parze. 


bułki na parze

Składniki:

rozczyn drożdżowy
- 15 g świeżych drożdży 
- łyżeczka cukru
- 60 ml ciepłego mleka 
- łyżka mąki pszennej

ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 65 ml ciepłego mleka
- 15 g miękkiego masła 
- 1 jajko
- szczypta soli 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto przekładamy do kielicha robota. 

W miseczce łączymy składniki na rozczyn drożdżowy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy go do kielicha robota. 

Wyrabiamy ciasto w robocie (funkcja wyrabiania ciasta). 

Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. 

Następnie dzielimy ciasto na 6-8 części i formujemy kulki. W razie potrzeby podsypujemy blat mąką przy formowaniu. 

Kulki lekko spłaszczamy i zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

Do kielicha robota wlewamy wodę i nakładamy naczynie do gotowania na parze. Uruchamiamy program - gotowanie na parze. 

Jak już bułki są gotowe to przekładamy je na talerze i podajemy z sosem - u mnie filet z kurczaka z pieczarkami i papryką. Dodatek to domowe buraczki. 








Komentarze

  1. Uwielbiamy jeść takie bułki z całą rodzinką.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie bułeczki, dobrze że mi o nich przypomniałaś bo już wieki ich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jakoś nie ma ręki do takich bułek, albo po prostu dobrego sprzętu do gotowania na parze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam nigdy. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułki na parze to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Robot wielofunkcyjny z pewnością ułatwia proces ich przygotowywania. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę sprawdzić ten przepis bo wygląda pysznie :) Też mam tego pomocnika, jest niezastąpiony przy wymyślaniu obiadów i nie tylko dla moich niejadków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dawno nie robiłam takich bułeczek i chyba nigdy nie jadłam ich w wersji wytrawnej z sosem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.