Mielone...mielone :-)



Lubicie mielone... ja lubię, ale zawsze wymyślam jakąś modyfikacje, aby nie było nudno 
a smacznie :-)

Tym razem taka propozycja :-) wyszły pyszne :-) polecam. Zróbcie na obiad i zaskoczcie nim bliskich :-)

Zapraszam do wypróbowania :-)




Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wołowiny
  • 200 g karkówki
  • 250 g pieczarek
  • 100 g ryżu paraboild
  • cebula
  •  sól, pieprz do smaku
  •  przyprawa uniwersalna z TM
  •  zioła - oregano, bazylia, tymianek świeże lub suszone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  jajko i bułka tarta do panierowania kotletów

Wykonanie w Termomix:


Do naczynia wkładamy najpierw łopatkę i mielimy czas 20 sek, obr. 4-5. Odkładamy do miseczki. Następnie dodajemy wołowinę i karkówkę i też mielimy czas 20 sek, obr. 4-5. Dodajemy do miseczki. 
Następnie wkładamy pieczarki i cebulę i miksujemy czas 5 sek, obr.3. 

Pieczarki z cebulką podsmażamy na łyżce oleju na patelni. 

Ryż gotujemy w koszyczku - do naczynia wlewamy wodę 1 litr, zawieszamy koszyczek i wsypujemy do niego ryż, gotujemy 25 minut w 100 stopniach, obr.1. 

Jeżeli nie chcemy podsmażać pieczarek możemy je ułożyć na przystawce Varoma
i podczas gotowania ryżu one nam się też uduszą.

Następnie wyjmujemy koszyczek z ryżem i wylewamy wodę. Do naczynia wkładamy zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy, sól i pieprz oraz zioła i mieszamy czas 20 sek, obr.3 - pomagamy sobie kopystką.
Następnie dodajemy ryż i pieczarki i mieszamy już samą kopystką przy włączonym urządzeniu na poz.1. 

Formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.

Podajemy z surówką lub ryżem :-)

Kotleciki możemy także przygotować z mięsa drobiowego :-) 

Takie kotleciki możecie przygotować także bez pomocy termomixa, musicie mieć tylko zmielone mięsko - poproście sprzedawczynię w sklepie, aby Wam zmieliła.
Pieczarki z cebulką podsmażcie na patelni. Ryż ugotujcie normalnie w garnku, wymieszajcie wszystko ręcznie i usmażcie kotleciki.

Smacznego :-)





Komentarze